Oletko koko ajan väsynyt? 5 pinttynyttä tapaa vievät energiasi

20.07.2014 17:15 - Eeva Rajala

Olisimme mieluusti energisiä 24 tuntia vuorokaudessa, joka viikko ja joka vuosi. 

Meillä kaikilla on tiedossa se, että muun muassa unen vähyys saa meidät tuntemaan olomme nuhjuiselta ja väsyneeltä. Krooninen väsymys aiheutuu kuitenkin monen asian yhteisvaikutuksesta. Tarkasta omasta elämästäsi nämä asiat ja vastaa kysymyksiin, ja käy taistoon väsymystä vastaan.

Juotko tarpeeksi vettä?

Jo pienikin nestevajaus saa energiatason lopahtamaan. Nestevajaus tekee verestä paksumpaa ja täten sydämen pitää tehdä enemmän töitä saadakseen happea ja ravintoaineita lihaksiin ja elimiin.

Syötkö aina aamupalan?

Jos jätät aamupalan toistuvasti väliin, saatat tuntea olosi nuutuneeksi koko päivän, vaikka söisitkin seuraavaksi hyvän lounaan ja muut päivän ateriat. Aamupala saa päivän sekä aineenvaihduntamme käyntiin hyvin nukutun yön jälkeen. Elimistön tarvitsee hyvän tankkauksen hetki sen jälkeen, kun olemme heränneet.

Juotko paljon alkoholia?

Monet rentoutuvat rankan työpäivän jälkeen muutamalla alkoholiannoksella ennen nukkumaan menoa. Alkoholi voi kuitenkin huonontaa unenlaatua ja vaikeuttaa itse nukahtamista. Ensin alkoholi näyttää rentouttavan, mutta keskellä yötä rentousefekti katoaa ja ihminen herää helposti.

Valvotko paljon viikonloppuisin?

Oma unirytmi kannattaa pitää samana koko viikon, joten älä ota tavaksi myöhään valvomista viikonloppuisin, saatikka sitten arkena. Herätäkin kannattaa joka aamu lähes samoihin aikoihin, jotta päivärytmi ei sotke elimistöäsi.

Tarkkailetko kännykkääsi nukkumaan mentyäsi?

Elektronisten laitteiden valo saattaa sekoittaa täysin unirytmisi. Kun olet päättänyt mennä nukkumaan, jätä huoletta kännykkäsi kauaksi sängystäsi, etten koko ajan tarkasta sosiaalisen median viestejä tai onko joku soittanut. Anna itsellesi hyvä aika rauhoittua.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat