Kuva: AOP

"Hänet pitää pysäyttää" - James Bond -ohjaajaa syytetään häiritsevästä käytöksestä nuoria naisia kohtaan

01.06.2022 15:15 - Iiro Myllymäki

Useat lähteet kertovat Cary Fukunagan tavoittelevan kuvauksissa nuorta naisseuraa ja ylittävän ammattimaisuuden rajat.

Muun muassa 007 No Time to Die -elokuvan ohjannutta Cary Fukunagaa, 44, syytetään usealta taholta epäasiallisesta käytöksestä nuoria naisia kohtaan elokuvien ja tv-sarjojen kuvausten yhteydessä. Syytösten mukaan yhdysvaltalaisohjaaja on käyttänyt valta-asemaansa hyväksi päästäkseen lähestymään naisia. Asiasta ovat kertoneet Rolling Stonelle anonyyminä pysyvät lähteet tulevan Masters of the Air -minisarjan kuvauksista. Fukunaga on yksi sarjan ohjaajista.

Miehen kerrotaan esimerkiksi ottaneen seksuaalisesti latautuneita kuvia kahdesta taustanäyttelijästä sen jälkeen, kun kohtauksen kuvaukset olivat ohi. Tilannetta seuranneen tuotannon jäsenen mukaan tilanne ylitti ammattimaisuuden rajat.

Eri elokuva- ja tv-tuotannoissa Fukunagan kanssa työskennelleet ihmiset kertovat, että mies käyttää kuvaustilanteita keinona tavata nuorempia naispuolisia näyttelijöitä ja tuotannon jäseniä ja avoimesti lähestyä heitä. Fukunaga itse kiistää syytökset epäammattimaisesta käytöksestä asianajajansa välityksellä.

- Siinä ei ole mitään seksuaalisesti väärää, että tavoittelee ystävyyksiä ja suostumukseen perustuvia romanttisia suhteita naisten kanssa, asianajaja Michael Plonsker.

Asianajajan mukaan kukaan ei ole koskaan tullut sanomaan Fukunagalle mitään aiheeseen liittyviä syytöksiä suoraan. Hänen mukaansa Fukunaga on luonut aina ”luovan, yhteistyöhön perustuvan ja vastaanottavaisen” työympäristön.

"Varokaa, naiset"

Aiemmin toukokuussa näyttelijä ja rullalautailija Rachelle Vinberg kertoi Instagramin tarinoissaan, että hänen seksuaaliseksi suhteeksi muuttunut ystävyytensä Fukunagan kanssa on jättänyt jälkeensä traumaperäisen stressihäiriön. Vinberg tapasi Fukunagan mainoskuvauksissa päivä sen jälkeen, kun hän oli täyttänyt 18. Nyt Vinberg on 23-vuotias. Nainen syyttää Fukunagaa ”groomingista”, eli siitä, että hyväksikäyttäjä luo nuorempaan henkilöön luottamuksellisen suhteen päästäkseen seksuaaliseen kanssakäymiseen tämän kanssa.

”Pelkäsin häntä vuosien ajan. Tuo mies on groomaaja ja on tehnyt tätä vuosikausia. Varokaa, naiset”, Vinberg kirjoitti.

Rachelle Vinberg (kuva: AOP)

Asianajaja Plonsker vahvistaa, että Fukunagalla oli ”hyvin lyhyt ja suostumukseen perustuva romanttinen suhde” Vinbergin kanssa. Asianajaja sanoo, että naisen väitteet kertovat vain tämän omasta tyytymättömyydestä Fukunagaan eivätkä todista Fukunagan toimineen väärin.

Ohjaajaa ovat syyttäneet myös kaksossiskonäyttelijät Cailin ja Hannah Loesch. He näyttelivät Fukunagan ohjaamassa Maniac-sarjassa ja tapasivat ohjaajan ollessaan 20-vuotiaita. Loeschit kirjoittavat blogikirjoituksessaan, että Fukunaga esimerkiksi ehdotti naisille ryhmäseksiä kolmikon ollessa porealtaassa. Naisten mukaan Fukunaga perusteli, että ”insesti on hyväksyttävää, jos se käy kaikille osapuolille”. Fukunaga on kiistänyt väitteet asianajajansa välityksellä.

Julki tulleiden väitteiden jälkeen myös esimerkiksi malli Lizzie Swanson on puhunut Fukunagaa vastaan ja jakanut Vinbergin somepäivityksen. Swanson kertoo Rolling Stonelle tunteneensa Fukunagan ”jonkin aikaa” ja tunnistavansa hänestä kerrotut ”manipulaation taktiikat”.

- Se on ällöttävää. Uskon näitä naisia ja tuen heitä täysillä. Hänet pitää pysäyttää, Swanson sanoo.

Lue myös: Daniel Craig kommentoi No Time To Dien loppua ensimmäistä kertaa - "Hyvin miellyttävä"

Lue myös: Marilyn Mansonia vastaan nostettu syyte seksuaalisesta ahdistelusta on hylätty - 'Liian vähän näyttöä'

Lähteet: Rolling Stone, IndieWire

Kilpailut

Uusimmat