Kuva: Mikko Räsänen

Cheek haaveilee perheen perustamisesta

05.09.2016 18:45 - Emmi Moilanen

Cheek kertoo uransa olleen melkoista ristiaallokossa vellomista, mutta enää miehen ei tarvitse täristä. Tällä hetkellä Cheek nimittäin voi vain olla ja nauttia omista saavutuksistaan.

"Ego niin suuri ettei meinaa mahtuu ovistakaa." Kun Cheekin Avaimet mun kiesiin julkaistiin, hämmentyi moni. Rouheaääninen räppäri ei nöyristellyt, vaan teki riimejä naisista ja rahasta, eikä Suomessa oltu totuttu vastaavaan. 

Usealle tulee yhä yllätyksenä se, että pyöreistä poskistaan artistinimensä saanut Cheek, oikealta nimeltään Jare Tiihonen, 34, on uransa alkuvaiheet kirjoittanut lähes kokonaan vain englanninkielistä musiikkia. Ensimmäisten rap-lyriikoiden kirjoittaminen lähti toden teolla vauhtiin yhdeksänkymmentäluvun loppupuolella. Vain muutamaa vuotta myöhemmin nuori muusikon alku julkaisi jo omakustanne-albumin täynnä englanninkielistä räp-musiikkia.

Tuoreen All Good Everything -kappaleen nimi ei siis ole ensimmäinen viittaus englannin kieleen miehen musiikissa.

Vaikka mediajulkisuus on uuden kappaleen julkaisun jälkeen ollut miehen ympärillä melkoinen, toimituksen sohvalla arki-aamuna istuva, tummaan asuun pukeutunut mies huokuu varmuutta sekä uudenlaista rauhallisuutta.

(kuva: Mikko Räsänen)

Halunnut perheen pienestä pitäen

Cheekin lopullinen läpimurto suuren yleisön tietoisuuteen tapahtui vuonna 2008 Kuka muu muka -albumin ilmestyttyä. Menestyksekkäiden ja vaiherikkaiden vuosien varrella artisti on ehtinyt saavuttaa paljon.

Uran suurimpina merkkipaaluina mainittakoon esimerkiksi kaksi loppuunmyytyä keikkaa Helsingin Olympiastadionilla sekä mittava jäähallikiertue tämän vuoden alussa.

Cheek jäi kotikatsojien mieliin esiintyessään myös Vain Elämää -televisio-ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella vuonna 2012. Kauden aikana hän pääsi tulkitsemaan esimerkiksi suosikkiartistien Katri Helenan ja Jari Sillanpään ikimuistoisempia kappaleita. 

(kuva: Mikko Räsänen)

Suomen musiikkitaivaalla jo lähes kaiken saavuttaneelta mieheltä löytyy kuitenkin vielä haaveita. Cheekin puheissa korostuu erityisesti mielenrauhan löytämisen tärkeys. Artisti paljastaakin tuntevansa olonsa huomattavasti tyynemmäksi, kuin ennen.

- Sellaisen tilan, että osaisi aina nauttia hetkestä ja olla murehtimatta, saavuttaminen on isompi, pitkäaikainen haave.

Miehen mukaan myös perheen perustaminen on ollut mielessä. Cheekillä ei kuitenkaan ole mitään tiettyä stereotypiaa siitä, millaista perhe-elämän tulisi olla, mutta kertoo, että ydinperheeseen lukeutuisi myös lapsia.

- Totta kai, sehän se. Luulen, että tuollainen on automaattisesti sisäänrakennettuna ihmiseen.

Artisti toteaa, että haluaa perheen jossain vaiheessa elämäänsä.

- Onhan se ollut sellainen perusajatus jo pienenä, Cheek pohtii.

(kuva: Mikko Räsänen)

”Ristiaallokon jälkeen ei tarvitse enää täristä”

Cheek kertoo saavuttaneensa jo aiemmin mainitsemansa mielenrauhan musiikkinsa kautta. Miehen omien sanojen mukaan mieliala riippuu hyvin paljon siitä, millä tavalla musiikin saralla menee.

- Jotenkin tuntuu, että koko ura on ollut ristiaallokossa vellomista, Cheek kertoo ja innostuu kuvaamaan laajojen käsiliikkeiden avulla, kuinka vuosien varrella on mennyt niin matala- kuin korkealennossakin.

- Nyt tuntuu kuin yhtäkkiä olisi päässyt sellaiseen tyyneen tilaan, ettei tarvitse täristä.

Miehen sanoja onkin helppo uskoa, sillä hänen koko olemuksestaan huokuu tyyneys ja se, että asiat ovat kohdallaan. Kunnianhimoinen Cheek kertoo kokevansa, että tällä hetkellä hän voi vain olla ja nauttia omista saavutuksistaan. Alpha Omega -albumin myötä asiat menivät niin nappiin, kuin hän vain osasi kuvitella.

- Aika uskomatonta, miten tuo menikin niin hyvin. Jos tässä vaiheessa vieläkin tärisisi ihan hirveästi, se olisi jo rikos itseäni kohtaan, Cheek miettii.

Koska musiikin saralla Cheek on saavuttanut jo lähes kaiken, mikä Suomessa vain on mahdollista, onkin luonnollista kysyä, mikä toinen asia musiikillisen uran rinnalla tuo miehen elämään tyyneyttä ja rauhaa.

- Matkustaminen, kuuluu vastaus välittömästi.

Mies kertoo reissaavansa paljon ja syy tähän on ymmärrettävä.

- Jossain uudessa ympäristössä, missä ei ole olemassakaan ”Cheekiä”, on aivan erilaista tavoittaa mielenrauha.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Olen saanut paljon enemmän, kuin olisin voinut edes toivoa"

Cheek on julkisuudessa puhunut useaan otteeseen kiitollisuudesta, ja kyseinen teema näkyy ajoittain myös kappaleiden lyriikoissa. Aihe saa artistin vakavoitumaan hetkeksi.

- Tuntuu käsittämättömältä se, että miten paljon enemmän olen saanut, kuin olisin edes voinut toivoa.

Vaikuttaa siltä, että muusikko on löytänyt kiitollisuuden ytimen.

- Se on sitä, että olet onnellinen ja nöyrä asioiden edessä.

Cheekin mukaan asioiden pitäminen itsestäänselvyytenä voi olla esteenä onnellisuuden saavuttamiselle.

- Jos et ole nöyrä ja otat asiat itsestäänselvyytenä, niin sitten ne eivät tee sinua myöskään kovin onnelliseksi, hän kuvailee.

(kuva: Mikko Räsänen )

”Kaikki muut kyseenalaistavat päätökseni”

Cheek on kertonut toteuttavansa parhaillaan kolmivuotissuunnitelmaansa, jonka aloitti miehen viimeisin, Alpha Omega -albumi sekä jäähallikiertue. Cheek on aikaisemmin julkisuudessa todennut, että luvassa ei ehkä enää ole uusia levyjä.

- Tein Alpha Omega:n, kuin se olisi viimeinen, Cheek toteaa.

Hän kertoo, että on edelleen pysynyt kannassaan uuden levyn tekemisen suhteen. Mies ei ole missään vaiheessa epäröinyt päätöstään ja alkanut harkita, että ”mitä jos”.

- Tuntuu, että kaikki muut kyseenalaistavat sen koko ajan, paitsi minä. Tässä suhteessa kukaan ei usko, mies toteaa.

(kuva: Mikko Räsänen)

Cheek kertoo, että vaikka uuden kappaleen julkaiseminen on ollut mukavaa, osa saavutettua mielenrauhaa on kuitenkin juuri se, että hänen ei tarvitse kokea paineita uuden levyn tekemisestä.

- Osa sitä rauhaa on, ettei tarvitse olla tekemässä täyden kympin suoritusta. Voi nauttia hetken tästä hyvästä ja edellisestä (albumista).

Viimeisin pommi menestyksekkäältä mieheltä putoaa vain päivä haastattelun jälkeen. Lokakuussa julkaistaan Cheekin elämänkerta, joka lupaa olla "brutaalin rehellinen." JHT - Musta lammas -kirjansa julkaisun vielä haastattelun aikana salannut Cheek siis taisi tietää, mistä hän puhui, kun totesi toimituksen sohvalla onnellisesi hymyillen: 

- Enää ei ole jännittynyt fiilis. Oikeastaan aika rentoutunut ja sellainen all good everything kaiken kanssa.

Lue myös: Cheek uudesta kappaleestaan: "En osaa kirjoittaa vain siitä, että kaikki on helkkarin jees"

Lue myös: Cheekiltä elämänkerta: "Vain harva tietää asioita, joita kirjassa tullaan kertomaan"

Kilpailut

Uusimmat