Mies valmisti puisia plektroja harrastuksena - Kela peri takaisin kaikki työttömyyskorvaukset

25.05.2016 12:45 - Tiina Svensk

Käsityönä plektroja valmistava kertoi Christian Jansson kertoi Cityn aamulle, millaista on alkaa yrittäjäksi - vaikka ei olisikaan Y-tunnusta.

Christian Jansson jäi puolitoista vuotta sitten työttömäksi. Aikansa kuluksi mies alkoi valmistaa käsityönä puisia plektroja. Hommalla ei päässyt rikastumaan, ja ehkä juuri sen takia Jansson koki iso yllätyksen saatuaan tietää, että hän joutuisi maksamaan työttömyyskorvauksensa takaisin. 

Vahingossa yrittäjäksi

Työvoimatoimistoon ilmoittautuneelta Janssonilta vaadittiin hiljattain yleisten käytäntöjen mukaan työllistymissuunnitelmaa, jolloin Jansson kertoi valmistaneensa työttömyysaikanaan harrastaneensa plektrojen valmistusta, joista voisi tulevaisuudessa kehittyä kannattava tuote. TE-toimiston vastausta Jansson ei osannut kuitenkaan odottaa lainkaan:

- He kysyivät sitten, että miten tämä minun yritykseni voi. Minulta vaadittiin Y-tunnuksia, joita minulla ei tietenkään ollut, kun harrastuspohjalla olin plektroja tehnyt, Jansson kertoi tilanteensa Cityn aamulle.

Koska selvitystä yritystoiminnasta vaadittiin, antoi Jansson TE-toimistolle Holvi-nettikauppansa selvityksen liikevaihdosta, joka oli vuoden ajalta noin 2000 euroa.

- Summasta vähennetään tietenkin postikulut, verkkokaupan palkkiot ja kaikki muut menot, Jansson kertoo. 

Työttömyyskorvaukset perittiin takaisin

Vaikka Janssonilla ei ollut Y-tunnusta, päätyi Kela perimään takaisin hänen työttömyyskorvauksensa, sillä Janssonin katsotaan toimineen yrittäjänä. Mies jakoi tilanteensa sosiaalisessa mediassa, ja laati samalla valituksen Kelalle. Päätöstä Jansson ei ole vielä saanut.

Miehen tilanne keräsi nopeasti paljon julkisuutta Pickat-plektrojen Facebook-sivuilla. Huomiota herättäneen julkaisun ansiosta ihmiset ovat ostaneet Pickat-plektroja tukeakseen Janssonin tilannetta.

- Tilanne on onneksi edennyt niin, että olen saanut investoitua omaan verstaaseen, Jansson kertoi Cityn aamulle ja kertoi aikovansa jatkaa plektrojen valmistusta.

(Kuuntele koko Radio Cityn Aamun haastattelu artikkelikuvaa napauttamalla)

Kilpailut

Uusimmat