Kuva: Fotolia

Vuoraatko wc-istuimen vessapaperilla? Ei kannattaisi

25.10.2016 13:45 - Mika Parikka

Moni vuoraa yleisissä vessoissa wc-pöntön istuimen paperilla ennen siihen istumista ollakseen hygienisempi. Vaikutus onkin ilmeisesti päinvastainen.

Monella on pakonomainen tarve vuorata wc-pöntön istuin vessapaperilla, kun kyseessä on yleinen saniteettitila. Ilmiöllä halutaan tehdä suorituksesta hieman hygienisempi. Koska asia on tärkeä, on sitä tietenkin tutkittu, ja tulokset ovat yllättäviä.

Kävi ilmi, että vessapaperilla istuimen vuoraaminen onkin itse asiassa epähygienisempää kuin vuoraamatta jättäminen. Tämä johtuu siitä, että wc-pöntön istuimet ovat suunniteltu torjumaan vaarallisten bakteerien leviämistä, kun vessapaperi taas on suunniteltu keräämään niitä.

Ennaltaehkäisevien lääkkeiden tohtori William Schaffer sanookin, että wc-pöntön istuimet eivät yksinkertaisesti ole sellaisia, että ne välittäisivät bakteereita. Missä bakteerit sitten ovat, jos ei istuimessa? Vessapaperissa tietenkin.

Tämä siksi, että harva koskee rinkulaan paljain käsin, kun taas vessapaperirullaan koskevat, ainakin toivon mukaan, kaikki. Vessaa vedettäessä bakteerit ja itiöt leviäviät ympäri vessaa ja tarttuvat pintoihin sopiviin pintoihin, eli juurikin vessapaperiin.

Kun asetat vessapaperia rinkulan päälle, istut käytännössä suoraan bakteerien päälle. Hyi!

Lähde: The Sun

Lue myös: Tutkimus selvitti ultimaattisesti pahimman bakteeripesäkkeen - nyt tarkkana autoilijat!

Kilpailut

Uusimmat