Kuva: Fotolia

Kuinka käy syksyn keikkojen? Järjestäjät vaativat ohjeistuksia ajoissa: "Pöyristyttävää sekoilua"

24.08.2020 17:00 - Roy Kokkonen

Musiikkitapahtumien etujärjestö LiveFIN vaatii viranomaisilta selkeyttä viestintään ja tiedottamista hyvissä ajoin.

Viime tingassa tulevat tiedotteet ja ohjeistukset sekä puutteellinen dialogi hiertävät viranomaisten ja tapahtumanjärjestäjien välejä.

Sosiaali- ja terveysministeriölle sekä Aluehallintovirastolle kävi maanantaina moka, kun STM:n ohjauskirjeestä oli tippunut yksi nolla pois. 

AVI tiedotti, että tapahtumien yleisörajoituksia kiristetään 50 henkilöön. Myöhemmin sekä STM että AVI tiedottivat virheestä ja kertoivat, että rajoitukset pysyvät ennallaan 500 hengessä. Myös yli 500 hengen tapahtumia on mahdollista järjestää erityisjärjestelyin.

Musiikkitapahtumien etujärjestön LiveFIN:in toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen peräänkuuluttaa viranomaisilta hyvissä ajoin tapahtuvaa ja selkeää tiedottamista. 

- Ohjeistukset tulevat aivan liian myöhään. Kun tähän liittyy tällaista epäselvyyttä, se tekee asiasta entisestään aika kauhistuttavan. Ohjeet eivät voi tulla viikkoa ennen kuin ne astuvat voimaan, Lahtinen kertoo Voice.fi:lle.

Lahtisen mukaan olivat rajoitukset ja ohjeistukset mitä tahansa, tulee niistä tiedottaa selkeästi ja tarkasti. 

- Sekoilu tässä kohtaa, kun odotamme ohjeistuksia jo valmiiksi aivan liian myöhään, on pöyristyttävää. Moni järjestäjä ehti jo perua tapahtumansa ennen kuin tuli viesti, että tieto oli virheellistä, hän jyrähtää.

Epäselvä tilanne huolestuttaa keikkajärjestäjiä

Viime vuonna sisätapahtumapaikat tekivät loka-joulukuussa 41 prosenttia koko vuoden liikevaihdostaan. Epävarma syksy huolestuttaa.

- Kun näin syksyn kynnyksellä peilataan tulevaisuudennäkymiä tuohon lukuun, tilanne on vakava. Jos tilanne jatkuu näin epävarmana, ennakoimattomana ja lyhytjänteisenä läpi tulevan syksyn ja talven, niin kyllähän se on todella huolestuttavaa, Lahtinen sanoo.

Monia tapahtumia on jo peruttu ja mikäli kokoontumisrajoituksia joudutaan jälleen kiristämään, johtaa se lisäperuutuksiin. Sillä olisi vaikutuksensa koko yhteiskuntaan.

- Taloudellisesti se olisi järjestäjille katastrofaalista. Ja myös ihan inhimillisestä näkökulmasta siellä on paljon työpaikkoja, jotka ovat vaakalaudalla. Lisäksi paljon sosiaalista hyvinvointia, joka musiikkitapahtumiin liittyy, jäisi toteutumatta.

Järjestäjät toivovat parempaa dialogia

Vuoropuhelussa viranomaisten ja tapahtumajärjestäjien kanssa olisi Lahtisen mukaan parantamisen varaa.

- Epävarma syksy vaatii entistä aktiivisempaa dialogia järjestäjien ja viranomaisten välillä. Tarvitsemme selkeitä ja hyvissä ajoin tapahtuvia linjauksia ja ohjeistuksia. Linjauksia täytyy tehdä ennakoitavasti, jotta tapahtumanjärjestäjät kykenevät reagoimaan niihin, Lahtinen sanoo.

Lahtisen mukaan joillain alueilla keskusteluyhteys viranomaisiin on parempi kuin toisilla.

- Olemme yrittäneet aktiivisesti ylläpitää dialogia aluehallintovirastoihin. Joillakin alueilla se on toteutunut paremmin kuin toisilla. Dialogia saisi olla kokonaisuudessaan enemmän.

Julkisella keskustelulla on suuri merkitys

Lahtisen mukaan myös sillä on väliä, miten rajoituksista ja keikkojen turvallisuudesta kirjoitetaan. 

- Sillä on valtavasti merkitystä, miten mediassa kerrotaan rajoituksista ja koronasta. Jos aina vain puhutaan, että on turvatonta ja ei tiedetä, mitä tapahtuu, niin kyllähän se aiheuttaa yleisössäkin epävarmuutta.

Lahtisen mukaan sekä viranomaisilla ja keikkajärjestäjillä on sama tavoite - tehdä tapahtumista turvallisia.

- Kun tiedämme ajoissa, mitä pitää tehdä, se lisää tapahtumien turvallisuutta.

Lue myös: STM teki kiusallisen kirjoitusvirheen - syyskuussa saa sittenkin järjestää 500 hengen tapahtumia

Kilpailut

Uusimmat