Kuva: Shutterstock

Tuntuuko lukeminen vastenmieliseltä? Asiantuntija kertoo, kuinka pääset eroon kirjakammosta

15.11.2020 09:15 - Roy Kokkonen

Tietokirjailija Vesa Sisättö on kirjoittanut Lukemisen voima -kirjan kaikille, jotka haluavat löytää iloa lukemisesta. Hän kertoo, kuinka kuka tahansa voi aloittaa lukuharrastuksen, vaikka ei aikaisemmin olisi lukenut yhtäkään kirjaa.

Suomalaisten heikkenevä lukutaito nousee säännöllisesti otsikoihin. Moni tietää, että enemmän pitäisi lukea, mutta some ja suoratoistopalvelut vievät kuitenkin voiton. 

Jotkut ovat lukeneet kirjaa viimeksi peruskoulussa. Lapsuudessa saadut kokemukset vaikuttavat pitkälti siihen, jatkammeko lukemista vielä aikuisenakin. 

Lukutaidon heikkenemistä surkuttelevat pääosin ne, jotka itse lukevat paljon kirjoja. Moni kuitenkin selviää elämästä lukematta kirjan kirjaa.

- Se että osaa lukea ovenkahvan yläpuolelta "työnnä" on aivan eri juttu kuin se, että osaa lukea kirjoja. Pitäisi oikeastaan puhua kahdesta eri asiasta, kertoo tietokirjailija Vesa Sisättö Voice.fi:n haastattelussa.

Sisättö kiinnostui aiheesta jo 20 vuotta sitten. Hän oli vieraana äidinkielenopettajien seminaarissa, jossa kerrottiin, kuinka vähän nykynuoret lukevat.

Muutama vuosi sitten hän alkoi pohtimaan, miksi kirjan äärelle pysähtyminen tuntuu niin vaikealta. Aiheesta syntyi kirja, Lukemisen voima.

- Luin jotain artikkelia lukemisen terveysvaikutuksista ja ajattelin, että voisi olla kirja, jossa lukeminen lanseerattaisiin uudelleen harrastuksena - hiukan terveystietoisen self helpin nimissä, Sisättö pohjustaa.

Lukemisella on monia terveyshyötyjä

Mutta miksi meidän pitäisi lukea kirjoja?

- Kirjojen lukeminen rauhoittaa, vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Lukeminen tutkitusti ehkäisee muistisairauksia, Sisättö sanoo.

- Lisäksi tieto säilyy kirjoissa. Niissä se on helposti löydettävässä muodossa. On tutkittu, että kännykällä tekstiä liuttumalla ihminen ei keskity lukemaansa yhtä hyvin kuin paikallaan olevaan tekstiin, hän kertoo.

Kirjan lukeminen ennen nukkumaanmenoa voi lisäksi parantaa unenlaatua.

- Lukeminen ennen nukkumaanmenoa on parempi vaihtoehto kuin kännykän selaaminen, joka heikentää unenlaatua.

Yhä useampi tutustuu kirjallisuuden maailmaan äänikirjojen muodossa. Se ei kuitenkaan korvaa perinteistä lukemista.

- Äänikirjojen avulla tutustuu kyllä kirjallisuuteen, mutta eräät lukemisen hyödyt jäävät silloin saamatta. Etenkin opiskeluun tai asioiden syvään ymmärtämiseen äänikirjat sopivat huonosti.

Lukemisesta kannattaa tehdä rutiini. (kuva: Shutterstock)

Mistä aloittaa, jos ei koskaan ole lukenut kirjaa?

Jos aiemmin ei ole lukenut paljoa, voi kirjoihin syventyminen tuntua hankalalta. Sisättö kertoo, että lukemisharrastuksen aloittaminen ei ole helppoa. Lukeminen on taito, jonka harjaantumiseen voi kulua kuukausia.

- Jos on pakko lukea kirja esimerkiksi jotain kouluprojektia varten, kannattaa ottaa ihan perinteiset keinot käyttöön, kuten pakko ja lahjonta. Jos taas haluaa opetella lukemaan kirjoja huvin vuoksi, totuttelemiseen on enemmän aikaa.

Sisätön mukaan lukemista kannattaa tehdä rutiini. Sille on hyvä varata päivittäin toistuva hetki.

- Sopiva hetki voi olla esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa.

Lukemisen voi aloittaa vaikka sillä, että laittaa ajastimeen viisi minuuttia. Siitä on helppo venyttää lukuaikaa kymmeneen minuuttiin.

- Lisäksi voi harkita opiskelemisesta tuttua pomodoro-tekniikkaa. Se toimii niin, että ajastimeen laittaa vaikkapa 25 minuuttia, jonka aikana lukee keskeytyksettä. Sen jälkeen pidetään viiden minuutin tauko, jonka jälkeen luetaan toiset 25 minuuttia ja niin edelleen.

Ajan kuluessa tekstiin keskittyminen helpottuu ja rauhoittavaa lukuhetkeä alkaa kaipaamaan. Lukurutiinin kehittyessä kirjakammo katoaa.

Kirjastot ovat täynnä ammattilaisia, jotka ovat valmiita auttamaan sopivan kirjan löytämisessä. (kuva: Jussi Häkkilä)

Kuinka valita kiinnostava kirja?

Kirjoja on kirjoitettu lukematon määrä. Valinnan vaikeus voi vaivata lukuharrastuksen alussa. Kirjailijalla on ongelmaan helppo vinkki.

- Jos on joskus lukenut jonkun kirjan aiemmin, mutta sen jälkeen on tullut pitkä tauko lukemisesta, kannattaa kokeilla lukea se uudestaan. Alussa kannattaa lukea lyhyitä kirjoja. Myös sarjakuvilla voi päästä alkuun, Sisättö sanoo.

Sopivien kirjojen valintaan on tarjolla apua.

- Kirjastot ovat täynnä ammattilaisia, jotka auttavat ilmaiseksi juuri näissä asioissa, hän muistuttaa. 

- Lukemisen löytäminen on nykypäivänä helpompaa kuin koskaan. Esimerkiksi Facebookissa on Kirjallisuuden ystävät -ryhmä, jossa kysellään ja jaetaan usein lukuvinkkejä, Sisättö vinkkaa.

Lue myös: Lievitä stressiä tehokkaasti jo kuudessa minuutissa - onnistuu missä vain

Lue myös: Yhtä Muumikirjaa Krista Kosonen ei pysty lukemaan tyttärelleen itkemättä: "Sanojen voima"

Kilpailut

Uusimmat