Kuva: Iisalmen kaupunki

Suomalaiskaupungin logo synnytti kaksimielisten vitsien tulvan: "Iisalmi - hävyttömyyden tyyssija"

17.12.2020 13:48 - Roy Kokkonen

Iisalmen kaupungin uudistunut logo on herättänyt vilkkaan ja kaksimielisen somekeskustelun. Kaupungin mukaan mistään kaksoismerkityksistä ei ole kyse, vaan logossa on kuvattu perinteikäs tarina.

Iisalmen kaupunki uudistaa logonsa ensi vuonna juhlittavan 130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Logoa on uudistettu kymmenen vuoden takaisesta. Se on muutettu yksiväriseksi ja selkeämmäksi. Vanhoja elementtejä pysyy kuitenkin mukana.

Kun kaupunki kertoi uudistuneesta ilmeestään, kiinnittyi tarkkasilmäisten Twitter-keskustelijoiden huomio yksityiskohtaan logon vasemmassa alalaidassa. Heränneessä keskustelussa ihmetellään, mitä logossa mahtaa oikein tapahtua.

"Näänkö mä vaan sen vai näkeekö joku muukin, mitä tossa puun alla tapahtuu?"

Moni sai kaksimielisiä ajatuksia uudesta logosta.

"Siis joku ottaa Sherlock Holmesilta poskeen?"

"Onhan siinä herkkä hetki alakerrassa. Matkailuvaltti, kenties..."

"Eihän tuota voi olla näkemättä"

"Tietäisittepä, mitä puun takana tehdään."

"Iisalmi - hävyttömyyden tyyssija"

Myös Iisalmen seurakunnan logo on herättänyt hilpeyttä:

Logossa onkin Sven Tuuva

Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski vastaa puhelimeen ja kertoo, että tieto Twitter-keskusteluista on kantautunut kaupunkiin.

- Voin arvata mitä siellä sanotaan, Koski vastaa hyväntuulisesti. 

Hän kertoo, että kaksimielisyyksien sijaan logossa puun alla on Sven Tuuva. Koski kiistää, että designissa oltaisiin tavoiteltu muita mielikuvia.

- Mitään sellaista meillä ei ollut tarkoituksena kuvastaa. Jos joku ihminen katselee eri symboleita pilke silmäkulmassa, voi nähdä mitä vaan. Puun alla on Sven Tuuva, joka ilman asetta nojaa rennosti puuhun katsellen historiaan, Koski selventää.

Sven Tuuva on kansallisrunoilija J. L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden runo, joka kertoo yksinkertaisesta, mutta urhoollisesta sotamiehestä, joka kuolee sankarina pysäytettyään ylivoimaisen vihollisen taistelussa. Tarina pohjautuu vuonna 1808 Iisalmessa käytyyn Koljonvirran taisteluun, joka oli osa Suomen sotaa.

Sven Tuuva oli kuvattuna jo kaupungin aiemmassa logossa, mutta siinä aseen kanssa. 

Iisalmessa ollaan hieman yllättyneitä logon saamasta huomiosta, mutta asiaan suhtaudutaan huumorilla.

- Kiva, että ihmisillä riittää mielenkiintoa. Keskustelun myötä slogan-ehdotuksiakin on tullut, mutta ehkä emme nyt ala huumorikampanjaa tekemään. Logolla kuitenkin on arvokas tarina taustalla. Antaa somekansan pilke silmäkulmassa keskustella, Koski sanoo.

Lue myös: Somessa vertaillaan Sauli Niinistön ja Donald Trumpin "joulukuusia": 'Kuvastaa Suomen metsänhoitoa'

Kilpailut

Uusimmat