Kuva: Shutterstock

Koiranomistaja, siirryitkö etätöihin korona-aikana? Katso miten totutat lemmikkisi taas yksinoloon

25.05.2021 19:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Etätyö on jatkunut monilla työpaikoilla niin pitkään, että lemmikkikoirat ovat jo ehtineet omaksua uuden elämäntavan, jossa perheenjäsenet ovat aina kotona. Asiantuntija kertoo, kuinka totutat koirasi yksinoloon.

Etätyöläiset alkavat pikkuhiljaa palata toimistoille ja samalla lemmikkikoirat joutuvat uudenlaisen sopeutumisen eteen. Pandemian aikana koiria hankittiin räjähdysmäisesti ja totuttelua voi olla varsinkin näillä pandemiapennuilla, jotka eivät ole koskaan joutuneet olemaan pitkiä aikoja yksin kotona. Vanhemmille koirille kotiin jääminen voi tulla vanhasta muistista ja olla vähän helpompaa.

Eläinten käytöksen ja hyvinvoinnin professori, Candace Croney arvelee, että monet koirat sopeutuvat todennäköisesti kohtalaisen helposti. Joillekin koirille saattaa olla jopa mieluisaa saada hieman rauhaa, jos perheen kotona ollessa ympäristö on saattanut olla liiankin täynnä virikkeitä.

Croneyn mukaan yksinolon treenailua ei kannata jättää ensimmäiseen lähityöpäivään, vaan sen voi aloittaa etukäteen jo nyt. Uusiin rutiineihin totuttelu sujuu parhaiten vähitellen. Croney kertoo, että harjoittelu kannattaa aloittaa jättämällä koira aluksi yksin johonkin huoneeseen kotona. Tämän harjoittelun aikana koiralle kannattaa antaa leluja ja muita virikkeitä, jotka saavat sen keskittymään omiin puuhiinsa. 

Kun koira alkaa viihtyä jo hetken aikaa omissa oloissaan, voi alkaa harjoitella kotoa lähtöä ensin lyhyiksi ajoiksi kerrallaan - viisi tai kymmenen minuuttia riittää. Kun koira assosioi yksinolon mukaviin asioihin eikä ehdi lyhyen poissaolon aikana stressaantua, voi aikaa vähitellen pidentää. Poissaolon ajaksi koira kannattaa jättää sellaiseen tilaan, joka on sille mahdollisimman tuttu ja turvallinen. Jotkin koirat vetäytyvät mielellään omaan petiinsä, mutta toiset taas saattavat ahdistua liian tiukaksi rajatusta ympäristöstä. 

Tavanomaiset lähtemiseen liittyvät rutiinit kuten kenkien pukeminen tai avainten kilistely saattavat alkaa stressata koiraa välittömästi - kannattaakin siedättää koiraa toistamalla näitä rutiineja, vaikka ei olisi lähdössä mihinkään. Lähtiessä ja palatessa kannattaa käyttäytyä tyynesti eikä heippoja ja tervehtimisiä kannata liiaksi dramatisoida. Jos koiralle osoittaa niiden olevan kovin emotionaalisia, koira saattaa omaksua tunnetilan lähdön surullisuudesta ja ahdistua entisestään. Koiraa kannattaa palkita esimerkiksi kosketuksella silloinkin, kun se puuhastelee omia juttujaan eikä aktiivisesti pyydä huomiota. 

Kun työpaikalle paluu sitten koittaa, kannattaa aamulla ennen töihin lähtöä lenkkeillä ja touhuta koiran kanssa niin paljon, kuin ehtii. Aamulla puuhastelu ehtii väsyttää koiran, ja se todennäköisesti käy nukkumaan lähdettyäsi. Koiralle kannattaa jättää päivän ajaksi sellaisia leluja, joilla se ei muuten pääse leikkimään, jolloin koira liittää lähtöösi jotakin spesiaalia ja positiivista. 

Jos mahdollista, joku ystävä tai naapuri voi käydä moikkaamassa koiraa päivän aikana tai koiralle voi jättää television taikka radion päälle. Mikäli kotiin palatessasi koira on päässyt tekemään joitakin tuhoja, ei sitä kannata rangaista. Koira on todennäköisesti vain panikoinut eikä se myöskään pysty yhdistämään torujasi johonkin tunteja sitten tapahtuneeseen.

Lue myös: Kolumni: Koiranpentu kakkasi matolle - silloin tajusin, miksi korona-ajan pentubuumi on hieno juttu

Lue myös: Kirsi Alm-Siiran uusi perheenjäsen saapui vihdoin - pennun nimi ihastuttaa

Lue myös: 'Elämän suola, sokeri ja ripaus chiliä' - 10 hyvän mielen kuvaa lemmikkikoiran arjesta Suomessa

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat