Kuva: SHUTTERSTOCK

Tiedätkö miten likaiset housut tai alusvaatteet kierrätetään? Uusi laki astui voimaan vuoden alussa

27.01.2023 11:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Poistotekstiilien keräys on nyt pakollista.

Moni on tottunut heittämään kulahtaneet ja rikkinäiset vaatteet sekajätteeseen, koska parempaa vaihtoehtoa ei ole ollut tarjolla. Nyt sekajätteeseen menee enää vain harva tekstiili, sillä poistotekstiilien keräys muuttui pakolliseksi vuoden alussa.

Vuonna 2018 asetettu EU-direktiivi velvoittaa kaikki jäsenmaat aloittamaan tekstiilijätteen erilliskeräyksen vuoteen 2025 mennessä. Suomi asetti keräyksen pakolliseksi jo tämän vuoden 2023 alusta.

Vanhat vaatteet ja tekstiilit kuuluvat joko uusiokäyttöön, poistotekstiileihin tai sekajätteeseen. Kierrätystapa riippuu siitä, ovatko vaatteet hyväkuntoisia rikkinäisiä tai likaisia. 

(kuva: SHUTTERSTOCK)

Hyväkuntoiset ja puhtaat vaatteet 

Kierrätä hyväkuntoiset ja käyttökelposet tekstiilit kirpputorilla tai lahjoita ne hyväntekeväisyyteen. Uusiokäyttöön menevät vaatteet tulee olla pestyjä ja puhtaita. 

Käyttökelvottomat ja rikkinäiset vaatteet

Kun vaate ei ole enää käyttökelpoinen, kuuluu se poistotekstiilin keräykseen. Poistotekstiilien keräykseen kelpaavat kuivat, käyttökelvottomat vaatteet sekä kodintekstiilit kuten lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Tekstiilien tulee olla puhtaita. Pienet kuivat tahrat eivät kuitenkaan haittaa. Pakkaa käyttökelvottomat tekstiilit tiiviisti muovipussiin, jotta ne eivät kastu.

Jos vaate on vain hieman rikki, harkitse sen korjaamista. Irronnut nappi tai korjattavissa oleva reikä kankaassa eivät ole syy heittää tekstiiliä keräykseen, vaan silloin tuote korjataan. Poistotekstiilin keräyksellä pyritään pidentämään tekstiilien elinkaarta sekä vähentämään sekajätteen määrää. 

Lähimmän keräyspisteen voit katsoa täältä.

Pilantuneet ja haisevat vaatteet sekä alusvaatteet

Märät, homeiset tai haisevat tekstiilit kuuluvat sekajätteeseen. Myös alusvaatteet, sukat ja sukkahousut kuuluvat sekajätteeseen. 

Matot, kengät, laukut, vyöt, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmoeläimet kuuluvat hyväkuntoisina uusiokäyttöön, mutta huonokuntoisina sekajätteeseen. 

Lähde: HSY

Lue myös: Yle selvitti, mitä merkkejä Torissa haetaan eniten - etsityimmät tuotteet myydään jopa minuuteissa

Lue myös: Yle: Perinteisille muovipulloille saadaan pian sanoa hei hei - luvassa iso uudistus

Lue myös: MTV: Muovia ei osata kierrättää oikein - asiantuntija kertoo yleisen virheen

Kilpailut

Uusimmat