Kuva: Fotolia

Zombie-asun hurja piilolinssi vaurioitti teinin näköä - efektilinssien myyminen laitonta?

30.10.2015 18:15 - Senni Loikala

Amerikkalaisen turvallisuusviraston mukaan efektipiilolinssien myyminen ilman asiakkaan lääkemääräystä pitäisi olla laitonta. Asia nousi tapetille teinitytön menetettyä osan toisen silmänsä näöstä.

Yhdysvaltalainen opiskelija Leah Carpenter, 17, osallistui amerikkalaista jalkapalloa harrastavan joukkueensa tapahtumaan, jossa pelaajat ehostivat itsensä esittämään zombieita. Jokainen pelaaja laittoi silmiinsä hurjannäköiset efektipiilolinssit, joita käytetään yleensä halloweenin aikaan.

Seuraavana aamuna Carpenter huomasi, ettei hän nähnyt kunnolla toisella silmällään. Myös hänen äitinsä järkyttyi nähdessään tyttärensä.

- Hänen silmänsä oli todella turvonnut ja punainen, ja kysyin, oliko hänellä pinkki kontaktilinssi, äiti kertoo.

Lääkärissä selvisi, että efektipiilolinssi oli vaurioittanut Carpenterin toisen silmän sarveiskalvoa. Näköä ei ole saatu täysin palautettua, vaikka nuori nainen on joutunut käymään silmälääkärillä joka päivä. Tämä on vaikuttanut myös hänen koulunkäyntiinsä.

- Olen järkyttynyt, Carpenter myöntää ja jatkaa:

- Koulutyöni ovat todella jäljessä. Eikä näköni tule palautumaan sataprosenttisesti. Edessäni on vielä pitkä tie.

"Niiden myyminen on laitonta"

U.S. Department of Homeland Security -turvallisuusvirasto on tiukasti sitä vastaan, että efektipiilolinssejä myydään esimerkiksi naamiaiskaupoissa.

- Mielestäni yleinen väärinkäsitys on se, etteivät ne vaikuttaisi näköön, vaan saisivat käyttäjänsä pelkästään näyttämään erilaiselta. Että niillä muutettaisiin ulkomuotoa ja ne olisivat enemmän kosmeettista, tyyliin tarkoitettuja lisävarusteita, jotakin asuun lisättävää, erityisagentti Lorin Alaine kuvailee.

- Ne ovat terveydellisiä laitteita ja ne vaativat määräyksen lääkäriltä. Niiden ostaminen tai myyminen ilman määräystä on laitonta, hän jatkaa.


LUE MYÖS: Sokea teinibloggaaja loihtii täydellisen bilemeikin - katso

Lähde: WXYZ Detroit

Kilpailut

Uusimmat