Kuva: Senja Rapila

Psykoterapeutti Maaret Kallio eroperheille: Omaa tuskaa ei tarvitse piilottaa lapsilta

15.09.2016 08:15 - Senni Loikala

Maaret Kallio kertoo, mitä lapsiperheen vanhempien kannattaa muistaa eron sattuessa.

Kun vanhemmat ovat päättäneet erota, ei omaa surua tarvitse piilottaa lapsilta, toteaa psykoterapeutti Maaret Kallio. Tenaville kannattaa kuitenkin kertoa, millaisia tuntemuksia elämänmuutos aiheuttaa.

- Kyllä se saa näkyä, että ero satuttaa. Aikuisen on silti tärkeää sanoa, että hän on kiukkuinen, hänellä lyhyt pinna tai häntä itkettää sen takia, että ero surettaa häntä, Kallio tuumaa.

- Osa ajattelee, että nyt vaan jatketaan pirteästi elämää ja esittää, että nyt meillä on todella hauskaa, kun meillä on tämä uusi koti; se on yliyrittämistä.

Kallion mukaan erotilanteissa vanhempien kannattaa selventää lapselle, mitkä asiat tämän elämässä tulevat säilymään ennallaan. Kun paljon muuttuu, on tärkeää korostaa sitä, mikä säilyy, esimerkiksi molempien vanhempien rakkaus lasta kohtaan.

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kirjoittanut Lujasti lempeä -kirjan aiemmin tänä vuonna. (kuva: Senja Rapila)

Vanhempien tulee huolehtia, että lapsi saa pysyä lojaalina toista vanhempaansa kohtaan. Näin siitäkin huolimatta, vaikka omat välit olisivat tulehtuneet entiseen puolisoon.

- Jos lapsi on esimerkiksi isän luona, hänellä saa tulla ikävä äitiä, pitää häneen yhteyttä ja ottaa äidiltä mukaan jonkun tavaran tai lelun – ja toki päinvastoin. Lapsen ikävälle pitää antaa tilaa.

Kalliosta vanhempien tulee muistaa, ettei entistä puolisoa saa haukkua lapselle.

- Lapselle voi sanoa, että nyt isä tai äiti on vihainen entiselle kumppanille. Siitä huolimatta lapsen päälle ei saa kaataa pahaa oloa. Lapsi ei voi olla terapeutti, vaan apua tulee etsiä muualta.

Lue myös: Suomalaisasiantuntija: Suomessa erotaan liian helposti ja väärin

Lue myös: Onko aika erota ja jatkaa eteenpäin yksin? Merkit, joista tiedät suhteen olevan ohi

Kilpailut

Uusimmat