Kuva: Shutterstock

Helteellä elintarvikkeet voivat olla koetuksella - näillä ohjeilla huolehdit niiden tuoreudesta

03.08.2025 16:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Marttojen johtava asiantuntija antaa parhaat vinkit hellekeleille.

Lämpömittarit ovat pysytelleet jo pitkään hellelukemissa ympäri Suomea. Tällöin myös monen kotona olo alkaa käydä tukalaksi. Monet elintarvikkeet ovat arkoja korkeille lämpötiloille, jolloin niiden pysyminen mahdollisimman tuoreena tarvitsee erityisiä toimia.

- Puhutaan riskialueesta eli 6–60 astetta, missä bakteerit lisääntyvät ja voivat hyvin. Ruoan täytyisi olla yli 60 asteista, esimerkiksi silloin kun se tarjoillaan, tai sitten alle kuusi asteista, kun sitä säilytetään, jotta se säilyy hyvin, Marttaliiton johtava asiantuntija Niina Silander kertoo Voice.fi:lle.

Tämän vuoksi ruoanlaittotarvikkeita tai lämmölle herkkiä tarjottavia ei kannata ottaa esille hirveästi etukäteen.

- Olisin tarkkana siinä, että kylmänä tarjottavat graavikalat, sillit tai salaatit nostetaan jääkaapista vasta juuri ennen syömistä. Jos ne on valmistettu etukäteen, ne kannattaa säilyttää tarjoiluun asti jääkaapissa.

Mutta miten eri elintarvikkeet saa pidettyä tuoreena mahdollisimman hyvin ja pitkään, vaikka lämpöaalto puskee päälle? Keräsimme tähän artikkeliin vinkkejä arjen ruokapulmiin.

Huomioi nämä asiat käyttäessäsi jääkaappia

Helteellä herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ovat erilaiset merenelävät, kuten kalat ja äyriäiset. Myös raaka liha, erityisesti jauheliha, on herkkä pilaantumaan. Hapanmaitotuotteet säilyvät muita maitotuotteita paremmin, sillä niiden hapan pH suojaa niitä.

- Niissä on maitohappobakteerin tuottamaa maitohappoa, mikä on huonompi kasvualusta bakteereille kuin esimerkiksi maito sellaisenaan, Silander sanoo.

Kasvikset mielletään usein hyvin säilyviksi elintarvikkeiksi. Silander kuitenkin muistuttaa, että jos kasviksen solukkoa on rikottu pilkkomalla tai raastamalla, nekin pilaantuvat yllättävän herkästi.

Jääkaapissa lämpötilan olisi hyvä olla 2–6 astetta. Osassa jääkaapeista on jo itsessään mittari, josta näkee kaapin lämpötilan. Jos sellaista ei kuitenkaan ole, Silander neuvoo laittamaan jääkaappiin vesilasiin veden kestävän lämpömittarin. Pakastimessa lämpötilan tulisi olla -18 astetta.

Lämpötila vaihtelee jääkaapissa hyllyn mukaan ja siksi eri elintarvikkeet kannattaa sijoittaa niiden kannalta otollisimmille hyllypaikoille. Sijoittelussa pitää muistaa mitkä elintarvikkeet ovat herkästi pilaantuvia ja mitkä säilyvät hieman paremmin.

- Pääsääntö on se, että kylmä ilma laskee alaspäin. Alimpana on usein vihanneslokerot, jotka estävät kylmän ilman laskeutumisen lokeroihin. Ne ovat usein umpinaisia ja lokerot estävät myös vihanneksia haihduttamasta, ettei ne nuupahda, Silander kertoo.

Jääkaappi ei ole yhtä kylmä kaikilla hyllyillä, jonka takia elintarvikkeiden sijoittelulla on väliä. (kuva: Shutterstock)

Vihanneslokerosta seuraava taso on usein jääkaapin kylmin hylly. Tuolle hyllylle Silander neuvoo sijoittamaan kalat, lihat ja valmistetut ruoat.

- Jos on valmistanut edellisenä päivänä tai samalla viikolla jonkun ruoan, mistä on jäänyt tähteitä, niin ne on hyvä säilyttää kylmimmällä hyllyllä.

Ylimmälle hyllylle asiantuntija sijoittaisi kaikki maustekastikkeet ja hillot, sillä ne säilyvät hyvin eivätkä välttämättä vaadi kovin kylmiä lämpötiloja. Vanhoissa taloissa niille riittää kylmäkellari tai jokin muu kylmä tila, joka ei ole varsinaisesti jääkaappi.

Keskimmäiselle hyllylle on hyvä sijoittaa kaikki loput arkiset tuotteet, kuten margariinit ja juustot. Jos hyllyväli on tarpeeksi korkea, myös maidot, jogurtit ja muut korkeat pakkaukset voi sijoittaa keskihyllylle.

Jääkaapin ovi on paikka, jonne sijoitettavia elintarvikkeita Silander harkitsisi tarkkaan. Ovessa lämpötila usein vaihtelee, koska sitä avataan. Avaaminen myös aiheuttaa tärinää, joka taas edesauttaa joidenkin tuotteiden pilaantumista.

- Jos säilyttää kananmunia jääkaapissa, laittaisin ne hyllylle ennemmin, etteivät ne tärise siinä ovessa. Tärinä saa usein kananmunan herkemmin pilaantumaan, asiantuntija kertoo esimerkin.

Näin jäähdytät ruoan oikeaoppisesti

Ravintoloille on Silanderin mukaan annettu yksi ohjeistus, mikä pätee hyvänä nyrkkisääntönä myös kotikeittiössä vuoden ympäri. Sen mukaan valmistettu ruoka tulee jäähdyttää neljässä tunnissa alle kuusi asteiseksi. Mutta miten se tehdään oikein?

Ensimmäisenä ohjeena Silander mainitsee ruoan jakamisen pienempiin annosrasioihin. Tämä nopeuttaa jäähtymistä, sillä jos ruoka on valmistettu kattilassa, se ei jäähdy tarpeeksi nopeasti, oli astia sitten hellalla tai ei. 

- Jäähdyttämisessä käytetään apuna esimerkiksi vesihaudetta, eli lavuaariin lasketaan vettä sen verran, että rasioiden pohjat jäävät veden alle. Jos ruokaa ei syystä tai toisesta saa jaettua pienempiin astioihin, kannattaa ruokaa sekoittaa jäähdyttämisen aikana ja vesihauteen vesi vaihtaa uudelleen kylmään jäähdytyksen aikana, Silander vinkkaa.

- Erityisesti tärkeintä on se, että ei huoneilmalla jäähdytä, vaan saadaan ulkopuolelta kylmää. Ja tässä tilanteessa helpoin on, että se kylmä on vesihaude.

Asiantuntija neuvoo jakamaan ruoan pienempiin astioihin tehokkaan jäähdyttämisen takaamiseksi. (kuva: Shutterstock)

Ruoan jäähdyttäminen ennen jääkaappiin laittamista on tärkeää, sillä jääkaappiin ei tulisi laittaa lämmintä ruokaa. 

- Se nostaa jääkaapin lämpötilaa, mikä voi nopeuttaa herkkien elintarvikkeiden pilaantumista, Silander selittää.

Silanderilla on myös neuvo pakastamiseen liittyen. Kesä on parasta säilöntäaikaa, kun marjat ja muut herkut halutaan saada tuoreena pakastimeen. Jos pakastimeen laittaa kerralla suuren määrän esimerkiksi marjoja, pakastimen lämpötila saattaa nousta hetkellisesti. Pakastimen lämpötilavaihtelut kerää pakasteisiin ja pakastimen seinille huurretta. Pakastustoiminnon avulla lämpötilan voi laskea hetkellisesti -25 asteeseen.

- Esimerkiksi kun pakastimeen laitetaan iso määrä mansikoita, pakastimen sisälämpötila voi nousta. Siksi pakastin kannattaa laittaa pakastuskytkennälle vuorokautta aiemmin, jotta lämpötila laskee riittävästi. Pakastuskytkennän voi ottaa pois noin vuorokauden kuluttua pakastuksesta, kun marjat ovat jäätyneet, Silander neuvoo.

Nämä säilyvät huoneenlämmössä helteelläkin

Osa elintarvikkeista säilyy huoneenlämmössä myös helteellä. Silanderin mukaan karkea jako on, että hedelmät voi säilyttää huoneenlämmössä muutamia päiviä, mutta viileä pidentää myös niiden säilyvyyttä. Samoin tomaatti pärjää huoneenlämmössä.

Silander on huomannut, että runsaasti nestettä sisältävät kasvikset ja marjat, kuten salaatit, yrtit, kurkut ja erilaiset marjat, ovat erityisen herkkiä säilytysolosuhteille.

- Ne haihduttaa tosi voimakkaasti nestettä, jos ne ovat ilman mitään suojaa huoneenlämmössä. Useinhan salaatit ja yrtit myydään niin, että niissä on suojamuovi tai multapaakku, jotta sen voi laittaa esimerkiksi veteen ja sitten kylmään. Samoin kurkussa on usein suojamuovi, Silander selventää.

- Kyllä kurkku muutaman päivän säilyy huoneenlämmössäkin, mutta ne sisältää niin paljon nestettä, että ne myös haihduttaa ja nuupahtaa helposti, varsinkin ilman suojamuovia.

Hedelmät, kuten esimerkiksi vesimeloni, säilyy huoneenlämmössä niin kauan kun se on kokonainen. Kun hedelmää leikataan, se alkaa pilaantumaan, koska sen solupinta on rikkoutunut. Paloittelun jälkeen hedelmät ja vihannekset pitäisi säilyttää jääkaapissa.

- Ehkä tuommoiset isot melonit tekee poikkeuksen, että niitä ei syödä kerralla, mutta pääsääntöisesti yrittäisin syödä ne, jotka on pilkottu, niin siinä saman tein, Silander sanoo.

Vesimeloni on esimerkki hyvin huoneenlämmössä säilyvästä hedelmästä, kunhan sitä ei ole pilkottu. (kuva: Shutterstock)

Nektariinit, luumut ja marjat Silander neuvoo käymään läpi niin, että pehmenneet yksilöt tarjoillaan ensimmäisenä. 

- Nektariinit säilyvät hyvin, mutta kun siellä on se yksi pehmennyt joukossa, niin pian ne ovat kaikki pehmeitä.

Ilmiö johtuu etyleenistä eli eräänlaisesta kasvien tuottamasta kaasusta, joka auttaa hedelmiä kypsymään. Etyleenistä on siis hyötyä, mutta samalla myös haittaa ympärillä oleville kasviksille.

- Lehtivihreitä sisältävät nuupahtaa siitä, jos ne ovat esimerkiksi banaanien lähellä. Banaanit tuottavat etyleeniä, joten pitäisin niitä pikkuisen erillään muista, Silander sanoo.

- Usein etyleeniä tuottavat hedelmät säilyvät huoneenlämmössä, kun taas etyleenille herkät tuotteet vaativat jääkaappia ja näin päätyvät automaattisesti erilleen toisistaan.

Varaudu kauppareissulla ja mökillä

Silanderin mukaan helteillä huomio tulee kiinnittää kylmäketjun katkeamattomuuteen niin sanotuissa siirtymävaiheissa. Siirtymävaiheita ovat esimerkiksi matka kaupasta kotiin tai kun valmistettu ruoka jäähdytetään jääkaappikylmäksi.

Kauppareissulle Silander neuvoo varautumaan kylmälaukun ja kylmäkallen kanssa. Kylmälaukkuun tulee kuitenkin pakata vain kylmää vaativia tuotteita.

Kylmätuotteet kannattaa pakata yhdessä kylmälaukkuun ja muut elintarvikkeet toiseen kauppakassiin. (kuva: Shutterstock)

Monien mökit ovat jo varusteltu esimerkiksi kaasulla tai aurinkokennolla toimivilla jääkaapeilla. Toisilta löytyy maakellareita, joita voi yhtä lailla käyttää joidenkin kylmätuotteiden säilytykseen, riippuen kellarin lämpötilasta.

- Se ei usein vastaa jääkaapin lämpötilaa, mutta riittää tosi hyvin vihannesten, säilykkeiden, hillojen ja juomien säilyttämiseen. Riippuen lämpötilasta siellä voi pitää ruokakermoja ja hapanmaitotuotteita, jotka säilyvät normaalisti suht hyvin eikä välttämättä vaadi kovin kylmää lämpötilaa, Silander neuvoo.

Maakellari ei kuitenkaan riitä yleisesti maitotuotteille tai lihalle ja kalalle. Jos kunnollista kylmäsäilytystä ei ole, arat elintarvikkeet pysyvät kylmälaukussa kylmänä muutaman tunnin. Silander kuitenkin neuvoo suunnittelemaan mökkireissun ruokalistaa pitkälle ja huolella.

- Mökillä voi ensimmäisenä päivänä valmistaa esimerkiksi kalaa. Jos valmiille ruoalle ei ole kunnollista säilytyspaikkaa, tekisin ruokaa vain sen verran, että se syödään kaikki kerralla eikä sitä tarvitse jatkosäilyttää, asiantuntija selventää.

- Seuraavana päivänä ruoat tehdään raaka-aineista, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä. Tehdään sen verran, että kaikki menee. Esimerkiksi perunat, keitetään niitä sen verran, että ne tulee syödyksi kaikki. Siihen voi olla esimerkiksi järvikalasäilyke tai muu lämpimässä säilytettävä lisuke.

Lue myös: Näin vähennät ruokahävikkiä kesällä

Lue myös: Pienillä muutoksilla voit välttää kärpäsen toukat biojäteastiassa

Lue myös: Puolukkasadosta odotetaan hyvää

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Voice.fi

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.