Kuva: Fotolia

Lapsen hyvä itsetunto säilyy koko elämän - lue, milloin ovat kriittiset rakennusvuodet

03.11.2015 18:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan itsetunto rakentuu vahvahksi tai heikoksi yllättävän nuorena ja säilyy melko samanlaisena koko elämän ajan.

Washingtonin yliopiston tutkijat ovat saaneet selville, että ihmisen itsetunto rakentuu viiteen ikävuoteen mennessä. Näin ollen viisivuotiaille lapsille on ehtinyt jo rakentua niin vahva tai heikko itsetunto, että sitä on mahdollista tutkia.

- Jotkut tieteilijät ovat sitä mieltä, että esikouluikäiset ovat liian nuoria siihen, että heille olisi kehittynyt joko positiivinen tai negatiivinen kuva itsestä. Meidän tuloksemme osoittavat, että itsetunto; tunnetko itsesi hyväksi vai huonoksi, on perustavanlaatuista, tutkija Andrew Meltzoff kuvailee.

Itsetunnon perustukset rakennetaan siis selvästi ennen koulunpenkille istumista.

- Se on sosiaalinen mielentila, jonka lapset tuovat kouluun mukanaan, ei siis jotakin, joka heille kehittyy koulussa, hän jatkaa.

Tutkijoiden mukaan itsetunto säilyy suhteellisen samanlaisena koko ihmisen elämän ajan. Sen vuoksi jokaisen vanhemman kannattaa tehdä parhaansa, jotta lapselle kehittyy pienestä pitäen terve itsetunto. Satsata kannattaa erityisesti ennen viittä ikävuotta, jolloin itsetunto on kehittynyt.

Tutkimukseen osallistui yli 200 viisivuotiasta lasta ja se on julkaistu Journal of Experimental Social Psychology –lehdessä.

Lähde: University of Washington

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat