Kuva: AOP

Kaisaniemen illassa se todistettiin: Queen on maailman paras yhtye!

04.06.2016 13:33 - Mikko Räsänen

Queen-yhtyeen ei pitänyt tuoda Kaisaniemen puistoon kuin puolet alkuperäisistä jäsenistään todistaakseen, että yhtye oli ja on parasta, mitä rock-maailma on koskaan nähnyt, kirjoittaa Bauer Median toimituspäällikkö Mikko Räsänen.

Kirjoituksen aluksi pari ilmoitusluontoista asiaa. Löysin Queenin Radio Ga Ga -biisin ansiosta ja siitä lähtien olen ollut sitä mieltä, että Queen on maailmanhistorian paras yhtye. Yhtä vakuuttunut olen siitä, että bändin edesmennyt keulakuva Freddie Mercury oli niin laulajana, esiintyjänä kuin biisintekijänä niin ainutlaatuinen lahjakkuus, ettei toista vastaavaa kenties koskaan enää tule.

Tuota taustaa vasten lähdin eilen katsomaan Kaisaniemen puistoon Queen feat. Adam Lambert -konserttia. Paikalla oli enää vain puolet Queenistä. Edesmenneen Mercuryn lisäksi poissa on basisti John Deacon, joka on vetäytynyt julkisuudesta niin täydellisesti, että on joutunut osalliseksi huhuihin, joissa on spekuloitu niin välirikkoa muiden Queen-jäsenten kanssa kuin terveydellisiä ongelmia. Queenia Kaisaniemessä edustivat siis enää vain kitaristi Brian May (kuvassa) ja rumpali Roger Taylor

Freddie Mercuryn saappaita on mahdotonta täyttää. Se on todistettu lukemattomia kertoja, ja esimerkiksi Idols ja The Voice -laulukilpailuissa, joissa Queenin kappaleisiin koskemalla kilpailijat haukkaavat aina liian suuren palan.

Eilen Freddien paikalle nousi nimenomaan American Idol -kisasta noussut Adam Lambert, mutta hän otti tuon paikan haltuun tyylillä. Lambertin olemuksessa on luonnostaan samankaltaista riikinkukkomaista teatraalisuutta kuin Mercuryssä, mutta hän ei silti yrittänyt olla Freddie. Lambert ei matkinut Mercuryn laulutyyliä eikä ollut kopioinut tämän maneereita. Hän oli Adam Lambert, joka teki kunniaa Mercurylle esittämällä kappaleet omalla tavallaan ja omalla äänellään. Sen Lambert toi myös ilmi välispiikissään, jossa kiitti mahdollisuutta esiintyä esiintyä Mayn ja Taylorin kanssa, ylisti Mercurya ja kertoi koko illan tarkoituksen olevan juhlistaa Queenia.

Lambert on todella lahjakas laulaja ja esiintyjä. Ja vaikka hän eilen olikin laulajana parrasvaloissa, ei hän varastanut huomiota alkuperäisjäseniltä. Välillä Lambert oli poissa lavalta pitkiäkin aikoja, sillä May lauloi yksi kauniin Love of My Life -balladin ja Taylor esitti These Are the Days of Our Livesin. Molemmilla alkuperäisjäsenillä oli myös omat instrumentaalinumeronsa, joista varsinkin korkealle yläilmoihin nostetun Mayn kosminen kitarasoolo oli komeaa musiikin ja valon ilotulitusta.

Sekä May, 68, että Taylor, 66, ovat jo vanhempia kuin kummatkin isoisäni olivat kuollessaan, mutta silti kaksikko rokkaa yhä ympäri maailmaa. Ikääntyminen on toki näkynyt harmaantumisena, eikä Taylorkaan enää riehu rumpupatterinsa takana ihan samalla energialla kuin 30 vuotta sitten. Brian May sen sijaan vaikutti yhä hämmentävän ikinuorelta ja oli eilen lavalla se todellinen tähti, joka jätti valovoimallaan jopa Lambertin varjoonsa. Esimerkiksi kun Taylor lauloi These Are the Daysia ja May täytti säkeistöjen väliset osuudet riipaisevan kauniilla kitaroinnilla, ei kukaan katsojista varmaan edes muistanut, että jossain lavan reunassa oli Lambert odottamassa seuraavaa vuoroaan päästä takaisin lavalle.

Eilisessä konsertissa ei voinut olla ihmettelemättä sitä, että nyt lavalla oli enää vain kaksi neljästä Queenin oikeasta jäsenestä ja hekin ovat jo eläkeiässä. Jos kun tuokin kokoonpano oli niin huikea kuin eilen nähtiin, niin miten maaginen Queenin on täytynytkään olla silloin, kun se oli alkuperäisessä kokoonpanossaan ja parhaassa iskussaan. Suomessa sitä ei koskaan saatu nähdä, sillä bändi kävi Suomessa tätä ennen vasta uransa alussa 1974, jolloin Bohemian Rhapsodyt ja muut jättihitit olivat vielä edessäpäin. Onneksi tarjolla on livetaltioinnit esimerkiksi Live Aid -konsertista 1984 ja Wembleyn keikalta 1986, joista voi yrittää aistia osan siitä tunnelmasta, mitä paikalla olleet ovat saaneet kokea. 

Ja vaikka eilen Queen esiintyi lähes kaksi tuntia ja soitti pelkkiä hittejä hittien perään, niin silti soittamatta jäivät muun muassa sellaiset kappaleet kuin Show Must Go On, Innuendo, Who Wants to Live Forever, It's a Kind of Magic, Bicycle Race, Heaven for Everyone ja Breakthru.

Olen sen jo ennenkin tiennyt, mutta nyt olen siitä entistä vakuuttuneempi: Queen on maailman paras yhtye! Eriävät mielipiteet voi käydä jättämässä Facebookin kommenttiosiossa täällä

Suosittelemme

Uusimmat