Kuva: Vilikasper Kanth

Etta on artistitulokas, joka on kokenut ääripäät 10 hengen keikkayleisöstä täyteen stadioniin

03.04.2020 15:15 - Iiro Myllymäki

Räppiä ja laulamista sujuvasti yhdistelevä Etta irtisanoutui vaatekauppatöistä, kun VilleGalle tarjosi levydiiliä. Naisen räppiura sai alkunsa netissä leviämään lähteneestä Facebook-videosta.

Etta, oikealta nimeltään Emmalotta Kanth, on 22-vuotias artistitulokas, joka uudella Huomioo-singlellään vaatii tulla huomatuksi. Hänen taustatarinansakin on kiistatta huomiota herättävä. Talent Suomi -ohjelmassa rohkeasti Aretha Franklinia laulavasta pikkutytöstä kuoriutui katu-uskottavasti riimejä sylkevä räppäri, joka herätti JVG:n VilleGallen huomion, sai levydiilin ja on fiitannut Stereon ja Lukas Leonin isoimmilla hiteillä.

Nainen tiedostaa, että hänen eniten huomiota saaneet musiikilliset panoksensa ovat olleet toistaiseksi muiden artistien kertosäkeissä. Huomioo on Etan tulevan debyyttialbumin ensimmäinen single, ja naisen mielestä kappale poikkeaa hänen kahden EP-julkaisunsa materiaalista. Hän kokee kappaleen kurovan umpeen eroa, joka on ollut hänen soolomateriaalillaan ja feat-biiseillään.

- Ihmiset saattavat ajatella, että on se fiitti-Etta ja sitten on minun erilainen oma musani. Ne jotka tykkäävät fiittibiiseistäni voivat löytää sen saman Etan Huomioo-biisistä. Tämä on ehkä ensimmäinen helposti lähestyttävä biisi minulta ja popimpaa Ettaa, nainen kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Etta on julkaissut kaksi EP:tä, ja nyt hän on tarjonnut ensimaistiaisen debyyttilevyltään. (kuva: Vilikasper Kanth)

Huomioo-kappaleessa onkin enemmän lämpöä ja haavoittuvaisuutta kuin esimerkiksi kylmänviileää asennetta uhkuvilla 10- ja Nätti-biiseillä. Siinä missä Etta ei halua tehdä valintaa laulamisen ja räppäämisen välillä, ei hän halua myöskään pitää yllä ajattelua rapin ja popin vastakkainasettelusta.

- Minua ärsyttää, kun räppiskenessä popin tekemistä pidetään jotenkin syntisenä. En tykkää, kun poppia ajatellaan negatiivisena asiana. Hyvä biisi on hyvä biisi, vaikka se olisi kuinka poppia.

Ei olekaan yllätys, että Etta mainitsee inspiraation lähteikseen sellaiset artistit kuin Rihanna, Drake, Nicki Minaj ja The Weeknd. Kaikkien tuotannossa kuuluu halu kaataa eri genrejen raja-aitoja.

Kipinä syttyi Talentissa

Etta on viisilapsisen perheen kuopus, ja hän on kasvanut musiikin ympäröimänä. SingStar-pelissä Etta ihastui soul-kuningatar Aretha Franklinin Respect-biisiin, ja tästä innoittuneena päätti hakea mukaan Talent Suomi -ohjelmaan vuonna 2007. Etta oli tuolloin vasta 10-vuotias. Hän veti alkukarsinnassa Respectin ja sai jatkopaikan semifinaaliin, mutta siellä tytön tie katkesi. Jokin oli kuitenkin muuttunut.

- Kun pääsin lavalle ja valot välkkyivät, tajusin, että tätä haluan tehdä, Etta muistelee nyt.

Etta jatkoi lauluharrastusta, ja lukiossa uuden kaveriporukan myötä hän alkoi kuunnella entistä enemmän hiphopia. Kaverinsa kautta Etta pääsi tekemään demoja yhdessä Jimi Pääkallon kanssa lukion toisella luokalla. Jimi Pääkallo on kirjoittanut biisejä muun muassa Robinille, Elastiselle ja Jari Sillanpäälle, ja hänet muistetaan myös muun muassa Technicolour-yhtyeen solistina. Kaksikon yhteistyön alkaessa Etta ei vielä räpännyt, mutta jostain hän sai idean alkaa kirjoitella riimejä ylös. Hän huomasi tämän sujuvan häneltä luontevasti ja päätti kuvata veljensä avustuksella freestyle-rap-videon Facebook-tililleen saadakseen jotain sisältöä someen. Nuoren naisen yllätykseksi video lähti leviämään, ja se päätyi muun muassa JVG:n VilleGallen nähtäville. JVG:n musiikkia paljon kuunnellut Etta oli onnesta soikeana, kun mies lähestyi häntä videon nähtyään ja halusi tavata. Ei mennyt kauaakaan ennen kuin Etalla oli taskussaan levytyssopimus JVG:n starttaaman PME-levy-yhtiön kanssa.

Etta on iloinen ensimmäisten räppivideoidensa saamasta suosiosta, mutta ei kykene katsomaan niitä enää itse. Kun naisen manageri Carla Ahonius pisti videoita pyörimään levy-yhtiötapaamisissa, Etta lähti vessaan.

- Kehittyminen niistä ajoista on ollut niin hurjaa. Niiden videoiden katsominen tuntuu vähän samalta kuin katsoisi jotain lapsuuskuvia, joissa on vähän juntit vaatteet päällä, Etta nauraa.

Alta voit katsoa Etan ensimmäisen rap-videon, josta pyörät lähtivät pyörimään. Jos video ei näy alla, klikkaa tästä.

"Välillä on ollut tosi vaikeita aikoja"

Kun nainen oli saanut levydiilin, hän irtisanoutui päivätöistään vaatekaupassa ja heittäytyi unelmiensa varaan. Nainen on elättänyt itsensä musiikilla noin puolentoista vuoden ajan, eikä se ole aina ollut helppoa.

- Välillä on ollut tosi vaikeita aikoja, mutta en kadu hetkeäkään, että lopetin työt vaatekaupassa. Kirjoitin vain joka päivä ja kävin studiolla. Artisti saa keikoista helpoiten rahaa, mutta aluksi ei ollut keikkoja. Mutta selvisin ja tässä sitä ollaan. Onpahan joitain vaikeita hetkiä, joista räpätä, Etta sanoo nauraen.

Sittemmin nainen on saanut keikkakokemusta ja on päässyt nopeasti näkemään keikkailevan muusikon kaksi ääripäätä. Etta on esiintynyt täydelle Ratinan stadionille Tampereen Blockfest-tapahtumassa esittäessään biisinsä JVG:n setin keskellä. Hän vieraili myös Cheekin kahdella viimeisellä keikalla, jotka vetivät 30 000 ihmistä illassa Lahden mäkimonttuun.

Toisessa ääripäässä ovat keikat, joille on saapunut yleisöä vain kourallinen.

- Helsingissä yhdellä keikallani oli kirjaimellisesti ehkä 10 ihmistä. Pyysin kanssani olleita frendejäni menemään katsomaan ennen keikkaa, mikä meininki yleisössä on. He tulivat aika hiljaisina takaisin, Etta sanoo. Ja nauraa jälleen.

Lopulta keikka meni hyvin ja sekä Etta että yleisö nauttivat.

- Parhaat keikkani ovat olleet niitä intiimeitä keikkoja, joilla on ollut vähemmän yleisöä. On ihan sama, onko yleisössä yksi ihminen vai 500 ihmistä. Pitää joka tapauksessa vetää täysillä.

Etta tähdentää, että pienen yleisön keikkakokemukset ovat kaikista opettavaisimpia ja siksi tärkeitä. Jos osaa vetää täysillä pienelle yleisölle, on paremmat edellytykset vetää täysillä myös loppuunmyydyillä keikkapaikoilla.

"Kun vahva nainen tekee, se pelottaa miehiä." (kuva: Vilikasper Kanth)

Kaukana tasa-arvosta

Etan yhteydessä muistetaan aina korostaa hänen sukupuoltaan. Suomessa ei vieläkään ole naispuolista räppäriä, joka olisi onnistunut rakentamaan pitkäaikaista menestystä valtavirrassa. Etta tiedostaa hyvin, että rap-maailmassa ollaan vielä kaukana sukupuolten tasa-arvosta.

- Kyllä naisräppärit saavat paskaa niskaan enemmän kuin miehet. Miehille annetaan paljon anteeksi. Jos mies ei ole räppärinä erityisen hyvä, hän on silti leija äijä. Jos naisella ei ole taidot ihan kohdallaan, hänet lytätään heti.

Etta saa voimaa ajattelemalla esimerkiksi Nicki Minajin uran alkuaikoja. Minaj on sanonut jännittäneensä ennen keikkoja, että hänet lytätään. Lopulta hänestä tuli symboli aikojen muuttumiselle ja hiphopin patriarkaatin säröttämiselle.

Etalla on yksinkertainen resepti siihen, miten hiphopin miehisyys murretaan.

- Pitää vaan vetää paremmin kuin ne miehet.

Lue myös: JVG laulutaidoistaan: "Jos joku laulunopettaja analysoisi, olisi varmaan aika pahoillaan"

Lue myös: Rihanna teki odotetun paluun musiikin pariin, fanit hullaantuivat: 'Meillä oli ikävä!'

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Voice.fi

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.