Kuva: Matti Matikainen

Jonna Tervomaa palkittiin elämäntyöstään - kertoo, mitä kuulee usein keikkojensa jälkeen

28.11.2023 11:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tervomaan debyyttialbumin julkaisusta on kulunut jo 25 vuotta.

- Elämäntyöpalkinto tuli kyllä ihan puskista, muusikko Jonna Tervomaa nauraa Radio SuomiRockin haastattelussa.

Tervomaa viittaa juuri saamaansa Eläköön Suomirock! -elämäntyöpalkintoon. Hän on häkeltynyt, mutta onnellinen tultuaan jo nyt palkituksi elämäntyöstään, vaikka kokee työn olevan vahvasti vielä vaiheessa.

- Tosi hyvät tunnelmat, kun elämäntyö on ihan kesken vielä ja palkitaan kuitenkin tällaisella hienolla palkinnolla. Siitä saa potkua. Just viimeistelen uutta levyä, niin tulee olo, että ehkä sitä joku odottaa, Tervomaa jatkaa.

Tervomaata ei palkita elämäntyöstä turhaan, nyt 50-vuotias Tervomaa on ollut artisti jo 40 vuoden ajan ja julkaissut oman debyyttialbuminsakin 25 sitten. Pitkästä urastaan johtuen hän kertookin kuulevansa keikoillaan usein myös ihmisten muistoja liittyen musiikkiinsa tai menneisiin keikkoihin. Osalla muistot vievät aina lapsuuteen saakka ja 10-vuotiaan Tervomaan Syksyn sävel -voittoon, kun taas joillakin muistot liittyvät ennemminkin esimerkiksi menneisiin parisuhteisiin. 

- Tosi monet oman sukupolven ihmiset ovat jakaneet muistoja lapsuusajasta, miten tärkeää on ollut silloin nuorelle tytölle, että oman sukupolven henkilö on televisiossa ja voittaa kilpailun. Hirveän yksityiskohtaisiakin juttuja, tosi monella biisit voivat muistuttaa jostakin tietystä parisuhteesta menneisyydessä.

Tervomaa kertoo, että moni parisuhde on myös saanut alkunsa hänen keikallaan. Jostakin syystä monet parit ovat tavanneet toisensa juuri siellä.

- Tai sitten tullaan kertomaan, että me ollaan tavattu sun keikalla ja tässä me nyt ollaan. Sellaisia on yllättävän paljon, mun keikat ovat yhdistäneet ihmisiä.

Tervomaa jatkaa aktiivisesti musiikintekoa yhä. Vuonna 2024 hän on julkaisemassa uuden albuminsa ja jatkamassa keikoilla kiertämistä. Hän kertoo haastattelussaan myös, että levyntekoprosessiin on mahtunut monenlaista, mutta nyt maali häämöttää.

- Siinä on tapahtunut kaikenlaista ja onneksi on tapahtunut, koska se on mennyt hyvään suuntaan. Helmikuussa saadaan seuraava sinkku ulos, Tervomaa kuvailee.

Lue myös: Jonna Tervomaan levy nousi uuteen arvoon - tekoprosessissa kiinnostava yhteys korona-aikaan

Lue myös: Jonna Tervomaa: "Ajattelin pitkään, että melankolia on heikkous"

Kilpailut

Uusimmat