Kuva: Fotolia

"En osannut elää ilman häntä" - naiset kertovat, miltä ystävyyden päättyminen tuntuu

06.07.2016 21:45 - Tiina Svensk

Eroamisesta puhuttaessa ajatellaan yleensä parisuhteen päättymistä, mutta joskus myös ystävyyssuhde voi ajautua eroon.

Parisuhteen päättämiseen on kirjoitettu ohjeita ja aihetta on käsitelty jopa kirjoissa, mutta mitä tehdä, kun pitkään jatkunut ystävyyssuhde päättyy? Cosmopolitan -sivusto haastatteli yhdysvaltalaisia naisia, jotka kertoivat omia kokemuksia erostaan. Monet voivat varmasti samaistua tunteisiin - tai oppia uutta tilanteesta, joka saattaa olla monille meistä vieras:

Ystävyyssuhde on kaikista tärkein suhde

"Ensimmäisenä opiskeluvuotenamme olimme tiivis neljän porukka, mutta toisena vuotena asiat muuttuivat. Kolmesta ystävästäni tuli hyvin tiivis porukka, ja heistä tuli erittäin tylyjä minulle.

Aluksi keskustelimme paljon käytöksestämme, mutta vuoden edetessä he päättivät, etten enää sopinut heidän joukkoonsa joten minut hylättiin ryhmästä. Ero ystävistä on mielestäni kipeä kuin parisuhteesta, sillä romanttisen suhteen loppuessa voit kääntyä ystäviesi puoleen.

Mutta kun ystävyyssuhde päättyy, sinä jäät yksin. Siitä on vaikeaa toipua. Silloin täytyy kuitenkin muistaa, että elämäntilanteet ja ihmiset muuttuvat. Löydät oikean ryhmän varmasti." - Grace, 20

Millaista on elämä ilman ystävää?

"Olimme olleet ystäviä lapsesta asti, kunnes lapsuudenystäväni jäi kiinni huumeiden ostamisesta. Se oli skandaali pienessä kaupungissa. Sen jälkeen vanhempani eivät antaneet minun enää pitää yhteyttä häneen. Ero repi minut kappaleiksi. Odotin viikkoja hänen soittoaan ja oletin, että asiat palaisivat normaaliksi.

Ero oli vaikeaa, koska en ollut koskaan elänyt ilman häntä - en osannut elää ilman häntä. En myöskään voinut syyttää ketään erostamme. Olen kuitenkin oppinut, että kaikki ystävyyssuhteet eivät voi kestää koko elämää, eikä minun tarvitse olla ystävä kaikkien kanssa." -Brittany, 21

Ystävät muuttuvat tarpeiden mukaan

"Päätin ystävyyssuhteen, sillä ystäväni ei ollut tukenani ja olin saanut tarpeekseni, sillä minulla oli vakavia ongelmia mielenterveyteni kanssa. Olin tukenut ystävääni, kun hän tuli ulos kaapista, mutta en saanut takaisin vastaavaa tukea omien ongelmieni kanssa.

Ystävyyden päättäminen oli vaikeaa. Ymmärsin kuitenkin, ettei suhteemme ollut kovin terve. Ystävyyssuhteen päättämistä kannattaa kuitenkin harkita hyvän aikaa: me muutumme ja samoin muuttuvat tarpeemme, mitä tarvitsemme ystävyydeltä." - Erica, 20

Ketään ei voi pelastaa

"Ystävyyteni päättyi paisuneen ja kasaantuneen tilanteen jälkeen. Suhdetta ei päättänyt vain yksi ikävä kokemus, vaan negatiivisuus alkoi jo opiskeluaikoinamme. Autoin ystävääni halki vaikeiden aikojen, mutta tilanteen selvittyä edessä tuntui olevan aina uusi haaste.

Ystäväni jaksoi kuitenkin muistuttaa, kuinka kiitollinen hän oli minusta ja kuinka ei olisi selvinnyt ilman minua. En kuitenkaan saanut häneltä apua omien ongelmieni kanssa. Sen vuoksi päädyin päättämään suhteen. Neuvonkin kaikkia ystävyyssuhteesta eroavia olemaan avoimia ja selvittämään tilanteen. Rehellisyys voi tehdä kipeää, mutta on sen arvoista." - Dani, 23

On hyvä ymmärtää, että mikä tahansa suhde voi päättyä

"En saa ystäviä helposti, sillä sosiaaliset tilanteet ahdistavat minua. Kun lopulta sain ystävän,  hän tuntui täydelliseltä. Minulla on kliininen masennus, joten kävin läpi erittäin vaikeaa aikaa elämässäni.

Lähennyimme nopeasti, mutta lopulta kävi selville, ettei hän ymmärtänyt minun masennustani. Hän halusi, että minä vain korjaisin ongelmani, mutta eihän masennusta voi hoitaa niin. Ystäväni turhautui minuun, ja sanoi ilkeitä kommentteja.

Se riitti. Emme riidelleet, emme keskustelleet. Päätin ystävyyssuhteen. Toivon, että masennuksen kanssa kamppailevat tietäisivät sen, että maailmassa on ihmisiä, jotka tietävät sinun olevan vahvoja sairaudesta huolimatta." - Jenna, 24

Lue myös: Miksi energiaa vievä ystävyyssuhde kannattaa laittaa tauolle? Viisi tärkeää syytä

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat