Kuva: Fotolia

Tulitko petetyksi parisuhteessa? 3 kysymystä, joihin sinun tulisi vastata hyvinvointisi takia

10.05.2017 21:15 - Senni Loikala

Avioliitto- ja perheterapeutti vertaa petetyksi tulemista auto-onnettomuuteen joutumiseen.

Avioliitto- ja perheterapeutti Kevin B. Skinnerillä on kokemusta lukuisista asiakkaista, jotka ovat tulleet petetyiksi parisuhteessaan. Skinner kertoo Psychology Today -sivustolla kolmesta kysymyksestä, jotka jokaisen petetyksi tulleen kannattaisi kysyä itseltään. Tämän jälkeen järkyttävästä tilanteesta toipuminen voi alkaa.

1) Mikä on paras tapa reagoida tietoon pettämisestä?

Pettämistilanteissa voidaan hyödyntää nyrkkisääntöä: Älä tee heti päätöstä parisuhteen tulevaisuudesta.

Skinner vertaa petetyksi tulemista auto-onnettomuuteen joutumiseen. Molemmissa tilanteissa shokki on yhtä suuri.

Jos saat tietää kumppanisi pettäneen sinua, olet shokin lisäksi todennäköisesti myös tunteiden vietävänä jonkin aikaa. Tuona aikana et pysty tekemään päätöksiä, joiden takana voisit täysin luotettavasti seistä ajan kuluessa.

Äkkipäätösten sijaan sinun kannattaa pysähtyä, kerätä tarpeeksi tietoa tapahtuneesta ja tehdä lopullinen päätös parisuhteenne tulevaisuudesta vasta, kun tunteiden vyöry on tasaantunut.

Skinner kertoo myös vastaanotolleen tulleesta naisesta, joka antoi aviomiehelleen pettämisen anteeksi kaksi päivää shokkiuutisen jälkeen. Muutaman kuukauden kuluttua nainen sai tietää, että salarakas oli vielä mukana kuvioissa. Tieto sai naisen pohtimaan, saiko hänen nopea anteeksiantonsa miehen jatkamaan pettämistä.

2) Tuntuuko pettäminen traumaattiselta?

Ihmiset usein luulevat, että vain sodan tai jostakin äärimmäisen raa’asta kokemuksesta selvinneet voivat sairastua traumanjälkeiseen stressihäiriöön (PTSD). Kyseessä on psykiatrinen häiriö, joka voi kehittyä traumaattisen tapahtuman todistamisen seurauksena.

Skinnerin mukaan PTSD voi ilmentyä monella tavoin ja se voi koskettaa jopa 70 prosenttia petetyksi tulleista.

Jos tunnistat itsestäsi alla olevia oireita, voi sinun olla kannattavaa selvittää, onko petetyksi joutuminen laukaissut sinulla traumanjälkeisen stressihäiriön.

1) Tunnet elämäsi uhatuksi.

2) Kertaat ikäviä tapahtumia mielessäsi aina uudestaan ja uudestaan.

3) Välttelet ihmisiä, paikkoja tai aktiviteetteja, joista ennen nautit.

4) Mielialasi on hyvin usein synkkä ja negatiivinen. Sinusta tuntuu, ettet ole riittävän hyvä.

5) Tunne-elämäsi on ylikorostuneen aktiivinen. Se voi ilmentyä ahdistuksena ja taukoamattomana valppautena.

3) Miten petetyksi tuleminen on muuttanut sitä, mitä ajattelet itsestäsi?

On hyvin yleistä, että ihmiset alkavat syyttää itseään tultuaan petetyiksi. ”Hän petti minua, koska en ole riittävän hyvä hänelle”, ajattelevat monet petetyksi tulleet, kertoo Skinner. Tunne omasta riittämättömyydestä voi tuntua jopa sietämättömän piinaavalta.

Shokeeraava pettämisuutinen saa usein myös vahvat ja itsevarmat ihmiset menettämään turvallisuuden tunteensa. Ahdistuneisuus ja erilaiset pelot ovat myös yleisiä seurauksia petetyksi tulemisesta. 

Muista, ettei petetyksi tuleminen saisi saada sinua kääntymään itseäsi vastaan. Jos näin tapahtuu, kannattaa pohtia erityisen tarkkaan, onko suhteellanne tulevaisuutta.

Voice.fi-sivuston Rakkaudesta-sarjassa Ida, 20, kertoi antaneensa pettämisen anteeksi, mutta ei tekisi sitä enää toiste. Pääset juttuun tästä.

Lähde: Psychology Today

Kilpailut

Uusimmat