Kuva: Shutterstock

Suomalaiset kertovat ajatuksiaan avoimesta suhteesta: "Vähentää suorituspaineita"

05.06.2021 18:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Kaalimato.comin teettämän kyselyn mukaan avoin suhde on kutkuttava ajatus lähes viidennekselle suomalaisista.

Kaalimato.comin toteuttamassa kyselyssä kävi ilmi, että unelmia avoimesta suhteesta on ollut jopa lähes viidenneksellä suomalaisista. Avoimella suhteella tarkoitetaan parisuhdetta, jossa osapuolilla on lupa harrastaa seksiä tai muuta läheistä kanssakäymistä muidenkin kuin oman kumppanin kanssa.

Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaisen mukaan avoin suhde vaatii toimiakseen rehellisyyttä, jatkuvaa kommunikointia ja lujaa luottamusta. 

– Useimmiten parisuhteen toinen osapuoli tai molemmat kokevat, etteivät saa kaikkia fyysisiä tai psyykkisiä tarpeitaan täytettyä oman kumppaninsa kanssa. Parisuhteen seksielämän haasteiden ei kuitenkaan tarvitse olla isoja eikä niitä ole välttämätöntä olla lainkaan. Suhteen avaaminen voi tuoda mukavaa vaihtelua mille tahansa parisuhteelle, mutta kovin mustasukkaisille luonteille en sitä lähtökohtaisesti suosittelisi, Lavikainen kertoo.

Eniten kiinnostusta avoimeen suhteeseen löytyy iältään 25–34-vuotiailta. Suhteen avaaminen ei tosin ole vain nuoremman, seksiin ja seksuaalisuuteen avoimemmin suhtautuvan sukupolven mielessä, sillä 65–70-vuotiaistakin 14 prosenttia on haaveillut siitä.

Jos avoin suhde kiinnostaa, kannattaa siitä Lavikaisen mukaan puhua kumppanin kanssa suoraan. Lavikainen kehottaa antamaan kumppanille rauhassa aikaa prosessoida ehdotusta ja miettiä omaa suhtautumistaan siihen. 

Ennen suhteen avaamista on hyvä käydä läpi yhteiset säännöt. Sopikaa esimerkiksi siitä, kerrotaanki muista kumppaneista toiselle vai ei, mitä toisen partnerin kanssa voi tehdä saako samaa partneria tavata useammin ja miten ehkäisystä huolehditaan. Myös jatkossa asioita on hyvä käydä läpi, sillä eteentuleviin tilanteisiin aina voi varautua ennalta. 

Alta pääset lukemaan suomalaisten kokemuksia sekä ajatuksia avoimesta suhteesta. 

”Erotan tiukasti avoimet suhteet ja polyamorian. Mielestäni avoin suhde on parempi työkalu kuin elämäntapa, ja sen tulisi palvella 'primäärisuhdetta'. Oma suhteeni avattiin, koska henkilökohtaisista syistä emme voineet harrastaa seksiä yhdessä. Avaamalla suhde ehkäistiin "puutteen" luomaa eripuraa ja suojeltiin sitä muuta, mitä suhteessa on.” -Nainen 31 vuotta

”Avoin suhde ei sopisi minulle. Tahdon olla itse lojaali puolisolleni ja toivon samaa myös puolisolta minua kohtaan. Olen myös hieman mustasukkainen ihminen, enkä pystyisi kuvittelemaan puolisoani harrastamassa seksiä jonkun toisen kanssa samaan aikaan, kun on parisuhteessa kanssani. Myöskään omatuntoni ei sallisi minun olevan jonkun muun kanssa samaan aikaan, kun olen toisen kansaa parisuhteessa, vaikka asia olisi etukäteen sovittu. Olisin vain hyvin kiusaantunut.” -Nainen 20 vuotta

Omalla tavallaan avoin suhde kiehtoo, mutta samalla miettii, kestääkö henkinen kantti sen kanssa toimimiseen. Mikäli oma parisuhde kuivuisi pahemmin kasaan tai haluaisimme hakea piristystä avoimilta vesiltä, niin yhteisellä päätöksellä avointa suhdetta voisi lähteä rakentamaan. Tietysti tuota ennen pitäisi sopia selkeät pelisäännöt, miten toimisimme ja milloin peliä pitäisi miettiä uudestaan. Tärkeintähän olisi, että kaikki kokisivat saavansa jotain positiivista aiheesta, eikä kenelläkään alkaisi mustasukkaisuus vaivaamaan.” -Mies 40 vuotta

Olen elänyt avoimessa suhteessa nyt kolme vuotta, enkä enää koskaan halua takaisin monogamiaan. Aiemmat suhteet ovat aina päättyneet siihen, että jompikumpi on kyllästynyt ja ihastunut johonkuhun muuhun, vaikka suhteessa sinänsä ei mitään vikaa olisikaan. Minun ja kumppanini seksuaaliset tarpeet eroavat toisistaan melko paljon, joten avoin suhde vähentää suorituspaineita. Selitän homman ihmettelijöille usein näin: Jos minä haluan joogaan, mutta kumppanini ei, menen joogaan jonkun muun kanssa ja kumppanini saa tehdä, mitä haluaa.” -Nainen 24 vuotta.

Lue myös: Suomalaisparin avioliitto parani, kun 47-vuotias mies alkoi hakea seuraa swinger-yhteisöstä

Lue myös: Harkitsetko avointa suhdetta? Kysy itseltäsi 4 ratkaisevaa kysymystä ensin

Kilpailut

Uusimmat