9 asiaa, joilla voit pilata toimivankin suhteen

18.02.2015 13:45 - Eeva Rajala

Esimerkiksi kumppanin ylikehuminen voi tehdä hallaa parisuhteelle.

Suurin osa ihmisistä ajattelee, että toimiva parisuhde koostuu siitä, että olet kiitollinen toisesta, sanot hänelle positiivisia asioita enemmän kuin negatiivisia, ja pidät keskusteyhteyden avoinna. Tutkijat ovat kuitenkin huomanneet eräitä asioita, jotka eivät välttämättä vahvistakaan parisuhdetta ja onnellisuutta.

Good Housekeeping -lehti listaa asioita, jotka voivat - toisin kuin päinvastoin kuvitellaan - tuhota toimivankin parisuhteen.

1) Liikaa sanavaltaa

Voisi kuvitella, että jos ihmisellä on suhteessa vähemmän sanavaltaa kuin toisella, tämä ihminen olisi onneton. Tutkimusten mukaan liika sanavalta vähentää tyytyväisyyden tunnetta. Moni arvostaa tasa-arvoa suhteessa, joten kummankin osapuolen pitäisi toimivassa suhteessa olla niin sanotusti vallassa. Jos annat aina rakkaasi tehdä kaikki yhteisiä asioita koskevat päätökset, anna oman äänesi myös kuulua. Jos puolestaan sinä saat aina viimeisen sanan, anna vähän periksi ja vuorotelkaa.

2) Erilaiset muistot

Vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan pariskunnilla, jotka muistivat menneitä tapahtumia eri tavalla, oli huonompi parisuhde kuin asioita samalla tavalla muistavilla. Keskustelkaa tärkeistä asioista ja tapahtumista. Ei kannata odottaa, että sinulle merkittävä askel - kuten avaimen saaminen toisen asuntoon - merkitsee toiselle yhtä paljon kuin sinulle. On helppo jättää puhumatta ja jatkaa suhdetta samaan malliin, mutta se kostautuu myöhemmin.

3) Epärealistiset odotukset

Ylioptimistisuus voi kostautua samalla tavoin kuin pessimistisesti asioihin suhtautuminen. Vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka asennoituivat suhteeseen ylioptimistisesti - ajatellaan, että seksielämästä ja yhdessäolosta tulee täydellistä - pettyivät eniten ensimmäisen avioliittovuoden aikana kuin ne, joilla oli realistisemmat odotukset. Kannattaa muistaa, ettei yksikään suhde ole täydellinen, eikä positiivisuutta pidä täysin unohtaa. Realisti kannattaa kuitenkin olla.

4) Kumppanin ylikehuminen

Jos ihminen ihailee kumppaniaan joka päivä jokaisesta asiasta, mitä hän tekee, alkavat hälytyskellot soida. Ylikehuttu kumppani alkaa miettiä, ettei toinen näe häntä sellaisena kuin hän todellisuudessa on. Ylikehutulle kumppanille alkaa myös syntyä painetta siitä, että miten elää toisen korkeiden odotusten mukaisesti joka ikinen päivä. Kumppania saa palvoa, mutta rajansa kaikella.

5) Itsensä unohtaminen

Itsensä rakastaminen on yhtä tärkeää kuin kumppanin rakastaminen, joskus jopa tärkeämpää. Tutkimuksissa on saatu tuloksia, että itseään kohtaan harjoitettu myötätunto sai aikaan positiivisempaa käyttäytymistä myös parisuhteessa.

6) Et ole tarpeeksi utelias

Uteliaisuus voi tehdä ihmeitä parisuhteelle. Tutkimusten mukaan utelias ihminen näkee stressaavat tilanteet enemmänkin haasteena kuin uhkana. Uteliaat ihmiset ovat myös usein parempia kommunikoijia, joustavampia ja avoimempia uusille ratkaisuille. Jos paratiisissa on ongelmia, kannattaa pysähtyä ennen toimintaan ryhtymistä ja pohtia, miten eri tavoin ongelman voisi ratkaista.

7) Liian monta tekstiviestiä

Onko pakko lähettää viestejä kumppanille koko ajan päivän aikana? Jos tapoihin kuuluu ilmoittaa, missä on ja mihin menee, niin tämä on vielä ymmärrettävää. Tutkimusten mukaan pariskunnat ovat onnettomampia silloin, kun he lähettävät tekstiviestejä toisilleen enemmän kuin soittavat tai puhuvat kasvotusten. Yleensä tekstiviestejä runsaasti lähettävät ovat muita välttelevämpiä ja jännittyneisyyteen taipuvaisia. Kannattaa yrittää puhua enemmän kuin kirjottaa.

8) Ylipohtiminen

Jos suhteen tilaa tai läheisyyttä pohtii liikaa, parisuhteen vahvistumiselle ja yhteiselle läheisyydelle ei enää löydy aikaa. Kannattaa antaa parisuhteen ja muiden asioiden mennä niiden omalla painolla ilman ylianalysointia.

9) Ritarillisuuden painottaminen

Ajat ovat muuttuneet, eivätkä kaikki naiset pidä siitä, että mies näyttää suojelevan naista joka ikisessä käänteessä. Tutkijoiden mukaan ne naiset, jotka kumppani on nostanut jalustalle, tunsivat pettymyksen tunteita suhteen vaikeina aikoina. Kannattaa muistaa, että jotkut riidat ovat hyväksi, eikä riita tarkoita sitä, ettei hän rakasta sinua.

Lue myös: Totuuspeli on suunnattu pariskunnalle - uskallatteko kokeilla?

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat