Kuva: Fotolia

Naiset ovat miehiä avuliaampia - paitsi jos heille annetaan miettimisaikaa

29.02.2016 13:15 - Emma Ylistalo

Sukupuoliin kohdistuvat odotukset saavat naiset auttamaan helpommin.

Kun ihmisiä pyydettiin jakamaan rahaa itsensä ja tuntemattonman ihmisen kesken ilman miettimisaikaa, tutkimuksen mukaan naiset olivat anteliaampia päätöksissään kuin tutkimukseen osallistuneet miehet.

Mutta kun annettiin aikaa miettiä asiaa, lopputulos muuttui. Erityisesti ne naisosallistujat, jotka kuvailivat omaavansa perinteisiä maskuliinisia piirteitä, kuten hallitsevuutta, tulivat aivan yhtä itsekkäiksi kuin miehet, kun heillä oli aikaa pohtia päätöstään. Naiset, jotka kokivat omaavansa feminiinisempiä piirteitä jatkoivat epäitsekkäitä päätöksiä, kun jakoivat rahoja.

Tutkimuksen johtavan tutkijan David Randin mukaan naisten ensimmäinen ajatus, eli halu auttaa, voi olla selitettävissä yhteiskunnan sukupuoliin kohdistamilla odotuksilla.

Sillä, että sinut nähdään itsekkäänä, voi olla suuri sosiaalinen hinta naisille. Naiset ajattelevat helposti, että jos he eivät ole tarpeeksi anteliaita he "eivät ainoastaan ole vähemmän pidettyjä" vaan "heitä ei auteta tai palkata yhtä helposti", samoin kuin "heille ei makseta reilusti, eikä heille anneta vaikutusvaltaa".

Nämä sosiaaliset riskit ovat pinttyneet niin syvälle, että monet naiset palauttavat mallit mielijohteesta -myös ne, jotka eivät koe itseään perinteisesti feminiinisiksi.


Lähde: Quartz

Lue myös: Neljäsosa ihmisistä jää parisuhteeseen rahan takia

Kilpailut

Uusimmat