Kuva: Fotolia

Huolestuttava nuorisotrendi saa alkoholin nousemaan nopeammin päähän

29.06.2016 15:30 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan yllättävän monet nuoret naiset ja miehet ovat käyttäytyneet drunkoreksialle ominaisin tavoin.

Drunkoreksialla tarkoitetaan käyttäytymismallia, jossa ihminen syö mahdollisimman vähän tullakseen nopeammin humalaan ja kompensoidakseen alkoholista saamaansa kalorimäärää. Näin ollen henkilö yrittää syömättömyydellä välttää alkoholin juonnista johtuvan painonnousun. Lisäksi drunkoreksiaan voi kuulua liiallista kuntoilua, tahallista oksentamista ja ahmimista.  

Medscape-sivuston mukaan jopa 80 prosenttia yhdysvaltalaisista opiskelijoista on käyttäytynyt drunkoreksikolle ominaisella tavalla vähintään kerran viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tieto perustuu tuoreeseen tutkimukseen, johon osallistui noin 1180 opiskelijaa. He olivat iältään keskimäärin noin 22-vuotiaita.

Tulokset

Tuloksista selvisi, että kaikista todennäköisemmin drunkoreksialle altistuivat urheilulliset henkilöt, jotka olivat tottuneet juomaan runsaasti alkoholia. Lisäksi henkilöt, joilla oli entuudestaan syömisen kanssa ongelmia ja jotka olivat kokeneet runsaasti negatiivisia tunteita viime aikoina, olivat muita alttiimpia drunkoreksialle. Kaikista altistavin tekijä oli kuitenkin, jos muut opiskelijat pitivät drunkoreksialle ominaista käyttäytymistä normaalina.

Lisäksi drunkoreksialle altistuivat eritoten myös he, jotka asuivat kaukana perheestään, ja jotka olivat erittäin stressaantuneita koulussa.

Tutkijoita yllätti tieto siitä, että miehet olivat vähintään yhtä alttiita drunkoreksialle ominaiseen käyttäytymiseen kuin naiset. Aiemmin drunkoreksiaa on pidetty lähinnä nuorten naisten ongelmana.  

Drunkoreksia altistaa henkilön myös alkoholin väärinkäytölle, tutkijat varoittavat.

Lähde: Medscape

Lue myös: Alkoholistiäidilleni: "Jos joskus saan lapsia, et näe heitä koskaan"

Lue myös: 6 merkkiä, että kehosi ei kestä alkoholia

Lue myös: Kuinka monen juominen saa treffikumppanin näyttämään paremmalta? Tutkimus selvitti

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat