Kuva: Fotolia

Pömpöttääkö vatsa? 5 yllättävää syytä ja hoitokeinoa turvotukseen

05.09.2016 08:15 - Karoliina Kotala

Vatsan turvotus ja pömpötys on vaiva, josta moni haluaa eroon. Sen taustalta voi kuitenkin löytyä syitä, joita harva tulee ajatelleeksi.

Vatsan turvotus on huomattavasti yleisempää kuin moni uskoisikaan ja sen taustalta voi löytyä useita eri syitä. Alla yllättäviä faktoja vatsan turvotuksesta ja hoitokeinoja harmillisen vaivan peittoamiseksi. 

Terveellinen ravinto ei automaattisesti pidä vatsaa litteänä 

Kasvisten ja vihannesten popsiminen ei automaattisesti tarkoita litteää vatsaa, vaan ehkä jopa päinvastoin. Erityisesti kaalit, kuten ruusukaali, kukkakaali ja parsakaali aiheuttavat helposti vatsan turvotusta. Kasviksissa on usein myös paljon kuitua, joka sitoo nestettä kehoon. Älä kuitenkaan luovu kyseisistä kasviksista, vaan pureskele ruoka huolellisesti, jotta se myös sulaa paremmin. 

Vähennä turvotusta kuumalla vedellä ja sitruunalla 

Viihdetaivaan tähtien kikka turvotukseen on kuuma vesi ja sitruuna, joilla yhdessä on diureettinen vaikutus. Pitkällä tähtäimellä hyvä nestetasapaino pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja ruoansulatuksen toiminnassa, jotka estävät turvotusta. 

Dieettiruoat voivat lisätä turvotusta 

Sokerittomat ja rasvattomat tuotteet pitävät usein sisällään makeutusaineita, jotka ovat kovia ruoansulatukselle ja aiheuttavat turvotusta. Ne saattavat jämähtää suoleen ja sitoa nestettä. Jätä siis dieettituotteet ja suosi ennemmin hedelmiä, joissa on luonnon omia sokereita. Hyviä valintoja ovat muun muassa papaija, ananas, banaani ja marjat. 

Jatkuva istuminen lisää turvotusta 

Mitä enemmän liikut, sitä paremmin myös ruoansulatuksesi toimii. Jos joudut työssäsi istumaan, yritä nousta ylös tuolilta 15 minuutin välein ja tee pieni kävely. Se pitää suolenkin aktiivisena ja turvotuksen poissa. 

Maitotuotteet voivat turvottaa muitakin kuin laktoosi-intolerantikkoja 

Maitotuotteet ovat yleisiä turvotuksen aiheuttajia monellekin. Jopa 65 prosentilla ihmisistä on heikentynyt kyky käsitellä laktoosia. Jos turvotuksesi ei meinaa hellittää, kokeile siis vaihtaa lehmänmaito vaikkapa kauramaitoon. Jos et halua luopua maitotuotteista, nauti päivittäin probiootteja, jotka voivat myös helpottaa ruoansulatusta. 

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat