Kuva: Shutterstock

Läheisin ihmissuhteesi, liian korkealle vedetty kampaus... - Yllättävät syyt päänsärkyyn listattiin

21.03.2018 21:15 - Emmi Moilanen

Riita läheisen ihmisen kanssa voi laukaista päänsäryn.

Useat eri tekijät voivat aiheuttaa päänsärkyä. Esimerkiksi tietokoneen ja kännykän ruudulta hohtava sininen valo, pahat lihasjumit tai liian vähäinen veden juominen ovat yleisiä syyllisiä särylle. Joskus särky voi johtua myös yllättävistä seikoista, joita emme ole tulleet edes ajatelleeksi. Prevention selvitti, mitä muita odottamattomia syitä pääkivun taustalta voikaan löytyä.

Viikonloppuaamut

Kuulostaako viikonloppuaamuisin piinaava, puristava pääkipu tutulta? Syynä ei aina tarvitse olla pitkäksi venähtänyt ilta baarissa, sillä jo normaalia pidemmät yöunet voivat saada kivun aikaan. Syyllinen ilmiön taustalla on yksinkertaisesti kofeiinin puute.

Jos olet tottunut noudattamaan säännöllistä päivärytmiä arkisin ja nautit aamun ensimmäisen kahvikupillisen aina samaan aikaan, on todennäköistä, että tästä johtuen viikonloppuisin pitkien yöunien jälkeen päänsärky pääsee yllättämään. Lääkäri Seymour Diamond ohjeistaakin kofeiinipäänsärystä kärsiviä noudattamaan samanlaista unirytmiä myös viikonloppuina.

Läheisin ihmissuhteesi

Läheisen ihmisen kanssa riitely ja erimielisyydet voivat aiheuttaa pahan mielen lisäksi myös päänsärkyä. Ravitsemusasiantuntija Nicole Glassman selittää ilmiötä sillä, että olemme ahdistuneina taipuvaisia hengittämään pinnallisemmin ja lyhyemmin.

Mitä vähemmän happea elimistöön kulkeutuu, sitä enemmän verisuonet supistuvat, joka taas aiheuttaa kivistävän tunteen päässä. Lisäksi riitelyn aiheuttama stressi voi saada sinut puremaan huomaamattasi hampaita tiukasti yhteen, josta puolestaan aiheutuu jännityspäänsärkyä.

Riitatilanteiden laukaisemaa päänsärkyä voi ehkäistä kiinnittämällä tarkempaa huomiota omaan hengitykseensä. Laske sisäänhengityksellä neljään, pidätä henkeä viidestä seitsemään sekuntiin, jonka jälkeen puhalla keuhkot täysin tyhjäksi. Toista tämä niin monta kertaa, kunnes tunnet olosi rauhoittuneeksi.

Kampauksesi

Vaikka äärimmäisen kireälle vedetty poninhäntä saattaa tehdä viimeisen silauksen tyyliisi, voi kyseinen kampaus olla syyllinen illalla vaivaavaan pääkipuun. Lontoon Migraine Clinicin tutkijat selvittivät, että yli puolet naisista kokee kiristävää päänsärkyä liian tiukan kampauksen seurauksena. Erityisesti korkealle laitetut kampaukset vetävät myös päänahkaasi, joka aiheuttaa kiristävän tunteen.

Tutkijat selvittivät myös, että useilla naisilla kampauksen löysentäminen auttoi välittömästi kipuun. Hyvä uutinen on myös se, että päänsärky katosi puolella tutkimukseen osallistuneilta naisilta noin puolessa tunnissa.

Kirkas ja kaunis päivä

Lääkäri Kenneth Petersin mukaan kirkas kesäpäivä tai lumesta heijastuneet auringonsäteet voivat aiheuttaa migreenikohtauksen. Häikäisevä valo nimittäin vaikuttaa aivojen talamukseen, alueeseen, joka lähettää kipusignaaleja kehoon. Suojaa siis kirkkaalla ja aurinkoisella säällä silmäsi aurinkolaseilla, joiden linsseistä löytyy sata prosenttinen UVA ja UVB suoja.

Lue myös: Mistä johtuu äkillinen kipu navassa? Ilkeä tunne voi olla merkki vakavammasta

Lue myös: Nuutunut olo, päänsärky heti herätessä... - 5 oiretta paljastaa, että nukut liikaa

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat