Kuva: Shutterstock

Katse otsaan! Otsarypyt voivat kieliä huonosta terveydestäsi

27.08.2018 17:15 - Katariina Auvinen

Tutkimus löysi erikoisen yhteyden otsaryppyjen ja sydän- sekä verisuonitautien väliltä.

Kun kurtistat kulmiasi, ilmestyykö otsallesi ryppyjä? Ne voivat kertoa totta kai siitä, että ikä alkaa jo näkyä kasvoissasi, mutta sille on myös toinen selitys. Tutkijat ovat löytäneet syvien otsaryppyjen ja huonon terveydentilan väliltä selvän yhteyden. Asiasta uutisoi Daily Mail. 

Syvät otsarypyt voivat kieliä mahdollisuudestasi sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä on erittäin huolestuttava tieto etenkin suomalaisille. Sydän- ja verisuonitaudit ovat olleet suomalaisten vitsaus jo vuosikymmeniä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viime vuosina sairastuneiden määrä on kuitenkin kääntynyt hienoiseen laskuun. 

Saksassa pidetyssä konferenssissa esitetyssä tutkimustuloksessa selvisi, että syvien uurteiden syntyminen erityisesti otsan seudulle voi kieliä alkavasta sepelvaltimotaudista. Sepelvaltimotauti johtuu valtimokovettumataudista, joka ahtauttaa sepelvaltimoita vaikuttaen siten verenkiertoon ja hapensaantiin. 

Tutkijoiden mukaan otsan hiussuonet ovat herkempiä tällaisille kehon muutoksille, jonka vuoksi verenkierto sekä hapensaanti häiriintyy. Tämä johtaa ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen. 

Tutkimukseen osallistui 3200 henkilöä, jotka olivat iältään 32,42,52 ja 62. 

Päätutkija Yolande Esquirol, joka työskentelee Ranskan Centre Hospitalier Universitaire de Toulousessa työterveysprofessorina kertoo, että mitä enemmän ja syvemmän otsaryppyjä on, sitä isompi riski henkilöllä on sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. 

Tutkimuksessa otettiin huomioon iän vaikutus kasvoihin. 

Lue myös: Haluatko välttää ryppyjä? Luovu purkan syömisestä

Lähde: Daily Mail 

Kilpailut

Uusimmat