Kuva: Shutterstock

Joitko liikaa kahvia? Kolme niksiä, joiden avulla voit päästä eroon ikävistä sivuvaikutuksista

31.08.2018 15:15 - Katariina Auvinen

Viisi kupillista tai enemmän riittää monella aiheuttamaan ikäviä oireita.

Monelle aamukahvi kuuluu tärkeimpiin aamurutiineihin, jota ilman on melkein mahdoton elää. Kuuma kupillinen herättää aamuun ja saa aikaisen herätyksen tuntumaan helpommalta. Kahvia voi kuitenkin juoda liikaa, mutta mitä silloin tapahtuu? 

Women´s Health -julkaisu haastatteli terveysasiantuntija Jennifer Wideriä, jonka mukaan kahvin sisältämä kofeiini auttaa kiihdyttämään kehon toimintoja, jonka takia sinusta tuntuu valppaammalta. Kofeiini voi lisätä adrenaliinia, joka kiihdyttää sydämen sykettä. 

Jos saat liikaa kofeiinia, nämä kokemukset tuplaantuvat. Sydämesi tuntuu tykyttävän, hikoilet, tunnet itsesi levottomaksi ja ahdistuneeksi. Kofeiinin vaikutukset tuntuvat nopeasti, koska se imeytyy ripeästi ruuansulatuskanavasta vereen. 

Aikuinen voi saada tällaisia oireita, jos hän juo viisi kuppia tai enemmän kahvia päivässä. Kofeiinimäärä voi jopa huomaamatta nousta suureksi, koska sitä on lisätty joihinkin ruoka-aineisiin. Suklaassa, energiajuomissa, pastilleissa ja jopa purkassa saattaa olla kofeiinia. 

Jos tunnet juoneesi liikaa kahvia, sinulle on huonoja uutisia. Oireiden laantuminen voi kestää melkein kymmenen tuntia, mutta niitä voi helpottaa muutamalla kikalla. 

Ensinnäkin sinun tulisi juoda vettä. Kahvin nauttiminen kuivattaa kehoa, joten riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen voi lieventää tiettyjä oireita. 

Liiku kevyesti. Kevyt liikunta kuten rauhallinen ja pitkäkestoinen kävelylenkki tehostaa aineenvaihduntaasi, jonka vuoksi kofeiini voi poistua nopeammin kehostasi. 

Syö ruokia, jotka sisältävät kaliumia ja magnesiumia. Kofeiini on kaliumin ja magnesiumin vihollinen, jonka vuoksi voit kokea muun muassa vapinaa. Esimerkiksi banaani on erinomainen välipala. Se sisältää paljon kaliumia. 

Kofeiinin yliannostus on harvinainen vaiva, mutta se vaatii lääkärissä käyntiä. Jos siis tunnet hengenahdistusta, rintakipua, sekavuutta, oksentelet ja kärsit nopeasta sekä epäsäännöllisestä sydämenrytmistä, hakeudu lääkäriin. 

Lue myös: Naisen "härskistä" kahvikuppikuvasta tuli yllättäen nettihitti - katso

Lähde: Women´s Health

Kilpailut

Uusimmat