Kuva: Shutterstock

Mitä tehdä, jos korvissa soi keikan jälkeen? Korvalääkärin mukaan kuulo voi vaurioitua jo vartissa

29.08.2020 15:15 - Roy Kokkonen

Korvalääkärin vastaanotolle saapuu viikonlopun jälkeen huolestuneita potilaita, joiden korvat soivat keikkaillan päätteeksi.

Koronarajoitusten heltyessä yhä useampi suuntaa jälleen konserttisaleihin, keikoille ja festareille. Samalla on hyvä muistaa kuulon suojaaminen, jotta keikoista voi nauttia vielä jatkossakin. 

Aiemmin Kuuloliiton ylilääkärinä työskennellyt audiologi-korvalääkäri Mari Havia kertoo, että kuulon suojaaminen on keikoilla tarpeen.

- Kuulon suojaaminen on tarpeellista, jos meluvoimakkuus on 90-100 desibeliä tai sen yli. Festareilla kannattaa pitää etäisyyttä kaiuttimiin, sillä äänen voimakkuus pienenee etäisyyden kasvaessa, Havia kertoo Voice.fi:lle.

Korvalääkärin mukaan tavalliset apteekin tai kaupan tulpat riittävät, kunhan ne istuvat tiiviisti korvaan. Lisäksi niiden täytyy tuntua siltä, että niitä voidaan pitää korvissa koko kovalle äänelle altistumisen ajan.

Havia vinkkaa, että paljon keikoilla viihtyvät voivat hyötyä yksilöllisesti teetetyistä korvatulpista.

- Tavalliset tulpat vaimentavat eniten korkeita ääniä ja seurauksena voi olla vääristynyt kuuntelukokemus. Jos äänen laatu on tärkeä ja käy paljon keikoilla, on mahdollista hankkia erityiset yksilölliset kuulosuojaimet, jotka vaimentavat tasaisesti musiikin ääntä, hän sanoo.

Kuulolääkärin vastaanotolle saapuu usein kuulostaan huolestuneita potilaita viikonlopun jälkeen. Kuvituskuva. (kuva: Shutterstock)

Kuulo voi vaurioitua keikalla jo 15 minuutin jälkeen 

Kuulovaurion riski on riippuvainen paitsi melutasosta myös altistusajasta. Vähempikin melu voi pitkällä aikavälillä vaurioittaa kuuloa. Kun melutaso kasvaa, lyhytkin altistus voi aiheuttaa nopeasti meluvamman.

Esimerkkinä voidaan pitää työpaikoille määritettyä ylempää suojarajaa 85 desibeliä. Sille altistuminen kahdeksan tunnin ajan päivittäin voi aiheuttaa osalle ihmisistä kuulovamman vuosien saatossa. Siksi jo tällä melutasolla työpaikoilla tulee käyttää kuulosuojaimia.

- Osalla raja voi olla jo 80 desibeliä, mikä vastaa huutamista metrin etäisyydeltä.

Turvallinen aika puolittuu aina, kun melutaso nousee kolmella desibelillä. 

- Se tarkoittaa, että 100 desibelin tasolla turvallinen aika ilman suojausta on enää 15 minuuttia.

Äänenvoimakkuus lähellä kaiuttimia on usein lähellä 100 desibeliä, joten kuulovaurion riski on ilmeinen, mikäli kuuloa ei ole suojattu.

Anna kuulon levätä, jos korvissa soi

Mutta mitä tehdä, jos keikan jälkeen tinnittää ja korvissa soi?

- Jos huomaa korvien soimista festari- tai konsertti-illan jälkeen, voi antaa korvien "levätä" parin päivän ajan, huolehtia muutenkin levosta ja hyvästä yöunesta sekä rauhoittua. Ellei ongelma poistu, voi tulla keskustelemaan kuuloasioihin perehtyneen korvalääkärin kanssa, Havia kertoo.

Havian mukaan kuulostaan huolestuneita potilaita saapuu vastaanotolle usein etenkin viikonloppujen jälkeen.

- He ovat ehkä baarissa tai keikalla altistuneet kovalle äänelle ja seurauksena voi olla tinnitusta. Henkilölle herää huoli ja syyllisyyskin, että onko itse käytöksellään saanut aikaan tinnitusta, hän kertoo.

Korvalääkärin mukaan huoli kuulovauriosta usein vielä pahentaa oiretta. Suurimmassa osassa tapauksista murehtiminen ei kannata, sillä usein korvien soiminen päättyy itsekseen. Hän kuitenkin suosittelee tarkistuttamaan tilanteen, mikäli oireet jatkuvat häiritsevinä.

- Varsinaisesta pysyvästä kuulovauriosta harvoin lopulta on kuitenkaan kysymys, mutta vastaanotolla voidaan arvioida lisätutkimusten tarve, Havia sanoo.

Äänenpainetta mitataan desibeleillä (dB)

0 dB – Kuulokynnys, eli hiljaisin ääni, jonka ihminen tietyllä taajuudella kykenee aistimaan
10-30 dB – Lehtien havina
30-50 dB - Tietokone
50-70 dB - Keskustelu
70-85 dB - Liikenne
80-100 dB - Ravintola
90-100 dB - Konsertti
125- dB - Kipukynnys
130-135 dB - Suihkukone

Lue myös: Nappikuulokkeissa on hurja määrä bakteereita - tämän luettuasi et laita niitä korviisi puhdistamatta

Lähde: Kuuloliitto

Kilpailut

Uusimmat