Kuva: Shutterstock

Suomalaiset radiojuontajat kertovat allergioistaan - korona-aikana oireet voivat olla kiusallisia

19.04.2021 15:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Katja Ståhl riiteli aikanaan lääkäreiden kanssa allergia-asioista.

Allergiat ovat tuttu juttu monelle suomalaiselle, ja kevätaikaan oireet nostavat monella päätään. Suomalaisista noin 20 prosenttia on siitepölylle allergisia Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan. Siitepölyallergiat aiheuttavat muun muassa allergista nuhaa, aivastelua, nenän tukkoisuutta ja silmäoireita. Allergisen sidekalvotulehduksen oireita ovat muun muassa sidekalvon ja luomien punoitus ja turvotus, silmien kutina ja silmien vetistys.

Kysyimme kolmelta radiojuontajalta, millaisia oireita siitepölyallergiat heille aiheuttavat.

Katja Ståhl

(kuva: Maarit Halonen)

Radio Nostalgian Iltapäivää juontava Katja Ståhl kertoo, että hänellä allergia todettiin noin 25 vuotta sitten ja kävi ilmi, että hän on allerginen kaikille puille ja heinille. Oireet alkavat hänellä vuosittain keskikesän tietämillä.

- Silmät kutisevat hullun lailla tai sitten nokka vuotaa ja kutisee, Ståhl kertoo oireistaan.

Pahimmillaan Ståhlin allergia oli lapsuudessa. Allergia puhkesi hänellä seitsemänvuotiaana.

- Se lapsuus oli ihan järkyttävää. Olin tullut hevoshulluksi, ja kun olin tallilla kesäisin, aivastelin ihan taukoamatta. Se oli aika hirveää, kun siellä oli tietenkin heinäpölyäkin ihan älyttömästi.

Ståhl muistelee olleensa tukkanuottasilla lääkäreiden ja terveydenhoitajien kanssa.

- Silloin allergiaan suhtauduttiin niin, että jos olet vaikka koivulle allerginen, et voi ottaa koiraa, koska sitten voi allergisoitua koiralle. Olin jatkuvasti riidoissa kaikkien lääkäritahojen ja terveydenhoitajien kanssa, kun minua eivät kiinnostaneet tuollaiset määräykset ollenkaan. Kävin tallilla, ja minulla oli koira, ja sitten vain aivastelin menemään, Ståhl kertoo.

Oireet ovat naisella vähentyneet huomattavasti iän myötä. Tosin edelleen allergia saattaa aiheuttaa sen verran ikäviä aivastuskohtauksia, että nukkumisesta ei tule mitään. Ståhl toivoo, että oireet vähenisivät vielä entisestään.

- Tässä ovat vaihdevuodet edessä, ja sehän on vähän kuin toinen murrosikä. Olisi hyvä, jos kävisi taas jokin fantastinen käänne. Vaihdevuosiin voi suhtautua myös toiveikkaasti, Ståhl sanoo nauraen.

Janne Lehmonen

(kuva: Samuli Vienola)

Basson Aamushow’ta juontavalla Janne Lehmosella puhkesi allergia niin ikään ala-asteikäisenä. Etenkin koivun siitepöly aiheutti pahoja oireita lapsena, mikä johti siihen, että yläasteikäisenä Lehmonen meni kolmen vuoden siedätyshoitoon. Tämä auttoi huomattavasti. Tämän hetken allergiaoireiksi Lehmonen mainitsee silmien kutiamisen, nenän tukkoisuuden ja myös raskaamman hengittämisen, jos siitepölyä on erityisen paljon.

Radiotyössä äänen toiminta on kaiken a ja o, ja allergian oireet saattavat kuulua äänessä. Lehmonen kertookin juovansa allergia-aikana runsaasti vettä, jotta ääni kulkee soljuvasti. Joskus allergia on pakottanut aivastamaan mojovasti suorassa lähetyksessä, mutta useimmiten tältä vältytään pistämällä mikrofoni kiinni ja laittamalla juontopari puhumaan tai biisi soimaan.

- Pahimpana siitepölyaikana huomaa, että keuhkot eivät toimi ihan sataprosenttisesti. Tällöin radiossa kesken pitkän jutun saattaa huomata, että nyt alkaa ilma loppua ja joko selittää asian nopeasti loppuun tai ottaa sellaisen ihme hengenvedon siihen keskelle spiikkiä, Lehmonen kertoo.

Korona-aikana aivastelu herättää erityistä huomiota kanssaeläjissä, ja tämän on saanut myös Lehmonen huomata. Välillä hän on joutunut pakenemaan sivummalle aivastelemaan julkisilla paikoilla välttääkseen ihmisten katseet.

- Olimme vähän aikaa sitten tyttöystävän kanssa sunnuntaikävelyllä Töölönlahdella, ja minua alkoi aivastuttaa ihan helvetisti. Oli pakko vaihtaa sivupolulle sen takia.

Lehmonen on tottunut silmätippojen käyttöön, mutta sanoo, että etenkin keskellä päivää kiireessä tippojen laittaminen ei suju kätevästi. Allergisten silmäoireiden hoitoon voi käyttää myös silmäsuihketta, jota vain suihkautetaan suljetuille silmille. Tämä on Lehmosen mielestä näppärämpi ratkaisu.

- Silmätippojen laittamisessa on aina vähän kauhuelokuvafiilis, kun nojaa taaksepäin, vetää alaluomea sormella ja tähtää silmään. Vaikka siihen on tottunut, se on aina jotenkin epämiellyttävä tilanne. Kun laittaa suihketta, ei ole pakko edes pysähtyä eikä tarvitse desinfioida käsiä sitä ennen, Lehmonen sanoo.

Jussi ”Jusa” Urpalainen

(kuva: Samuli Vienola)

Myös Basson Hikisen Iltapäivän Jussi ”Jusa” Urpalaisella on siitepölyallergia, joka oli pahimmillaan noin ala-asteikäisenä.

- Pienenä se oli tosi paha. Joskus se meni niin pahaksi, ettei voinut oikein kunnolla toimia. Saattoi mennä parikin viikkoa, ettei oikein voinut tehdä mitään, Urpalainen kertoo.

Lapsena koetut silmien punoitus ja kutina ovat iän myötä vähentyneet. Muista oireista Urpalainen mainitsee aivastelun ja runsaan rään erittymisen. Hän ei ole aikuisiällä kokenut merkittävää haittaa allergiastaan, mutta myöntää, että välillä oireet pistävät ärsyttämään.

Urpalainen ei koe, että siitepölyallergia olisi vaikuttanut jotenkin hänen radiotyönsä tekemiseen. Hän on huomannut, että räkäoireet saattavat jopa parantaa radioääntä.

- Se on jännä, että jos on paikat täynnä räkää, se ainakin minulla tekee äänestä sointuvamman. Tärkeintä on, että ääni ei mene narisevaksi, Urpalainen sanoo.

Lue myös: Mistä tietää, johtuuko aivastelu allergiasta vai flunssasta? Asiantuntija kertoo Helsingin Sanomissa

Lue myös: Pistävätkö hajusteet nenään? Tunnista allergian ja tuoksuherkkyyden ero

Lähteet: Allergia.fi, Allergia.fi

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä, Basso ja Radio Nostalgia kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat