Kuva: Shutterstock

Mistä tietää, johtuuko aivastelu allergiasta vai flunssasta? Asiantuntija kertoo Helsingin Sanomissa

03.06.2020 15:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Moni siitepölyallergiasta kärsivä on joutunut tänä keväänä ikävien katseiden kohteeksi.

Koronakevät on tehnyt omalta osaltaan myös monen siitepölyallergisen elämästä vaikeampaa. Syy on siinä, että allergiaansa aivastelevat ihmiset ovat saaneet kanssakulkijoilta ikäviä katseita oireidensa vuoksi.

Helsingin Sanomat päätti kysyä asiantuntijalta, mistä sitten erottaa allergisen- ja flunssa-aivastuksen? Allergialääkäri, dosentti Timo Vanto kertoo haastattelussa, että esimerkiksi aivastusten määrä kertoo paljon. 

- Allergia ei häviä yhdellä aivastuksella. Yleensä allergikko aivastelee monta kertaa päivässä, Vanto toteaa Helsingin Sanomissa.

Yksittäiset aivastelut siis johtuvat yleensä muista syistä. Jos itselle on ollut kevään aikana oireita, joiden alkuperästä ei ole varma, kannattaa asiaa testata allergialääkkeellä. 

- Jos allergialääke auttaa, oireet johtuvat todennäköisesti allergiasta, koska allergialääkkeen ei tiedetä auttavan infektionuhassa ja infektioaivastelussa. Jos se ei lainkaan lievitä oireita, kyseessä on todennäköisesti jokin muu kuin allergia, Vanto kertoo.

Vanton mukaan kanssaihmisten aivasteluun saa myös usein syyn kysymällä, sillä moni allergikko tietää olevansa allerginen. 


Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat