Kuva: Shutterstock

Pistävätkö hajusteet nenään? Tunnista allergian ja tuoksuherkkyyden ero

20.10.2020 16:45 - Roy Kokkonen

Kaikki tuoksujen aiheuttama oireilu ei ole allergiaa.

Tänään vietetään tuoksutonta päivää, kertoo Helsingin allergia- ja astmayhdistys. Hajuvedet, partavedet, tuoksukynttilät ja muut tuoksut tuovat monelle iloa. Jotkut saavat niistä kuitenkin iho- ja muita fysiologisia oireita. 

- Mikäli oireita ilmenee, kyse voi olla hajusteallergiasta tai tuoksuherkkyydestä, kertoo Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine tiedotteessa.

Tuoksuherkkyys sekoitetaan usein hajusteallergiaan. Niillä on kuitenkin eroa.

Tuoksuille herkät reagoivat ympäristön tuoksuihin poikkeavalla tavalla ja voivat saada fysiologisia oireita, kuten päänsärkyä, nuhaa, hengenahdistusta tai silmäoireita. Tuoksuherkkyys ei kuitenkaan ole allergiaa, eikä sitä voida testata allergiatestein.

Hajusteallergia puolestaan on kosketusallergiaa, joka oireilee kutisevana ihottumana. Oireita voivat aiheuttaa hajuvedet, pyykinpesuaineet tai hajustetut ihovoiteet. 

- Hajusteallergisen tulisikin valita itselleen kosmetiikkatuotteiksi sekä pyykinpesu- ja kodinsiivousaineiksi hajusteettomia tuotteita. Hajusteallergiaa tutkitaan epikutaani- eli lapputesteillä, joihin kannattakin hakeutua, mikäli herää epäilys hajusteallergiasta, Laine neuvoo.

Lue myös: Haluatko tietää, miltä avaruus tuoksuu? Vastaus saattaa yllättää

Lue myös: Lojuuko kaapissasi tarpeettomia hajuvesiä? Ota tuoksut hyötykäyttöön 4 niksin avulla

Lue myös: Hyvän tuoksuinen koti ilman keinotekoisia raikastimia - toimii myös helppona lahjaideana

Kilpailut

Uusimmat