Kuva: Shutterstock

Hoidon löytäminen dementiaan saattaa edistyä - testeissä lupaavia tuloksia

16.04.2023 19:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Hoitoa on testattu hiirikokeissa lupaavin tuloksin.

PREP eli prolyylioligopeptidaasi-entsyymi on aivoissa ja soluissa esiintyvä haitallinen proteiini, jonka on todettu edistävän solujen rappeutumista. Sillä on myös ikävä kaveri, Tau-proteiini, jonka on todettu hermosairauksissa irtautuvan tehtävästään selkärangan vakauttajana ja kertyvän haitallisesti. Nyt tutkijat tekevät kaikkensa keksiäkseen hoidon juuri noiden proteiinien kertymistä vastaan.

Helsingin yliopiston tiedotteessa kerrotaan tutkijoiden edistyvän, sillä he ovat löytäneet uudenlaisen PREP-estäjän, joka saattaa tuoda tuloksia, kun halutaan estää esimerkiksi Alzheimerin tai parkinsonin taudin eteneminen. PREP-estäjän on tarkoitus vähentää haitallisia proteiinikertymiä soluissa, jolloin solut pysyisivät eläväisempinä.

PREP-estäjiä on testattu hiirikokeissa saaden lupaavia tuloksia. Sen todettiin vähentävän haitallisten proteiinien kuten muistisairauksiin linkitetyn Tau-proteiinin kasaumia soluissa. 

"Tärkein löytömme on, että pitkäkestoinen hoito PREP-estäjällä vähensi Tau-proteiinin kasautumista muistille ja oppimiselle tärkeillä aivoalueilla sekä Tau-proteiinin kokonaismäärää selkäydinnesteessä",  toteaa tiedotteessa professori Timo Myöhänen.

Tutkimustulokset ovat tähän mennessä lupaavia, joten niiden kehittämistä jatketaan.

"Tulokset muistikokeissa olivat suorastaan yllättävän hyvät, koska vastaavalla tavalla toteutettuja hoitokokeita, joissa kokeellinen lääkehoito aloitetaan muistioireiden jo ilmaannuttua, on julkaistu hyvin vähän etenkin tällä hiirimallilla. Tämä tukee PREPiin kohdentuvien yhdisteiden jatkokehitystä hermorappeumasairauksien lääkkeeksi, johon pyrimmekin tällä hetkellä löytämään yhteistyökumppaneita tai rahoittajia", Myöhänen jatkaa.

Lue myös: Voiko huonoa työmuistia treenata? Asiantuntija kertoo, mitkä muistimyytit ovat totta ja mitkä tarua

Lue myös: Ruokavalio voi vaikuttaa dementiariskiin - tutkimus osoittaa, millaista ruokaa kannattaa suosia

Lue myös: Epäsäännöllinen unirytmi ja taustamöly nukahtaessa - Iltarutiinit, jotka heikentävät muistiasi

Kilpailut

Uusimmat