Kuva: Shutterstock

Ruokavalio voi vaikuttaa dementiariskiin - tutkimus osoittaa, millaista ruokaa kannattaa suosia

16.03.2022 15:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tutkimusta tehtiin 20 vuoden ajan.

Ruokavalio on avainasemassa monen terveydellisen asian suhteen, mutta tutkimukset osoittavat sen voivan mahdollisesti vaikuttaa myös dementiariskiin.

Tiedelehti Nutritional Neurosciencen teettämä tutkimus seurasi yli 3300 iältään 40-64-vuotiasta aikuista, joita tutkitiin jopa 20 vuoden ajan. Tutkimuksen aikana tutkittavat pitivät kirjaa jokapäiväisistä aterioistaan. Lopulta tutkittavista 670 sairastui toimintakykyä alentavaan dementiaan.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että ne tutkittavat, joiden ruokavalio sisälsi enemmän kuitua, sairastuivat dementiaan pienemmällä todennäköisyydellä. Kuiduista erityisesti liukenevat eli esimerkiksi viljat, siemenet, pavut ja marjat ehkäisivät dementiariskiä. Myönteinen vaikutus oli kuitenkin myös liukenemattomilla kuiduilla kuten pähkinöillä ja vihanneksilla.

Kyseinen tutkimus antaa osviittaa aivojen terveydelle hyödyllisistä ruoka-aineista, mutta asia vaatii pidempiä jatkotutkimuksia, että lopullinen varmuus voidaan antaa. Kuidun on kuitenkin todettu olevan hyväksi aivoille, joten niitä kannattaa joka tapauksessa suosia ruokavaliossaan.

- Kuitupitoisten kasvisruokien, kuten hedelmien, vihannesten täysjyväviljojen, papujen ja linssien sekä pähkinöiden ja siementen vaihtelun on huomattu vaikuttavan myönteisesti elimistön mikrobistoon ja näin aivoterveyteen, tiivistää ravitsemusterapeutti Vicki Shanta Retelny.

Lue myös: Yksi hedelmälaji voi tutkimuksen mukaan vähentää sydänkohtauksen riskiä

Lue myös: Kannattaako sokerilakko? Ovatko makeutusaineet myrkkyä? Ravitsemusterapeutti vastaa ikuisuuskysymyksiin

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat