Villiyrteissä on taikaa: Voikukkatee poistaa nestettä, koivunlehdistä vaihtoehto persiljalle

29.03.2015 13:15 - Reetta Haverinen

Suomen luonnosta löytyy runsaasti ravintorikkaita tuotteita, joita voi käyttää mitä erilaisimpiin tarkoituksiin.

Suomalaiset käyttävät mausteita ja yrttejä maltillisesti. Tutut tuotteet kuten persilja, tilli, basilika ja pippuri kuuluvat lähes jokaisen kodin maustevalikoimaan. Harva kuitenkaan arvaa, että esimerkiksi persiljan sijaan ruoan voi maustaa nuorilla koivunlehdillä. Tai että nokkosta voi käyttää keitoissa tai letuissa pinaatin tapaan.

Aitta ja Lyhde Oy:n Miia Kemilä vinkkaa, että monien takapihoilta ja lähiniityiltä löytyy kasveja, joita voi hyvin käyttää niin keittiössä kuin kauneudenhoidossakin.

- Esimerkiksi voikukka on erinomainen nesteenpoistaja. Kuivatuista voikukan lehdistä voi valmistaa vaikkapa teetä, joka laittaa nesteet liikkeelle, Kemilä vinkkaa.

Vain tuttuja kasveja

Naisen mukaan valkoapilankukintoja ja lehtiä voi laittaa syötäviksi koristeiksi salaatteihin ja kakkuihin. Kuivattuna apila antaa makua mukavasti esimerkiksi iltateehen. Kemilä itse fanittaa Suomen villiyrteistä eniten nokkosta.

- Nokkonen on Suomen ravintorikkain kasvi. Sydämen- ja munuaisen vajaatoiminnasta kärsiville en sitä kuitenkaan suosittele, enkä myöskään pienille lapsille. Lasten kanssa tuleekin olla tarkkana kaikkien yrttien kohdalla. Pienokaisten suuhun en villiyrttejä laittaisi, Kemilä toteaa.

Kemilä muistuttaa, että myös aikuisten tulee olla yrttien kanssa tarkkana, sillä Suomen luonnossa on myös myrkyllisiä kasveja.

- Kerää ja käytä vain niitä kasveja, jotka taatusti tunnistat ja joiden tiedät olevan turvallisia, Kemilä kertoo.

Willimpi-tuoteperheen suunnittelija Kemilä esittelee tuotteitaan ja jakaa yrttitietämystään Helsingin Messukeskuksen Kevätmessuilla 26.-29.3.2015.

Kilpailut

Uusimmat