10 elämäntapamuutosta, jotka kannattaa tehdä viimeistään 30-vuotiaana

05.06.2015 20:45 - Reetta Haverinen

Vuodet kuluvat nopeammin kuin arvaatkaan. Suunta kohti parempaa huomista on siis parasta ottaa jo nyt!

Elämäntaparemontti kannattaa aina - vaikka sitten eläkeiässä. On kuitenkin parempi ottaa askel kohti parempaa elämää aiemmin kuin 70-vuotiaana.

Aloita siis elämäsi uudella asenteella viimeistään nyt ja karsi arjestasi huonot tapasi. Tämän tehtyäsi olet vielä kymmenien vuosien päästäkin energinen ja terveet arkirutiinit omaava tyyppi, jonka elämän asenne saa kaikki ympärillä olevat ikätoverit kateudesta vihreiksi.

1. Lopeta tupakointi

Nyt jos koskaan on aika tumpata! Sauhuttelun lopettamisesta tulee vuosi vuodelta vaikeampaa. Lisäksi terveysriskit kasvavat hetki hetkeltä, kun imaiset keuhkoihisi annoksen tervaa ja nikotiinia.

2. Tee unirytmistäsi säännöllisempi

Parikymppisenä vähäiset yöunet eivät ehkä tuntuneet vaikuttavan akuutisti energiatasoihisi. Saatat kuitenkin huomata, että neljän tunnin hätäisillä yönokosilla ei enää niin vain jaksakaan suoriutua arjen töistä, kun 30-vuotispäivät ovat nurkan takana.

Henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta onkin tärkeää, että keho saa tarpeeksi lepoa yön aikana. Aloita unirytmisi korjaaminen siis viimeistään nyt!

3. Ota liikunta osaksi arkeasi

Liikunnan ottaminen osaksi viikkorutiineja on tärkeää, kun ikämittari raksuttaa 30 vuoden tienoilla. Liikuntaharrastuksen aloittamisesta voi tulla vuosi vuodelta vaikeampaa, joten ota itseäsi niskasta kiinni saman tien!

Varsinkin lihaskuntoa ylläpitävän urheilun harrastaminen on tärkeää 30 ikävuoden jälkeen, sillä 40 vuoden iässä lihasmassan määrä alkaa pikkuhiljaa vähentyä.

4. Aloita päiväkirjan/muistikirjan pitäminen

Asioiden purkaminen paperille auttaa sinua jäsentelemään asioita ja käsittelemään stressiä. Saatat myös oppia täysin uusia asioita itsestäsi, kun alat kirjoittamaan mietteitäsi ja ajatuksiasi ylös. Tuttavuuden teko oman itsensä kanssa on syytä aloittaa - mitä pikemmin, sen parempi!

5. Perusta säästötili

Jos et ole vielä tähän ikään mennessä pistänyt ainuttakaan euroa sukan varteen, on sinun hyvä harkita pienen säästösuunnitelman tekemistä. On totta, että kädestä suuhun eläminen ei nyky-yhteiskunnassa enää onnistu.

Säästöjen tekeminen tulevaisuutta varten takaa, että vuosien päästä sinulla on mahdollisuus toteuttaa unelmiasi tai selvitä tiukoistakin taloudellisista ajoista.

6. Puntaroi unelmiasi

30 vuotta on jo merkittävä etappi. Ehkä sinun olisi viimeistään nyt aika miettiä, mitä oikeasti haluat elämältäsi. Oletko onnellinen? Teetkö työtä mistä pidät? Haluatko jatkokouluttautua? Haluatko hankkia joskus lapsia? Tahdotko asua ulkomailla?

Mistä ikinä haaveiletkin, aloita puurtaminen unelmiesi eteen nyt. On surullista harmitella eläkepäivillä sitä, ettet koskaan käynyt Balilla, opetellut joogaamaan tai hankkinut tatuointia.

7. Opettele iloitsemaan siitä, kuka olet

Nyt sinun on aika oppia rakastamaan itseäsi. Lopeta hiustesi arvostelu tai huonon matikkapääsi voivottelu. Ennen kuin voit jakaa rakkautta ympärillesi, esimerkiksi perheellesi, ystävillesi ja työkavereillesi, tulee sinun ennen kaikkea olla sinut itsesi kanssa.

8. Lopeta muiden miellyttäminen

30 ikävuoteen mennessä sinun olisi pitänyt hankkia itsellesi jo sen verran itseluottamusta, ettet suostu enää kenenkään kynnysmatoksi. Sinun ei tarvitse uhrautua muiden puolesta tai miellyttää jokaista ympärilläsi olevaa. Jos tanssit jatkuvasti muiden pillin tahtiin, uuvutat ennen pitkää itsesi. Aloita siis omilla aivoillasi ajattelu ja tee niin kuin juuri itse tahdot.

9. Älä vertaile itseäsi muihin

Kuten jo aiemmissa kohdissa totesimme, on sinun aika alkaa arvostaa itseäsi. Sinä olet ainutlaatuinen ja persoonallinen ilmestys, eikä sinun kuulu pärjätä tietokilpailussa samalla tavalla kuin työpaikan Mirkku tai omata samanlaista virheetöntä ihoa kuin Maijalla. Aloita päiväsi katsomalla peiliin ja totea: ''Sinä ihana nainen, rakastan sinua!''

10. Opettele antamaan itsellesi anteeksi

Menneessä vellominen ei ole ainoastaan turhaa vaan myös todella masentavaa. Tehtyä ei saa tekemättömäksi , vaikka kuinka yrittäisit. Jos taas soimaat itseäsi vääristä valinnoista, voit ajatella, että virheistä oppii. Opettele antamaan itsellesi anteeksi, sillä kukaan meistä ei ole täydellinen. Elämästä tulee paljon helpompaa, kun lopetat loputtoman itsesi soimaamisen.


Lue myös: Herätys 30-vuotiaat: Vauva tulisi laittaa vireille jo nyt, muutoin voi olla liian myöhäistä

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat