Tänään kesän kuumin päivä - katso, miten megahelle voi vaikuttaa kehoon

03.07.2015 12:45 - Eeva Rajala

Kaikkien aikojen lämpöennätykseen on vielä matkaa, mutta tämänkin päivän helle voi jo vaikuttaa esimerkiksi keskittymiskykyyn.

Tänään on paikoin mennyt rikki ainakin 27 asteen raja. Vaikka tänään tehdäänkin tämän kesän lämpöennätys Suomessa, on siitä vielä matkaa Suomen kaikkien aikojen lämpimämpään mittaustulokseen, saatikka sitten maailmanlaajuisesti korkeimpaan mitattiin lämpötilaan. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Suomen kaikkien aikojen korkein lämpötila 37,2 mitattiin Joensuussa vuonna 2010.

Britannian ilmatieteenlaitoksen Met Officen meteorologi John Hammond kertoo How It Works -sivustolle, että korkein koskaan mitattu lämpötila mitattiin Libyassa vuonna 1922. Lämpömittari näytti tuolloin 58 astetta.

Keho reagoi lämpöön ja erityisesti kuumiin hellekeleihin. How It Works Daily -sivusto listaa, miten keho normaalisti reagoi lämpötilan nousuun:

20 astetta

Keho on normaalitilassa, syke on normaali ja kehossa tuntuu mukavalta.

25 astetta

Keho on edelleen normaalitilassa, syke on normaali, keho hikoilee kevyesti.

30 astetta

Olo on suhteellisen mukava. Henkilö hikoilee kohtuullisesti, mikä viilentää kehoa. Keskittymiskyky kuitenkin laskee.

35 astetta

Henkilö voi kärsiä lämpökrampeista. Syke ja hikoilu lisääntyvät. Keho menettää nesteitä ja suoloja ja tämän vuoksi lihakset voivat alkaa särkeä.

40 astetta

Henkilö kärsii lämpöuupumuksesta. Sykkeestä tule nopeampi ja keho tuntuu väsyneeltä ja pahoinvoivalta. Hikoilusta tulee vahvempaa.

45 astetta

Henkilö voi kärsiä lämpöhalvauksesta. Kehon ydinlämpötila kasvaa ja hikoilu loppuu. Ihosta alkaa tulla kuiva. Pitkään lämmössä aikaa viettänyttä henkilöä voi alkaa pyörryttää, sisäelimet voivat kärsiä vaurioita ja ihminen voi pahimmassa tapauksessa kuolla.


Lue myös:

Lähde: How It Works Daily

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat