Onko sinulla tai tutullasi paniikkihäiriö? Paras selviytymiskeino löydettiin

07.07.2015 18:45 - Senni Loikala

Paniikkihäiriö voi muuttaa elämän pelkäksi selviytymistaisteluksi, minkä takia kannattaa hakeutua tehokkaimmaksi osoittautuneeksi terapiamuotoon.

Tuore amerikkalainen tutkimus selvitti parhaan hoitomuodon paniikkihäiriöön. Kaikista tehokkaimmaksi terapiamuodoksi osoittautui kognitiivinen käyttäytymisterapia. Siinä korostuu yksilön vuorovaikutus muiden kanssa hetkessä eläen, ja tavoitteena on selvitä jatkossa paremmin nykytilanteessa.

Journal of Clinical Psychiatry -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui noin 200 paniikkihäiriön omaavaa ihmistä. Heidät jaettiin satunnaisesti niin, että jokainen pääsi kolmeksi kuukaudeksi johonkin paniikkihäiriön hoidossa yleisesti käytössä olevaan terapiamuotoon. Jokainen osallistui 45 minuutin istuntoon kerran viikossa.

Eniten paniikkihäiriöön saivat helpotusta ihmiset, jotka olivat osallistuneet kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan.

- Jos potilaat tulevat terapiaan ja jatkavat sitä sen sijaan, että jättäisivät sen kesken, on heillä paljon suurempi mahdollisuus huomata positiivisia tuloksia ja pärjätä paremmin, psykiatrian professori ja tutkija Barbara Milrod kertoo.

Lisäksi tutkimuksesta selvisi, että monet tahtovat enemmin hakeutua terapiaan lääkityksen sijaan.

Jos sinulla on paniikkihäiriö, voi parhain lääke näin ollen löytyä kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta. Esimerkiksi Suomessa ohjataan paikoin ihmisiä pelkästään nettiterapiaan paniikkihäiriön hoidossa, joten lääkärin kanssa kannattaa ottaa esille myös muita vaihtoehtoja.

Lue myös: Jos läheisesi saa paniikkikohtauksen: Mitä kannattaa ja ei kannata tehdä

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat