Kuva: Fotolia

Tutkija selvittää: Kumpi on parempi vaihtoehto, aamutreeni vai pidemmät yöunet?

21.11.2015 20:15 - Tiina Svensk

Tutkimusnäyttöä vaihtoehdoista on yllättävän vähän.

Kello herättää meidät aamulla hyvissä ajoin, ja mieli tekisi painaa torkkunappia. Muistutat kuitenkin itseäsi aamutreenisuunitelmasta, josta olet luistanut aina silloin tällöin. Etenkin talvella aamulla treenaaminen voi olla haastavaa, kun aurinko ei herätä meitä päivään kellonsoiton aikaan.

Treenaamisella paljon terveyshyötyjä

Pittsburghin yliopistossa unta ja liikkumista tutkiva Christopher Kline on kerännyt tutkimusnäyttöä saadakseen vastausta kysymykseen. Klinen mukaan aamulle treenaamisen terveyshyödyt ovat kiistattomat: aamuliikunta ennaltaehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, helpottaa verensokerin heittelyä ja auttaa painonhallinnassa.

Samalla Kline kuitenkin muistuttaa, että tutkimusten mukaan ihmiset, jotka nukkuivat vähemmän kuin seitsemän tuntia yössä saivat enemmän terveyshyötyjä korvatessaan tunnin treenin unella. 

Tärkeintä on laatu

Klinen mukaan yhtä oikeaa vastausta ei kysymykseen voi antaa, mutta tämänhetkisen tutkimusnäytön mukaan tutkija valitsisi aamutreenin pidempien unien sijaan. Kline muistuttaa kuitenkin, että treenaaminen kannattaa vain, jos nukutut yöunet ovat laadullisesti tarpeeksi hyvät, ja olo on aamulla herätessä levännyt.

Lue myös: Kuinka suojata iho kylmällä säällä treenatessa? Lue parhaimmat vinkit

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat