Kuva: Fotolia

Ärsyynnytkö ruoan maiskutuksesta? Psykologi neuvoo, miten helpotat ikävää tunnetta

25.02.2016 19:45 - Senni Loikala

Romanttinen illallinen tunnelmallisessa ravintolassa voi saada ikävän käänteen, jos kumppani kärsii misofoniasta eli yliherkkyydestä esimerkiksi toisen maiskutukselle.

Yleensä raivostun vain äärimmäisissä tapauksissa. Mutta kun vain mietin aviomieheni Murrayn pureskelemassa ruokaansa, olen aivan raivoissani.

Kenenkään muun syöminen ei häiritse minua ollenkaan, mutta aviomieheni kohdalla valtava paniikki valtaa minut ja tunnen pelottavaa pakkoa hyökätä hänen kimppuunsa.

Meidän täytyy pitää radio tai televisio päällä jokaisen ruokailumme aikana, jotta riski hänen ääntensä kuulemisesta vähenisi.

Jos niin tapahtuu, Jumala varjelkoon minua. Silloin kasvoni muuttuvat tulipunaisiksi, sydämeni jyskyttää rinnassani ja tunnen suurta halua käydä häneen käsiksi. Niin ei ole ikinä tapahtunut, mutta suuri osa minusta epätoivoisesti tahtoisi tehdä niin. Se on kauheaa.

Mitä on misofonia?

Näin kertoo naimisissa oleva brittinainen Jan Noble, 48, joka kärsii misofoniasta. Se on sairaus, jossa ihminen on yliherkkä arkisille äänille.

– Misofonia tarkoittaa epämiellyttävyyttä tietyille äänille. Tulee herkistymistä esimerkiksi perheenjäsenen syömisen tai yskimisen äänille, selitti emeritusprofessori Jukka Ylikoski Helsinki Ear Institutesta elokuussa Ylelle.

– Kuulon yliherkkyyteen on toiminut siedätyshoito, jossa vuosikausia yritetään totuttaa erilaisiin ääniin. Se toimisi varmaan myös misofoniaan. Myös tinnituksen hoidossa on toistakymmentä vuotta kokeiltu siedätyshoitomuotoja, kertoi Ylikoski.

Eroon misofoniasta

Kliininen psykologi David Holmes uskoo, että misofoniaan liittyy voimakkaita psykologisia elementtejä.

Holmesin mukaan sairauteen pystyy kehittää erilaisia selviytymistapoja, kuten ärsyttävän äänen peittämistä toisella äänellä. Tällöin esimerkiksi ärsyttävän äänen peittäminen musiikilla voi toimia.

Toisaalta äänen peittäminen ei poista itse ongelmaa. Ratkaisu ei ole helppo, mutta se saattaa löytyä ajan myötä.

- Tarvitset jonkin psykologisen ärsykkeen, joka auttaa pääsemään eroon tai vähentämään tiettyyn ääneen liittyvää tunnetta, tai se tulee olemaan aina ongelmasi.

Lähde: Yle ja Daily Mail


Lue myös: Oletko liian kriittinen itsellesi? Terapeutti neuvoo oloasi parantavan harjoituksen

Kilpailut

Uusimmat