Kuva: Fotolia

Haaveiletko vauvasta? "Kahvin juominen kannattaa lopettaa jo ennen hedelmöittymistä"

04.04.2016 11:15 - Senni Loikala

Tutkimus selvitti kofeiinipitoisten juomien, multivitamiinien ja tupakoinnin vaikutuksia raskauteen.

Raskaudesta haaveilevien kannattaa minimoida kahvinjuontinsa, selviää Fertility and Sterility -tiedesivuston julkaisemasta tuoreesta tutkimuksesta. Lisäksi myös muut kofeiinipitoiset juomat kannattaa jopa jättää juomatta, jos tahtoo vähentää keskenmenon riskiä.

Tutkimukseen osallistui yli 340 pariskuntaa, ja tarkoituksena oli selvittää tupakoinnin, kofeiinin saannin ja multivitamiinien syömisen vaikutuksia raskauteen. Osallistujia seurattiin muutamia viikkoja ennen hedelmöittymistä seitsemänteen raskauskuukauteen saakka.

Tulokset

Jos osallistujat joivat yli kaksi kofeiinipitoista juomaa päivässä, kasvoi heidän riskinsä keskenmenoon. Tällöin keskenmenon riskisuhde kasvoi naisilla 1,74-kertaiseksi ja miehillä 1,73-kertaiseksi. Riski havaittiin läpi koko tutkimusjakson.

Kofeiinipommien rajoittaminen koskee myös miehiä.

- Miehillä kofeiinipitoisten juomien kulutus ennen hedelmöittymiseen johtavaa seksiä ennakoi aivan yhtä vahvasti keskenmenoa kuin naisilla, tutkija Buck Louis kertoo.

Multivitamiinien päivittäinen syönti oli erityisen tehokas keino vähentää keskenmenon riskiä. Jos vitamiineja syötiin jo viikkoja ennen raskautta, pienentyi keskenmenon riski yli puolella.

Lähde: Australia Network

Lue myös: Fitness-mallin raskauskuva sai netin sekoamaan - vatsalihakset täysin näkyvillä!

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat