Kuva: Mikko Räsänen

Loviisalainen Pate juhli valtavissa dance-bileissä, yhtäkkiä dj kuulutti hänen nimensä

02.11.2017 17:10 - Mikko Räsänen

Ysärifanien kokoontuminen Helsingin Nosturissa muuttui ikimuistoiseksi illaksi varsinkin yhdelle loviisalaismiehelle.

Helsingin Nosturissa järjestettiin viime viikonloppuna Retroperjantai-miitti. Tapahtumaan oli kutsuttu Radio Novan Retroperjantai-ohjelman kuulijoita ympäri Suomen. Suomen suosituin ysärimusiikkiin keskittynyt radio-ohjelma tavoittaa viikottain jopa 200 000 kuulijaa ja sen Facebook-yhteisöön kuuluu yli 50 000 fania, joten tulijoita Nosturiin riitti. 

Arvioiden mukaan yli 700 Retroperjantai-fania oli salissa, kun illan pääesiintyjä Retroperjantai-juontaja Oku Luukkainen aloitti show'nsa. Tanssilattian eturiviin oli selvittänyt tiensä myös loviisalainen Patrick Bärlund. Oku Luukkainen ja Retroperjantain kuulijat tuntevat hänet nimellä Pate, jolla hän esittelee itsensä soittaessaan ohjelmaan ja toivoessaan kappaleita.

Ympäri Suomea keikkaileva Luukkainen on tajunnut Paten fanituksen asteen vähitellen.

- Katsoin eri keikoillani otettuja kuvia ja huomasin, että todella monesti eturivissä oli aina sama tyyppi pitämässä hauskaa.

Retromiittiinkin Pate saapui katsomaan Okua ja kuuntelemaan parhaita ysärihittejä. Hänellä ei ollut hajuakaan, että tuona iltana Okulla oli yllätys Paten varalle. Oku oli nimittäin päättänyt ensimmäistä kertaa palkita Retroperjantain vuoden kuuntelijan ja antaa tuon palkinnon juuri Patelle. 

- En keksinyt yhtään syytä, miksi se palkinto ei olisi kuulunut Patelle, Luukkainen perustelee. 

Kun Oku keskeytti keikkansa ja kertoi jakavansa vuoden kuulijan palkinnon, kuunteli Pate puhetta muun yleisön tavoin. Kun Oku luetteli palkitsemisperusteita, ei Pate näyttänyt edelleenkään arvaavan, että juontaja puhuu juuri hänestä. Vasta kun Oku osoitti Patea ja julisti hänet nimeltä vuoden kuulijaksi, ilmestyi voittajan kasvoille epäuskoinen ja onnellinen hymy. 

Pate nostettiin lavalle ja hän vastaanotti onnittelut ja vuoden kuulijan pokaalin. Se oli niin tunteikas hetki, että Patenkin silmäkulmat kostuivat. 

Oku kertoi, että Paten valitseminen oli helppoa.

- Pate soittaa lähetykseen säännöllisesti ja toivoo kappaleita. hän on osallistunut ohjelman tekemiseen ideoimalla uusia elementtejä. Paten ehdotuksesta esimerkiksi postikorteilla lähetettävät biisitoiveet tulivat mukaan ohjelmaan. Hän on myös järjestänyt minut keikalle kotikaupunkiinsa Loviisaan toivomalla minua sikäläiseen ravintolaan esiintymään, Oku kertoo.

Paten koko perhe on mukana Retroperjantai-perheessä.

- Kun Loviisan keikan jälkeen myöhästyin bussista, tein siitä julkisen somepäivityksen. Pate oli nähnyt sen ja lähetti perheensä bussiasemalle pitämään minulle seuraa, Oku kertoo.

Retroperjantai-kuulijat muistavat Paten parhaiten vuoden 2016 mammuttilähetyksestä. Silloin Oku yllätti yhden lähetykseen soittajan kertomalla, että lupaa jatkaa lähetystä niin kauan, kun tuo soittaja on linjoilla ja kuuntelee ohjelmaa. Tuo soittaja sattui olemaan Pate, ja hän todella oli valmis kuuntelemaan. 

Tuon illan lähetys oli alkanut kello 19, muttta kun kello tuli 04 aamuyöllä, eikä Pate vieläkään osoittanut väsymisen merkkejä, oli Luukkaisen pakko tunnustaa, että Pate vei hänestä voiton ja lähetystä piti alkaa lopettelemaan.

Vuoden kuulijaksi valittu Pate oli voitostaan kuin halolla päähän lyöty.

- En olisi ikinä uskonut. Olenhan minä kiertänyt keikkoja ja ollut ohjelmassa mukana, mutta ei saakeli... Ajattelin, että yhteisössä on niin paljon porukkaa, että siellä täytyy olla joku vielä minua innokkaampikin. 

Pate sai Vuoden Retroperjantai-kuulija -tittelistään komean pokaalin, jolle ei vielä ole mietittynä paikkaa. Mutta se on varmaa, että ohjelman kuuntelu jatkuu entistä suuremmalla innolla.

- Retroperjantai-lähetys on oikeasti viikon kohokohta. Oku on tuonut ysärin takaisin. Kyllähän jokainen kuunteli sitä musiikkia silloin, mutta se, miten se tuodaan tällä tasolla takaisin on ihan huikeaa. Kuka vaan muu olisi sen voinut tehdä, mutta Oku otti ja teki sen. 

Katso alta kuvat ja video Paten ikimuistoisesta hetkestä. 

Oku on julistanut Paten vuoden kuulijaksi. Epäuskoinen voittaja saa suosionosoitukset yleisöltä. (kuva: Mikko Räsänen)

Lavalle palkintoa vastaanottamaan. (kuva: Mikko Räsänen)

Voittajan onnitteluhalaus. (kuva: Mikko Räsänen)

Tunteet olivat pinnassa, kun Oku kehui yleisölle sitä, miksi Pate on vuoden kuulija. (kuva: Mikko Räsänen)

Siinä hän on, Retroperjantain vuoden kuulija 2017. (kuva: Mikko Räsänen)

Yleisö otti Paten omakseen ja alkoi huutaa rytmikäästi "Pate, Pate, Pate..." (kuva: Mikko Räsänen)

Pate sai esittää biisitoiveen ja pääsi Okun seuraksi esittämään sen. Valittu kappale oli Coronan Baby Baby. (kuva: Mikko Räsänen)

Retroperjantai-perhe juhlatunnelmissa. (kuva: Mikko Räsänen)

Katso alta video Paten yllätyksestä.

Luukkainen hehkutti taas kerran ysärifaneja, joille hän on suitsuttanut ylisanoja niin monta kertaa ennenkin.

- Oli upeaa huomata, miten ihmiset ottivat Paten omakseen, vaikka eivät tunteneet häntä etukäteen. Tuo kertoo taas kerran siitä, miten mahtavan positiivisia tyyppejä ysärifanit ovat, Luukkainen kertoo.

- Tuo kannustus jatkui myös Retroperjantain Facebook-ryhmässä bileiden jälkeen.

Pate oli todellakin saanut kannustavaa palautetta myös sosiaaliseen mediaan. 

"Paten liikutus oli käsin kosketettavaa kun kiipes lavalle. Hyvä Pate!", Mikko Partanen kirjoittaa.

"Tiesikö etukäteen valinnastaan? Ainakin oli yllättyneen näköinen. Onnea vaan Patelle!", Sari Nuorgam onnittelee.

"Pate on pojan ansannuit kun kuunteli Okun perusteita... Kaveri on tehnyt hyvää työtä ysäri aatteelle! Onnea Patelle", Pasi Lehtinen onnittelee.

Liity Retroperjantain Facebook-yhteisöön osoitteessa https://www.facebook.com/retroperjantaiparastaysaria/.

Lue myös: Helsingissä nähtiin ysärifanien pyhiinvaellus

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat