Kuva: Senja Rapila

Elastinen: "Viime vuosi isänä on opettanut minulle uusia ulottuvuuksia elämästä"

20.04.2018 09:45 - Senja Rapila / senja.rapila@bauermedia.fi

Elastinen on pienen pojan isä ja yksi Suomen suurimmista artisteista. Perheenlisäyksen myötä on aika kääntää rattia ja suunnata uusille, tuntemattomille vesille myös uralla.

Kimmo Laiho, eli suomalaisille tutummin Elastinen, on kokenut suuren elämänmuutoksen viimeisen puolentoista vuoden aikana: hänestä nimittäin tuli ensimmäistä kertaa isä vuoden 2017 alussa. Suuri mullistusten aalto on vienyt hänet mennessään, nimittäin nykyään artisti on paljon vapautuneempi ja haluaa tehdä entistä aidompaa musiikkia.

Elastinen kertoo, että on työstänyt uutta levyään kuumeisesti viimeisen puolen vuoden aikana ja yrittänyt löytää punaista lankaa, minkä avulla löytäisi sen sopivan tyylin nykyiselle itselleen, joka on nykyään 37-vuotias perheenisä.

Oikeaan suuntaan hän on menossa, nimittäin viime viikolla julkaistu Supervoimii-kappale on uutta, rehellisempää ja avoimempaa Elastista, joka haluaa ja uskaltaa nykyään puhua yksityiselämästään. Onni ja ylpeys omasta perheestä paistaa artistista pitkälle.

- Minun ei tarvitse tehdä mitään valintaa, että tuon sen (ylpeyden) esille, vaan sen näkee musta että menee aika hyvin, hän hymyilee aurinkoisesti Voice.fi:n haastattelussa.

- Tuntuu vähän silleen hämyltä, että tässä ollaan nyt luomassa sellaista ilmiötä, että leimaudun tyyliin ensimmäiseksi perheelliseksi artistiksi Suomessa. Onhan noilla kaikilla laulajatyypeillä perheet ja lapset, mutta se on omituista, että räppärillä on ne ja että siitä on avoimesti ylpeä. Se on hämyy, hän nauraa.

Elastisesta tuli isä vuoden 2017 alussa. Vaikka hän haluaa pitää läheisensä pois julkisuudesta, uskaltaa hän nykyään puhua heistä tietyissä rajoin avoimesti - ja ylpeänä. Elastinen on räppäri - mutta ennen kaikkea isä pojalleen. (kuva: Senja Rapila)

Supervoimii-kappale syntyi yllättäen. Räppäri oli työstämässä täysin toista kappaletta, kun idea rakkauslaulusta syntyi.

- Parhain mahdollinen luomistilanne on sellainen, että on koko päivän yrittänyt tehdä jotain toista biisiä ja sitten ihan lopuksi kokeilee ihan jotain muuta. Silloin syntyykin aina se paras idea, kun millään ei ole enää mitään väliä.

- Kertsi vei, se syntyi hetkessä. Tässä minulle oli ehkä poikkeuksellista ja tärkeää se, että myöntää heikkouksiaan ja antaa arpien näkyä.

Kappale on ennen kaikkea kiitos Elastisen vaimolle. Aihio kappaleesta syntyi sopivasti ennen naistenpäivää, jonka vuoksi räppäri näki tilaisuutensa tulleen.

- Pääsin antamaan sen ikään kuin lahjana. Se tavallaan teki siihen myös sen, että kappale on todella henkilökohtainen, ja yritin sen vilpittömästi kirjoittaa.

Kamppailu julkisuuden ja yksityisyyden rajalla

Aiemmin Elastinen ei ole halunnut liiemmin puhua julkisuudessa yksityiselämästään. Vaikka hänellä on vieläkin rajansa, eikä hän halua tuoda läheisiään julkisuuteen, on artisti silminnähden rentoutunut. Kappaleissaan hän on kuitenkin aina uskaltanut laulaa myös henkilökohtaisimmista asioistaan.

- Olen pitkään kamppaillut sen kanssa musiikillisesti, kun olen tehnyt sellaisia linjavetoja, että perhe on off limits julkisuudessa. Sitten musassa olen aina vähän punninnut sitä, että miten henkilökohtaisuuksiin sitä uskaltaa mennä.

Nyt artisti on tietoisesti päästänyt fanit ja mediat lähemmäs todellista minäänsä.

- Mitä syvemmälle päästää, tästä kaikesta duunista tulee itseasiassa aika paljon mielenkiintoisempaa. Kaikki nää haastattelut, kaikki on jotenkin kivempaa kuin silloin jos pitäisi varoa sanomisiaan. 

(kuva: Senja Rapila)

Vaikka ihmissuhteita on käsitelty Elastisen levyillä aiemminkin hyvin henkilökohtaisesti, on ajat muuttuneet. Nykyään hän on jo niin iso nimi Suomessa, että kaikkiin kappaleiden sanoituksiin kiinnitetään esimerkiksi medioissa enemmän huomiota. Sen vuoksi henkilökohtaisten sanoitusten julkaiseminen tuntuukin isommalta.

- Tässä biisissä rohkeinta on se, että tämä on nyt sinkkuna julkaistu, että keskitetään nyt kaikki huomio tähän. Se on se suurin muutos. Olen aina pyrkinyt kirjoittamaan tosi henkilökohtaisesti. 

Perhe on voimavara

Elastinen on ylpeä, tuore isä. Hän pitää perheensä kasvamista voimavaranaan, vaikka tiedostaa myös sen, että lapsen saaminen voi joissain tapauksissa vaikuttaa uraan myös negatiivisesti.

- On monella meistä räppäreistä lapsia, mutta jotenkin se tuntuu silti siltä, että jengi ei välttämättä ole valmiina, että osaako ne kanavoida sitä voimaa. Olen nähnyt todella läheltä sellaisiakin, että jos luovalla alalla olevat tyypit heittäytyy liikaa (perhe-elämään), sitten se saattaa tappaa kaiken luovuuden. Artisteilla ketkä saa muksuja, se joko motivoi sinua tai sitten haluat jäädä himaan, hän pohtii.

- Koen itse sen niin, että tuo asetelma, mikä minulla on omassa elämässäni, saa mut entistä motivoituneemmaksi tehdä tätä duunia ja jaksan panostaa työhön vielä enemmän. Tällä on nyt enemmän tarkotusta.

Räppärin mukaan parasta mitä luovassa työssä voi tapahtua on se, että kaikki muuttuu yhtäkkiä. Joillekin se voi olla uhka, mutta toisille se on mahdollisuus.

- Jos on tuntunut siltä, ettei olisi aiheita mistä kirjoittaa tai mitenköhän tästä nyt ajattelen, tämä viime vuosi isänä ja perheenä on opettanut minulle ihan uusia ulottuvuuksia elämästä.

"Nykyään on kiire himaan"

Vaikka isyys ja perhearki ovat muuttaneet suomalaisartistin arkea, on muutos kertoman mukaan tervetullutta.

- Faktahan on se, että sitä rataa on tuossa 20 vuotta takana. Kun on noin pitkä yhtäjaksoinen juttu, se on virkistävää kun mikä tahansa muuttuu. Se laittaa priorisoimaan uusiksi asioita. Nyt on sitten semmoisia asioita mitä itse on joskus aina muilta jätkiltä just saanut kuulla, että pitää ilmoittaa kotiin aikaisemmin,

Vaikka juhlimaan ja muille rymyreissuille voisi lähteä vielä samalla tavalla kuin aiemmin, on perhe ottanut tärkeän roolin Elastisen elämässä.

- Sanotaanko niin, että vaakakuppiin on tullut niin paljon painoa sille puolelle. Voin lähteä ihan milloin vain, mutta se oma tahtotila ja omat prioriteetit ja oma motivaatio - se on se mikä muuttuu jopa alitajuisesti. Että on kiire himaan.

Eli kiire himaan on sen vuoksi, että siellä odottavat niin paras ystävä kuin myös muut elämän tärkeimmät asiat?

- Just niin.

"Olen ollut aika hajalla"

Suurien elämänmuutosten myötä Elastinen kokee, että hänen pitää muuttua myös artistina. Kappaleiden aiheet eivät voi enää olla samanlaisia mitä aiemmin uralla. 

- Hyvä pehmeä lasku oli tämä Profeetat-projekti, jota tehtiin viime vuoden aikana. Se oli räppiä, siinä ei näiden asioiden kanssa ollut tekemistä. Se ei ollut sanotuksellisesti riippuvainen ihmissuhdeasioista, Elastinen pohtii.

Vaikka hän haluaakin muuttaa tyyliään, ei hän yritä kiillottaa "harteilleen asetettua unelmavävyn viittaa".

- En halua missään nimessä ruveta kiillottamaan sitä mun harteille asetettua unelmavävyn viittaa, mitä ihmiset väittää että olen yrittänyt asettaa itselleni. Itse koen, että se on vain minulle lyöty se sellainen leima, hän toteaa.

- Olen ikään kuin kääntänyt uuden sivun, että olisin taas jotain muuta: jotain uutta ja isompaa artistina kuin mitä olen ennen ollut. Se totta kai tulee jo luonnostaan sen kautta, että minulla on elämässä tapahtunut niin valtavia muutoksia, ja että on ollut niin suuria tunteita.

Suomen positiivisimmaksi suomalaiseksikin vuonna 2013 valittu Elastinen kertoo, että käsittelee Supervoimii-kappaleellaan myös omia heikkouksiaan ja myöntää, ettei ole se täydellinen vävypoika joksi monet häntä luulevat.

- Siitähän tämä biisi on myös osoitus, että kyllä olen ollut aika hajalla ja aika huonoissakin asemissa itseni ja oman pääni sisällä, niin kuin varmaan kaikki muutkin artistit ja ihmiset. Se kappale on vain kertomus siitä, miten joku toinen ihminen osaa parantaa sut. Miten vaikutetaan toistemme elämään, se on valtava voima.

Kiitollisuutta monista asioista

Uudella Supervoimii-kappaleellaan Elastinen kiittää kumppaniaan monista asioista, mutta sen lisäksi hän halusi haastattelussa korostaa vielä muutamia asioita, joista hän on erityisen kiitollinen.

- Ennen kaikkea tuesta ja sellaisesta luottamuksesta, ymmärryksestä. Nämä ovat sellaisia asioita, mitä kaikki meistä etsii. Sitä että joku on sinusta ylpeä, että joku on valmis antamaan omistaan ja uhraa puolin ja toisin. Ja se että näkee vaivaa sen eteen, että sulla olisi parempi olla. Ja minä totta kai parhaani mukaan yritän tehdä niin myös. 

Kappaleen tiimoilta Elastinen haluaa haastaa jokaisen suomalaisen kertomaan rakkailleen, kuinka tärkeitä he ovat.

- Haluaisin kaikki ihmiset haastaa siihen, että kertoisi jollekin tärkeälle ihmiselle, että olet tärkeä. Se pelastaa elämiä ja me kaikki tarvitaan täällä tarkoitusta, sitä saa läheisistä.

- Suomalainen mentaliteetti on vähän sellainen, että kyllähän se vaimo tietää että sitä rakastan. Se ääneen sanominen ja sellaiset osoitukset, ne on todella vaikeita. Ehkä teen nyt tämän kaikkien suomalaisten, jurojen miesten puolesta, ne voi vaan laittaa biisilinkin vaimolleen kuunneltavaksi, hän nauraa.

Voit kuunnella Elastisen uusimman Supervoimii-sinkun alapuolelta.

Lue myös: Elastinen avautuu isyydestään: "Olen todella paljon parempi ihminen kuin vuosi sitten"

Kilpailut

Uusimmat