Kuva: Emmi Moilanen

Maija Vilkkumaa ylistää lastensa opettajia koronatilanteessa: "Olen ollut jopa tosi ihmeissäni"

03.04.2020 10:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Laulajan kaksi alakouluikäistä tytärtä käyvät koulua nyt kotoa käsin, mutta naisen ei ole tarvinnut toimia kotiopettajana.

Maija Vilkkumaa, 46, on julkaissut uuden kappaleen Sä tarviit paremman kuin mä. Voimakas balladi on kertomus rakkaussuhteesta, jossa toinen osapuoli kokee riittämättömyyden tunnetta. Kappale on Vilkkumaalle omakohtainen, vaikka se ei linkitykään hänen mielessään mihinkään tiettyyn ihmiseen tai tilanteeseen.

- Minulle on tuttu tunne se, että on rakastunut johonkuhun ja pelkää, ettei kelpaa hänelle, Vilkkumaa sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Tällaiset tuntemukset eivät ole olleet Vilkkumaalle pitkään aikaan ajankohtaisia. Nainen on ollut pitkään yhdessä kitaristi Mikko Kososen, 42, kanssa.

- En ole tässä suhteessa pohtinut noita asioita ainakaan pitkiin aikoihin. Tuollaiset pelot liittyvät mielestäni rakkaussuhteen alkuun ja rakastumisen huumavaiheeseen. Minulle itselleni on käynyt niin, että kun rakkaus jatkuu, niin sen hullaantumisen ja dramaattisten nousujen ja laskujen keskelle tulee luottamus. Se luottamus saa uskomaan, että minä riitän jopa silloin, kun olen niin sanotusti huonoin versio itsestäni, Vilkkumaa sanoo.

Kappale syntyi Vilkkumaalle poikkeuksellisen yhteisöllisellä tavalla. Tavallisesti nainen hoitaa sävellys- ja sanoitustyön yksin, mutta viime vuoden lopulla hän teki kappaleita biisileirityyppisesti. Sä tarviit paremman kuin mä -kappale sai alkunsa Erinin, Samuli Sirviön ja Juho Rajan demosta. Vilkkumaa oli toivonut 2000-luvun Robbie Williamsista muistuttavaa kappaletta, ja tämä kyseinen demo täytti Vilkkumaan kriteerit. Nainen teki demoon uuden tekstin ja tuotti kappaleen itse loppuun.

Opettajille kiitosta koronatilanteessa

Yhteisöllisyys on kohdannut ennennäkemättömiä haasteita viime aikoina koronapandemian leviämisen seurauksena. Tämä on näkynyt Vilkkumaan arjessa samoilla tavoilla kuin niin monen muunkin elämässä. Kotona on pysytty, ja videoyhteyksillä on pidetty yhteyttä ystäviin.

Koko koronatilanteen seuraaminen on mennyt Vilkkumaan kohdalla samalla kaavalla kuin hyvin monella muullakin. Se on alkanut pienestä huolestumisesta, joka on muuttunut jonkinasteiseksi järkytykseksi, kun tilanne onkin eskaloitunut nopeasti muun muassa koulujen sulkemisiin ja yleisötapahtumien kieltämisiin. Vilkkumaaltakin on siirretty lukuisia kevään keikkoja ensi syksyyn ja talveen.

- En alkuun tajunnut, kuinka iso juttu tämä on. Oli järkytys, kun yhtäkkiä tapahtui niin iso mullistus. Toimet ovat kuitenkin olleet välttämättömiä, ja Suomessa tällä hetkellä asiat näyttävät yllättävänkin toiveikkailta, Vilkkumaa sanoo.

Nainen ei halua lietsoa koronapaniikkia, ja hän sanoo olevansa yleisluonteeltaankin optimistinen ihminen. Alkuun hän seurasi aktiivisesti ajantasaisimpia tietoja tartuntaluvuista ja kuolleiden määrästä, mutta nyt hän seuraa enää vain THL:n tiedotteita sekä Helsingin Sanomien ja Ylen tekemiä analyysejä tilanteesta.

Täysin vailla huolta Vilkkumaakaan ei ole. Vaikka vielä lähipiirissä ei tautitapauksia ole tullut ilmi, liikaan turvallisuudentunteeseen ei voi tuudittautua.

- Pandemia on pelottava asia ja tuntematon uhka. Välillä huolestuttaa, miten tämä vaikuttaa tuntemiini ihmisiin ja sairastuuko joku.

Maija Vilkkumaan ja Mikko Kososen 9- ja 12-vuotiaat tyttäret käyvät luonnollisesti koulua nyt kotoa käsin. Toka- ja kuutosluokkalaisten tyttöjen opettajat saavat Vilkkumaalta vuolasta ylistystä.

-  Meidän ei ole tarvinnut olla kotiopettajina, lähinnä vain auttaa ja tukea koululaisia. Opettajat ovat hoitaneet tämän ihan mielettömän hyvin. Olen ollut jopa tosi ihmeissäni, miten opettajat pystyvät tällaiseen, kun kaikki systeemit ovat täysin muuttuneet, Vilkkumaa sanoo.

Mitä Maija Vilkkumaa sitten haluaa tehdä, kun maailma on palautunut normaalitilaan - ainakin niin normaaliin, kuin tällaisen jälkeen voi palata?

- Aion tavata ystäviä ja halata heitä tosi kovaa. Haluan mennä syömään johonkin paikkaan, missä on paljon muitakin ihmisiä.

Lue myös: Herra Ylppö huomasi hauskan yksityiskohdan Maija Vilkkumaan nuoruuskuvassa: "Voittaja on löytynyt!"

Lue myös: Maija Vilkkumaan Ei-kappale sai uudet sanat ja some sekosi: "Tämä on pakko levyttää"

Kilpailut

Uusimmat