Kuva: Fotolia

Liikunnanohjaaja ei suosittele tuplajumppia: "Enemmän haittaa kuin hyötyä"

10.10.2015 09:15 - Reetta Haverinen

Monet innokkaat ryhmäliikkujat saattavat käydä saman päivän aikana parhaimmillaan kahdella tai kolmella jumppatunnilla. Tupla- tai triplatunneilla käymistä kannattaa kuitenkin rajoittaa – varsinkin jos haaveilee näyttävämmistä lihaksista.

Ensin body pumppiin ja sen jälkeen spinningiin – kuulostaako tutulta? Monet suomalaisnaiset yhdistelevät innokkaasti kuntokeskusten jumppia ja käyvät saman illan aikana monilla erilaisilla ohjatuilla tunneilla. Tavallinen yhdistelmä on esimerkiksi käydä ensin lihaskuntojumpassa, kuten body pumpissa, ja tämän jälkeen jollain aerobisella tunnilla. 

Monet myös tekevät niin, että rankan treenin jälkeen mennään rauhoittumaan esimerkiksi jooga- tai venyttelytunnille. Ajatus kuulostaa hyvältä, mutta tuplatuntien hyödyt ovat kyseenalaiset. Usein nimittäin on niin, että ylipitkistä liikuntasuorituksista koituu enemmän haittaa kuin hyötyä – varsinkin lihaskehityksen näkökulmasta. 

Yksi jumppa päivässä

Hakaniemen LadyLinen ryhmäliikunnanohjaaja Lilli Hynynen ei lähtisi suosittelemaan monen tunnin jumppamaratoneja.

- Yksi jumppa päivässä esimerkiksi kuusi kertaa viikossa on aktiiviliikkujalle hyvä tahti, Hynynen toteaa.

Viikossa täytyy siten olla vähintään yksi lepopäivä, muuten kroppa saattaa mennä helposti ylikuntoon ja rasitusvammojen riski kasvaa. Näin voi käydä erityisesti tuplajumppien harrastajille.

- Tuplatunnit enemmänkin kuluttavat kuin parantavat kuntoa, Hynynen toteaa.

Kaloreja tupla- tai triplajumpat toki kuluttavat, mutta treenien jälkeen olo saattaa olla uupunut. Kun olo on kaikkensa antanut ja väsynyt, saattavat myös mieliteot ottaa ylivallan. Kun uupunut jumppaaja raahautuu vihdoin kotiin, on nälkä kova ja suuhun tulee tungettua lähes mitä sattuu.

Palautuminen viivästyy

Hynynen kertoo Voicelle antamassaan haastattelussa, että henkilön, joka tahtoo kasvattaa lihaksiaan, ei lihaskuntotreenin jälkeen kannata viivästyttää palauttavan välipalan nauttimista tai lähteä rasittamaan lihaksia lisää esimerkiksi spinning-pyörän päälle. 

- Monet jumppatunnit on usein rakennettu niin, että ne sisältävät kaiken sen, mitä treenaaja tarvitsee, Hynynen täsmentää.

Alkuverryttely, treeni, loppuverryttely ja lyhyet palautukset kuuluvat niin spinning-, body pump – kuin joogatunneillekin. Jos omasta liikuntaviikosta tekee siten muuten monipuolisen, ei syytä monissa jumpissa ravaamiselle ole – varsinkin, jos yksi jumppa on pituudeltaan tunnin kestoinen. Lyhyet 20-30 minuutin treenit ovat asia erikseen.

Ei joogaan suoraan body pumpista

Myöskään venyttelytunnille ryntääminen suoraan rankan salitreenin jälkeen on syytä unohtaa. Pitkiä venytyksiä ei saisi lihaksille tehdä heti rankan treenin jälkeen – vain kevyet, lyhyet viruttelut harjoittelun jälkeen riittävät. Pidemmät, huoltavat venytykset kannattaa tehdä vasta parin tunnin päästä treenistä. Jos treeni on ollut maltillinen, voi lihaksia kuitenkin venytellä vaikka heti treenin jälkeen.

Jos siis tahdot vetää monta jumppaa putkeen, pidä huoli siitä, että jälkimmäinen treeni ei syö ensimmäisen harjoituksen hyötyjä. Mieti myös, ehtisitkö nauttia pienen välipalan treenien välissä. 

Tuplajumpissa ei ole varsinkaan silloin järkeä, jos sinun täytyy pakottaa itsesi seuraavalle tunnille. Jos teet sen puhtaasta ilosta ja energiaa riittää – anna palaa.


Lue myös: Mielenkiintoinen ilmiö liikuntatrendeissä - ihmiset jakautuvat rajusti kahteen leiriin

Kilpailut

Uusimmat