Kuva: Fotolia

Raskausajan surullinen valinta altistaa lapsen sadoille sairauksille

07.01.2016 17:15 - Senni Loikala

Tutkimus kumoaa luulon siitä, että pienet määrät alkoholia olisivat sallittuja raskausaikana.

Naiset eivät saisi juoda edes pieniä määriä alkoholia missään vaiheessa raskautta, selviää tuoreesta The Lancet -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

- Olemme systemaattisesti tunnistaneet lukuisia sairauksia, jotka ilmaantuvat sikiön alkoholioireyhtymän seurauksena, lääkäri ja tutkija Lana Popova kertoo

- Tämä korostaa sitä, ettei minkäänlaisten alkoholimäärien tai alkoholijuomien nauttiminen ole turvallista missään vaiheessa raskautta - huolimatta ristiriitaisista lausunnoista, joita ihmiset saattavat kuulla, hän jatkaa.

Tulokset

Tutkijat analysoivat lähes 130:tä aiempaa tutkimusta. He saivat selville, että sikiön alkoholioireyhtymä altistaa lapsen yhteensä 428:lle eri sairaudelle. Kyseinen oireyhtymä on seurausta siitä, että odottava äiti on juonut alkoholia.

Sairauksien kirjo on laaja, ja ne voivat vaikuttaa lapsen keskushermostoon, näkökykyyn, kuuloon, sydämen terveyteen, verenkiertoon ja tuki- ja hengityselinten toimintaan.

Monet kärsivät myös kommunikointivaikeuksista, kun heidän kykynsä ymmärtää kieltä tai ilmaista itseään kielellisesti heikkenee.

Myös esimerkiksi hyperaktiivisuus, keskittymisvaikeudet ja muut kehitykseen ja kongnitiivisiin taitoihin liittyvät ongelmat ovat yleisiä.


Lue myös: Oliko äitisi yli 30-vuotias saadessaan sinut? Lue, miten se saattaa näkyä

Lähde: ScienceDaily

Kilpailut

Uusimmat