Kuva: Shutterstock

HS: Huumekokeilut lisääntyneet etenkin yhdessä ryhmässä

18.12.2023 12:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Huumeiden viihdekäyttö on lisääntynyt Suomessa.

Helsingin Sanomien mukaan huumekokeilut sekä viihdekäyttö ovat lisääntyneet Suomessa. Tietojen mukaan etenkin yksi ryhmä nousee yli muiden. Artikkelin mukaan nuorista aikuista miehistä jopa yli puolet on käyttänyt tai kokeillut huumeita.

Lisääntyneen käytön syitä ovat muun muassa huumeiden käyttöön liittyvien asenteiden liventyminen sekä huumeiden helppo saatavuus. 

- Keskustelu on hyvin polarisoitunutta. Puhutaan nuorille suunnatusta ennalta ehkäisevästä työstä ja vakavasta päihderiippuvuudesta kärsivistä, mutta satunnaiskäyttäjien kohdalla ei ole puhuttu siitä, mitä pitäisi tehdä. Se on joukko, joka kasvaa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eristyiasiantuntija Sanna Kailanto.

Mutta miten sitten voidaan määritellä viihdekäyttön ja ongelmakäytön rajat? Selkeää määritelmää on vaikea antaa. Joillekin viihdekäyttö voi tarkoitta muutamaa käyttökertaa vuodessa, toisille se voi tarkoittaa yhtä kertaa viikossa.  

- Kun huomaa, että odottaa päihtymystilaa enemmän kuin sosiaalista tilannetta tai tilanteet tuntuvat yhdentekeviltä ilman päihdettä, niin kannattaa olla huolissaan, sanoo A-klinikoiden lääketieteellinen johtaja Ulriika Sundell.

Lue myös: Huumeiden käyttöhuoneet jakavat vahvasti mielipiteet - HS avaa, miksi niitä kannatetaan ja vastustetaan

Lue myös: 20 vuoden huumehelvetistä selviytynyt Riikka auttaa nyt muita ja kertoo, millaista on olla koditon

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat