Mikrosta on moneksi - tiesitkö näitä kodin kikkoja?

16.06.2014 17:37 - Minna Talstila

Mikroaaltouunilla voi tehdä paljon muutakin kuin lämmittää ruokaa. Tiesitkö esimerkiksi, että voit elvyttää sillä ripsivärisi? 

Mikroaaltouunit ovat kehittyneet valtavasti siitä, kun ne noin 50 vuotta sitten keksittiin. Hiljattain esimerkiksi tuli markkinoille älykäs mikro, joka lämmittää ruokaa niin kauan kuin on sen mielestä tarvis. 

Mutta tiesitkö, että on olemassa paljon erikoisia kikkoja, joihin se aivan tavallinenkin halpismikro pystyy? Daily Mail listaa niksejä, jotka yllättävät erikoisuudellaan. 

Sukkahousujen kuivattaminen

Tarvitsisitko puhtaat sukkahousut kiireesti? Pese käsin yhdet parit, purista niistä vesi ja aseta paperin päälle mikroon. Pidä niitä mikrossa maksimissaan 30 sekunnin ajan ja näin sukkahousut ovat valmiit käytettäväksi. Muista kuitenkin katsoa mikroon aina 10 sekunnin välein vahingon välttämiseksi. 

Mullan puhdistaminen

Taimien asettaminen puhtaaseen, sterilisoituun multaan edesauttaa nuorien kasviesi selviytymistä. Toki valmiiksi puhdistettua multaa voi ostaa kaupasta, mutta puhdistamisen voi hoitaa myös mikrolla viidessä minuutissa. 

Levitä multaa matalaan ei-metalliseen astiaan. Lämmitä sitä mikrossa korkealla lämmöllä noin 90 sekunnin ajan kunnes se alkaa höyryämään. Anna mullan jäähtyä ennen istuttamista. 

Hedelmän mehustaminen

Lämmitä sitrushedelmiäsi mikrossa noin 20 sekunnin ajan ennen kuin puristat ne. Pikainen lämmittäminen pehmentää hedelmien solukkoja, jolloin voit puristaa niistä joka ikisen mehutipan. 

Hunajan pehmentäminen

Onko sinulla purkki juoksevaa hunajaa, joka on muuttunut kovaksi ja rakeiseksi? Lempeä lämmittäminen mikrossa saa siitä taas nestemäistä. Varmistaaksesi, että hunajan purkki on mikrossa turvassa, ota sen kansi pois ja lämmitä sitä sulatusohjelmalla 30 sekuntia kerralla. Sekoita hunajaa aina välillä ja lopeta lämmittäminen sitten kun hunaja on taas juoksevaa. 

Lautasten lämmittäminen

Ruoka pysyy lämpimänä pidempään, kun sen syö lämmitetyltä lautaselta. Siksi kannattaakin kuumentaa lautaset etukäteen mikrossa. Kasaa kaksi tai kolme lautasta päällekkäin ja laita jokaisen pintaan hieman vettä. 30 sekuntia korkealla lämmöllä pitäisi riittää. 

Ripsivärin elvyttäminen

Uskomatonta mutta totta, kuivan ja paakkuisen ripsivärin voi todella elvyttää mikrossa. Poista putkilosta harja ja laita putkilo sen jälkeen mikroon vesimukin viereen. Lämmitä ripsiväriä ja vettä korkealla lämmöllä viiden sekunnin ajan. Voit saada ripsivärillä tuuheat ripset vielä muutaman viikon ajaksi.

Kovan sokerin pehmentäminen

Älä heitä pois ruskeaa sokeria, joka on muuttunut isoksi kovaksi möykyksi. Laita sokeri sen sijaan kulhoon, aseta päälle märkää paperia ja lämmitä mikrossa korkealla lämmöllä 15 sekunnin sarjoissa. Ei mene kauaakaan, kun sokerista tulee taas irtonaista ja pehmeää. 

Yrttien kuivattaminen

Tuoreet yrtit voi kuivattaa kätevästi ja nopeasti mikrossa, jossa ne myös säilyttävät värinsä ja makunsa hyvin. Parhaimman tuloksen saa, kun laittaa mikroon vain muutaman oksan tai kourallisen lehtiä kerrallaan. Asettele yrtit talouspaperin päälle ja laita päälle vielä toinen paperinpala. Lämmitä niitä mikrossa tarkkaavaisesti 20 sekunnin sarjoissa. Ota yrtit aina välissä pois mikrosta jäähdyttääksesi niitä ja tarkistaaksesi, kuinka kuivia ne ovat. Kun yrtit ovat kuivia ja hauraita, voit murentaa ne ja säilöä puhtaaseen ilmatiiviiseen rasiaan. 

Jos haluat tietää, mitä kaikkea erikoista tiskikoneella voi pestä, lue aikaisempi juttumme täältä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat