Kuva: Fotolia

Huolla pyöräsi itse - lue asiantuntijan vinkit helppoon keväthuoltoon

18.04.2016 09:00 - Anniina Ojutkangas

Moni siirtää pyörän kaivamista tallista keväisin, koska pyöräliikkeiden huollossa on ruuhkaa, eivätkä omat taidot riitä huoltamiseen. Perushuollon voi kuitenkin tehdä helposti itsekin ilman erikoisia työkaluja.

Polkupyöräasiantuntija Mika Hepo-oja Biltemasta kertoo, miten saat huollettua menopelisi helposti kotikonstein.

Kannattaako pyörä huoltaa itse?

- Kannattaa, tiettyyn pisteeseen asti. Perushuollon keväällä voi tehdä hyvin itse, mutta isommat viat kannattaa korjauttaa ammattilaisella, Hepo-oja neuvoo.

Pesu, ketjujen rasvaus ja ketjujen kiristys ovat huoltotoimenpiteitä, joita voi tehdä pitkin vuotta tarpeen mukaan. Huoltamalla pyörää säännöllisesti sen käyttöikä kasvaa. Erityisesti puhtaanapidolla voi säästää pyörää osien rikkoutumiselta.

Milloin pyörä kannattaa jättää asiantuntijan huollettavaksi?

- Jos pyörässä on isompaa vikaa kuten vanteet kierossa, laakerit tunutuvat väljiltä tai pinnat vaativat kiristystä, kannattaa huolto jättää ammattilaisen käsiin. Hepo-oja kehottaa.

Myös maastopyörien vaihteet vaativat usein asiantuntemusta ja työkaluja, joita ei välttämättä kotoa löydy. Kokeneen ammattilaisen käsissä pyörä pysyy todennäköisemmin ehjänä.

Kuinka usein pyörä pitäisi huoltaa?

- Peruskäytössä kerta vuodessa riittää. Aktiivisemmat harrastajat saattavat huollattaa ja säätää pyöriään huomattavasti useammin, Hepo-oja kertoo.

Pientä kunnossapitoa, kuten ketjujen rasvausta, kannattaa tehdä itse pitkin vuotta. Pitämällä pyörän puhtaana, säästyy monelta vaivalta.

Jalkajarruilla varustetun peruspyörän keväthuolto

1. Ota pyörä esiin varastosta tai muusta lämpimästä paikasta, jossa olet toivottavasti säilyttänyt sitä talven yli.

2. Pese pyörä huolellisesti vedellä ja tilkalla astianpesuainetta. Pesuvälineinä toimivat vanha räsy, pehmeä harja ja suihkepullo.

3. Tarkista renkaat. Jos niissä on näkyviä halkeamia, ne kannattaa vaihtaa uusiin. Jos renkaat ovat kunnossa, pumppaa niihin riittävästi ilmaa. Sopiva ilmanpaine on merkitty renkaaseen.

4. Öljyä ketjut ohuella teflon-rasvalla. Ketjuun muodostuu likaa hylkivä pinta, ja se pysyy puhtaana polkiessa. Älä käytä raskasta moottoriöljyä tai ruokaöljyä, sillä ne keräävät likaa itseensä ja jäykistävät ketjun.

5. Kiristä ketju. Se onnistuu kodin perustyökaluilla, kuten kiintoavaimella ja ristipääruuvimeisselillä. Katso ohjevideo esimerkiksi täältä.

6. Tarkista kaikki pyörän ruuvit ja mutterit, ja kiristä niitä, jos ne tuntuvat löysiltä.

7. Vaihda jarrupalat, jos ne ovat näkyvästi kuluneet.

Sitten vaan kypärä päähän ja baanalle!

Lue myös:

Haluaisitko ajaa aina myötätuulessa? Sähköpyörät ovat täällä

Millainen pyöräilijä olet? Valitse alle tyyliisi sopiva menopeli

Kilpailut

Uusimmat