Kuva: Fotolia

Haluaisitko ajaa aina myötätuulessa? Sähköpyörät ovat täällä

04.04.2016 12:00 - Anniina Ojutkangas

Montako kertaa mielesi on tehnyt mennä pyörällä jonnekin, mutta olet jättänyt sen tekemättä hikoilun pelossa? Tai koska matka on tuntunut liian pitkältä?

Sähköavusteisella polkupyörällä liikkuessa tätä ongelmaa ei ole.

Oikeastaan sähköpyörällä tarkoitetaan polkupyörää, jolla voi kruisailla myös skootterin tapaan polkematta. Sähköavusteisella pyörällä sen sijaan ajaja saa polkiessa lisävoimaa sähkömoottorin vetojärjestelmästä. Eli ajaminen on kevyempää, helpompaa ja miellyttävämpää. Sähköpyörä-termillä tarkoitetaan kuitenkin molempia sähköä apunaan käyttäviä menopelejä.

Sanotaan, että sähköavusteisella pyörällä polkeminen tuntuu, kuin polkisi ikuisessa myötätuulessa. Vastatuuli, ylämäet ja pitkät matkat - eli juuri ne asiat, minkä vuoksi monilla jää pyörä varastoon pölyttymään, helpottuvat ja saavat matkanteon tuntumaan mukavalta, kun pyörä tarjoilee muutamat extrawatit polkemisen avuksi.

Työmatkan voi taittaa huoletta puku päällä, tai mekon helmat viuhuen (jos säät suinkin sallivat), ilman että ilmestyy palaveriin hikisen punakkana puuskuttaen. Sähkön antamasta avusta on iloa myös suuria kuormia, kuten lapsia tai ruokaostoksia kuljettaessa.

Tulevaisuuden liikkumisväline, joka sopii kaikille

Ensimmäiset sähköavusteiset pyörät ilmestyivät markkinoille 1990-luvun puolivälissä. Aluksi niitä markkinoitiin lähinnä invalideille ja vanhuksille, ja tästä virheellisestä maineesta pyristellään eroon edelleen. Osin turhaan, sillä sähkö mahdollistaa pyöräilyn ihmisille, joilla on terveydellisiä rajoitteita, kuten astmaatikoille, ja pidentää ikääntyvien mahdollisuutta pyöräillä ja liikkua itsenäisesti paikasta toiseen.

Pyöräilymaassa Hollannissa, mutta myös esimerkiksi Saksassa ja Kiinassa sähköpyörät ovat jo nousseet merkittäväksi ilmiöksi. Sähköavusteinen pyöräily on varteenotettava liikkumismuoto ja päihittää autoilun mennen tullen hyvillä puolillaan.

Sähköavusteisten pyörien hinnat vaihtelevat suuresti, mutta suurin osa pyörii 1000 euron tuntumassa. Edullisimmillaan sähköpyörän voi saada n. 700 eurolla. Se voi tuntua suurelta kertasijoitukselta, mutta kun kustannuksia ja hyötyjä vertaa vaikkapa yksityisautoiluun, on ero selvä. Myös tavallisen pyörän voi sähköistää, jolloin kustannukset ovat muutaman satasen pienemmät.

Vaihtamalla auton pyörään saa hyvän omantunnon, sillä hiilijalanjälki pienenee mukavasti päästöjen vähentyessä. Öljyn hinta nousee jatkuvasti, joten sähköpyöräily on tulevaisuuden liikkumismuoto paitsi edullisuutensa, myös ekologisuutensa vuoksi. Sen yleistyessä vaikutukset näkyvät esimerkiksi liikenneruuhkien vähentymisenä ja ilmanlaadun paranemisena.

5 faktaa sähköpyöräilystä:

Moottori käynnistyy aina kun pyörällä poljetaan, ja pysähtyy kun vauhti ylittää 25km/h. Sähköpyörällä ajo tuntuu siis siltä, kuin joku työntäisi selästä vauhtia.

Keskimääräinen pyörällä kuljettava matka jopa tuplaantuu

Nopeampaa, vaivattomampaa ja helpompaa vs. tavallinen pyörä

Kun pyöräily tuntuu vaivattomalta, siitä tulee houkuttelevampaa ja terveellinen tapa

Sähköpyörää pitää ladata pyörästä riippuen 30-70km välein tavallisen pistorasian kautta

Sähköpyöräilyn edut ovat siis kiistattomat.

Mitä tapahtuisi, jos istuisit auton tai joukkoliikennevälineen sijaan pyörän satulassa kaikki ne tunnit, jotka käytät liikkumiseen paikasta toiseen?

Lähde: http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf6/sahkopyora_03-2015_web.pdf

Lue myös:

Millainen pyöräilijä olet? Valitse alle tyyliisi sopiva menopeli

Huolla pyöräsi itse - lue asiantuntijan vinkit helppoon keväthuoltoon

Kilpailut

Uusimmat