Kuva: Fotolia

Eksoottinen ja kaunis Thaimaa tarjoaa jokaiselle jotakin - matkavinkit upeaan elämykseen

07.03.2016 17:45 - Senja Rapila

Etelä-Thaimaassa on monia upeita lomakohteita, jotka sopivat niin peruslomailijalle kuin reppureissaajallekin - Thaimaa kun on matkakohteena paljon muutakin kuin rantalomailua.

Oletko kokenut jo Thaimaan eksotiikan vai haaveiletko vain matkustamisesta tähän Aasian suosikkikohteeseen? Vaikka suosituimmat turistikohteet ovatkin jo melkoisen länsimaalaistuneita, kannattaa suunnata matka hieman syrjäisempiin paikkoihin. Näin pääset kokemaan Thaimaan parhaimmillaan.

Hemmottele hieronnalla

Rentouttavia ja edullisia hierontoja saa miltei jokaisesta matkakohteesta, eivätkä hinnatkaan ole päätä huimaavia.

Joistakin uskomuksista huolimatta niin sanottuja "onnellisten loppujen" hierontoja ei ole tarjolla joka nurkalla. Sen sijaan turistit voivat nauttia normaaleista, thaimaalaisista hierontapaikoista, joissa osaavat hierojat naksuttelevat tunnin ajan varpaitasi. Vaikka jokaisen hierontatyyli poikkeaa hieman toisesta, hyvässä hierontapaikassa tulet pääsääntöisesti saamaan hyvää hierontaa - valitsit minkä hieronnan tahansa.

Jos uskaltautut ensimmäistä kertaa thaimaalaiseen hierontaan, älä pelästy sitä, että hieronta saattaa olla ajoittain hieman kovakouraista. Lihaksia mukiloidaan ja varpaita kutitellaan - se on kuitenkin lopulta kaiken sen arvoista!

Yksi huomio on myös se, että pelkällä tunnin jalkahieronnalla tulet miltei paikasta riippumatta saamaan nopean niska- ja hartiaseudun sekä käsien ja pään hieronnan.

Thaimaalaista hierontakokemusta ei kannata jättää välistä, mikäli sitä ei ole aiemmin kokenut. (kuva: Fotolia)

Varo apinoita

Vaikka apinat ovatkin meistä suurimman osan mielestä todella suloisia ja sympaattisen näköisiä otuksia, kannattaa olla jatkuvasti varuillaan niiden läheisyydessä. Varsinkin turistikohteissa ja kansallispuistoissa apinat voivat olla melkoisia päänvaivoja äkäisyytensä vuoksi.

Nämä ovelat karvakasat himoitsevat muun muassa jäätelöä sekä coca-colaa, eivätkä pelkää käydä hyökkäykseen herkkuja nähdessään. Tästä syystä mukana olisikin hyvä pitää jotain kättä pidempää, jolla voi hätyyttää kiukkuisia, ruokaa vaativia apinoita pois. Yksi toimiva asia on lyhyehkö keppi, jolla voi napauttaa omaa kämmentä apinan lähestyessä. Jos et puolustaudu hyökkäykseltä, apinat saattavat purra - ja lujaa.

Jos olet vuokrannut skootterin ja ajat sillä apina-alueelle, pidä huolta siitä, ettei sinua ryöstetä. Kun poistut edes metrin tai kahden päähän skootteristasi, apinat tulevat todennäköisesti tarkastamaan mahdollisen saaliin menopelistäsi; jos etulokeroissa on jotain tai olet jättänyt avaimet virtalukkoon, et tule saamaan niitä enää takaisin.

Thaimaan useissa turistikohteissa apinat ovat myös oppineet avaamaan skoottereiden penkin, joten älä jätä sinnekään mitään erityisen arvokasta varastettavaa poistuessasi menopelisi läheisyydestä. Älä myöskään syötä apinoille mitään - se vain rohkaisee niitä kähvellyspuuhiin tulevaisuudessa.

Ihastele vedenalaista paratiisia omatoimisesti

Yksi osa Thaimaan viehätysvoimasta ovat upeat sukellusvesistöt. Kun siirryt pois täpötäysistä turistikohteista ja lähdet tutkimaan etelä-Thaimaata, löydät kauniin kirkkaita, miltei koskemattoman näköisiä idyllisiä paratiisirantoja.

Snorklaaminen on oiva vaihtoehto, jos haluaa tarkastella meren elämää pienellä budjetilla. (kuva: Fotolia)

Esimerkiksi upeaksi sukelluspaikaksi suitsutettu usean saaren Ko Phi Phi on kaunis vain tietyistä paikoista; Jos yrität esimerkiksi saada upean, omatoimisen snorklauselämyksen Ko Phi Phi Donin päärannoilta, tulet varmasti pettymään hyvin suuresti.

Laivaliikenne hoidetaan Ao Ton Sai -rannan puolella, joka sakeuttaa veden. Pienen Ton Sai -kylän toisella puolella on enemmän uimiseen ja melontaan tarkoitettu Ao Lo Dalam -ranta, joka sekin kärsii jatkuvasta veneliikenteestä ja paikoittaisesta mutapohjasta.

Phi Phi Donin itäpäästä Long Beachilta on kuitenkin lyhyt kävelymatka kauniille Ao Poh sekä Loh Modee -rannoille, joiden edustalla on hyvät snorklausmahdollisuudet. Toh Koh, Rantee ja Pak Nam -pikkurannoille pääsee puolestaan patikoimalla näköalapaikan kautta.

Koh Phi Phi on idyllinen, reppureissaajien suosiossa oleva pieni saari, josta löytyy aktiviteetteja niin bilettäjille kuin rauhallista rantalomaakin kaipaaville ihmisille. (kuva: Fotolia)

Jos matkasi jatkuu Phi Phi -saarilta rauhalliseen Ko Lantaan, voit halutessasi vaihtaa saarelta myytävien neljän saaren snorklausreissun omatoimimatkaan; tällä saarella kun on mitä upeampia rantoja pitkin rannikkoa. Näiltä pieniltä paratiisirannoilta löytyy perus-snorklaukseen tarvittavat puitteet ja nähtävyydet. Helpoin keino löytää pieniä paratiisirantoja on ajella skootterilla ympäriinsä ja bongailla tiensivusta muita skoottereita, jotka vaikuttavat olevan keskellä ei mitään.

Kolmas vaihtoehto on unenomainen sukeltajien paratiisi Ko Tao, eli kilpikonnasaari. Yksi Ko Taon kauneimmista ja hiljaisemmista rannoista on Ao Lewk, joka sijaitsee saaren kaakkoisosassa.

Jos omatoiminen snorklaaminen ei innosta, on mahdollista ostaa miltei jokaisesta matkakohteesta erilaisia puolen päivän tai koko päivän snorklauspaketteja. Jos kuitenkin hermosi riittävät oman paratiisirannan etsimiseen, on se sen arvoista - voit viettää vaikka koko kuuman iltapäivän merielämää ihastellen, kun snorklausreissuilla yksi snorklaushetki kestää pääsääntöisesti vain noin puoli tuntia.

Vältä huijausyritykset

Muista äitisi neuvot; älä puhu tuntemattomille ainakaan Bangkokin kaltaisessa kaupungissa. Siellä ainoat ihmiset jotka haluavat spontaanisti puhua kanssasi mukavia, ovat todennäköisesti kiinnostuneita vain lompakostasi. Yksi hälyyttävä merkki on myös se, jos jutustelija on hyvin pukeutunut, mutta ei ole lähelläkään työntekoa.

Jos olet liikkeellä taksilla tai tuktukilla, muista neuvotella hinta etukäteen ennen kulkuneuvoon nousua - et välttämättä pääse enää ulos, ennen kuin olet maksanut siitä kuskille, olitte liikkuneet tai ette.

Kun käyt ostoksilla, varmista ettei myyjällä todella on laskimessaan nolla, kunhän alkaa näppäillä hintoja tuotteille. Kysele tarkasti eri tuotteiden hinnat, varsinkin pienemmissä turistikohteissa.

Koe erikoislaatuinen Railay

Railay on yksi etelä-Thaimaan helmistä. Krabin alueella sijaitseva pieni, kalkkikivimuodostelmien keskellä sijaitseva paratiisi on ennen kaikkea kiipeilijöiden paratiisi, mutta myös kaunis matkakohde. Railayssä et tarvitse matkanjärjestäjiä siihen, että pääsisit katsomaan upeita maisemia - ne ovat jatkuvasti sinun ympärilläsi.

Jos uskalluksesi riittää, Railayssä sinulla on mahdollisuus kiivetä keskivaikeaa maastoa pitkin köyden avulla ylös vuorelle, josta näet koko Railayn komeudessaan sekä pääset myös ihastelemaan kaunista laguunia. Omatoiminen kiipeilykokemus ei sovi korkeanpaikankammoisille ja vaatii hyvän peruskunnon.

Railaytä kutsutaan epätasaisen maastonsa ja kalkkikivimuodostelmiensa vuoksi kiipeilijöiden paratiisiksi. (kuva: Fotolia)

Railay tarjoaa upeiden näköalojen ja omatoimisen seikkailun lisäksi lisäksi myös kiipeilyelämyksiä ammattilaisten johdolla yli 10-vuotiaille.

Railayssä on myös paljon apinoita; Suurin osa turistien seurassa viihtyvistä apinoista ovat jaavanapinoita, mutta saatat myös sattumalta törmätä iltakävelylläsi silmälasilangureihin. Railayn apinat ovat suhteellisen kesyjä eivätkä niinkään agressiivisia, mutta kannattaa silti olla aina varuillaan.

Muista liikenneturvallisuus

Thaimaassa kuten muissakin Aasian maissa liikenneturvallisus saa täysin uuden merkityksen. Nopeusrajoitukset ovat vain pelkkä kohtelias kehoite ja nuorimmat skootterin ratissa istuvat lapset saattavat olla alle 10-vuotiaita. Kypärää käyttävät vain harvat ja ajonopeudet epätasaisilla, mutkikkailla pikkuteillä tai kaupungin vilinässä ovat päätähuimaavia.

Vaikka ilman kypärää hurjastelu tuntuisikin "maassa maan tavalla" -vaihtoehdolta, kannattaa harkita ajatusta päätä suojaavasta turvakeinosta uudelleen; Skootterit ovat yksi suurimmista liikennekuolemien aiheuttajista Thaimaassa.

Lopuksi, muista nämä: 

- Vältä nestehukka juomalla runsaasti nestettä päivittäin. Jos nestehukka yllättää, varaudu siihen etukäteen ostamalla Specialyt-tyyppistä juomajauhetta, joka sopii nestetasapainon säätelyyn.

- Vältä taksihuijaukset neuvottelemalla hinta etukäteen sopivaksi tai valitsemalla varmuuden vuoksi mittaritaksi.

- Liiku mahdollisuuksien mukaan meriteitse - se on huomattavasti nopeampaa ja halvempaa.

- Ota aina valokuva matkalipustasi. Ne todennäköisesti otetaan pois sinulta kun aloitat matkasi, joten sinulle ei muuten jää minkäänlaista todistusta matkalipustasi. Kun mahdollisia ongelmia ja yllätysvaihtoja ilmenee, matkalippua tarvitaan - muuten voit jäädä kyydistä. Matkanjärjestäjät eivät korvaa menetettyä matkaa.

- Kaikista tärkeintä Thaimaassa matkustamisessa on kärsivällisyys ja positiivinen asenne. Matkanteko saattaa tyssätä kesken kaiken odottamattomista syistä ja saatat päätyä veneen sijasta pieneen hatchbackin lavalle iloisten espanjalaisten keskelle. Joten ota mukaan runsaasti iloista mieltä ja kärsivällisyyttä - niillä teet lomastasi ikimuistoisen!

Lue myös: Rohkea yöpyy viidakossa - kuusi hotellia, joissa asuminen on elämys

Lue myös: Viikon herkullisin resepti: Vihreä curry vie sinut hetkessä Thaimaan lämpöön

Kilpailut

Uusimmat